Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Jim Wilson (Robert Ryan) si ve službě nepočíná zrovna jemně a zločincům oplácí stejnou mincí. Když během vyšetřování vraždy policisty zraní informátora, je nadřízeným poslán na venkov zchladit se v okrese na severu, ne nadarmo přezdívaném Sibiř. Jeho úkolem je pomoci místnímu šerifovi ve vyšetřování vraždy dítěte. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Dobře udělané, ale s vyloženě nezáživným dějem. Půlka filmu se odehrává ve městě a je epizodická, slouží jen k seznámení se s Wilsonem (Robert Ryan). Druhá polovina se odehrává na zasněženém venkově a jde v podstatě jen o sledování stop trochu politováníhodného kluka, který zřejmě nevědomě zavraždil děvče. Do toho je nepříliš dobře namixovaná romantická linie se slepou dívkou - sestrou onoho kluka. Film uběhne a člověk má pocit, že to vlastně moc o ničem nebylo... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Od režiséra vysoko ceneného snímku REBEL WITHOUT A CAUSE NICHOLASA RAYA,kde spoločný menovateľ je atmosféra,ktorá sa správa tak ako jej postavy,bez štipky nejakej pozitívnej nálady alebo vlastného presvedčenia,že bude lepšie. Extrémne frustrovaný policajt Jim Wilson,pomaly ale isto nezvláda sa pozerať všelijakým kriminálnikom do očí,a tak si na nich poctivo vylieva všetku zlosť,čo podľa jeho šéfa je priveľa... Posiela ho vyšetriť jeden prípad zavraždenej dievčiny,kdesi vyššie do hôr na vidiek,kde stretáva krásnu,ale slepú Mary... ROBERT RYAN je ako Jim Wison takým typom charakteru,ktorý neľutuje nikoho a nič,kto mu príde do cesty,ale Mary,t.j IDA LUPINO ho zákonito niečím fascinujúcim upúta,aby sa ich cesty nerozišli... Len Mary skrýva svojho brata Dannyho pred dotieravým otcom tej spomínanej dievčiny,ktorý práve s Jimom zakotvil u nich a ako to skončí nechávam na divákovi... Dominuje tiesnivá,zasnežená,depresívna,melancholická atmoška ako z typicky klasických severských škandinávskych snímkov,ktorí vedia pracovať na princípe dôkladne budovaných atmosfér,a Nick Ray sa snaží na tom istom.Hudba BERNARDA HERRMANNA je zároveň kvalitne doplňujúca,aby výsledný efekt mal grády.A veru,že má... Lupino a Ryan sú famózni,nudiť sa v žiadnom prípade nikto nebude,lebo som mal sto chutí pridať aspoň ďalších dvadsať minúť... ()

Reklama

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Stejně jako uživateli Javert i mne "městská" část neskutečně bavila postavou nekompromisního poldy R. Ryana, pěknými noirovými zákoutími a celkově hutnou atmosférou asfaltové džungle. Nicméně po přechodu na "venkov" se kromě pár zajímavých scén (např. automobilová honička vánící) děj velice zpomalí a polda Ryan začne po interakcích se slepou Idou Lupino měknout. Což byl jistě tvůrčí záměr, ale po namlsání z první třetiny to působilo jako ledová sprcha. Co se týče právě Idy Lupino, již v High Sierra mě neoslnila a tady tomu nebylo bohužel jinak. Více než herečka mě později upoutala daleko více na režisérské stoličce. NoirFilmFestival 2021. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Nycholas Ray /Rebel bez priciny, In a Lonely Place 1950/ natocil dalsi vyborny ultimativny film noir, ktory je u nas prakticky neznamy. Opat ide o noi -detektivku, ale tentokrat zasnezenu detektivku a hoci som videl uz dostatok noir filmov, tento patri do kategorie zasnezene noiry. Tych som videl minimum. Dost dlho trva, kym sa film rozbehne, ale potom ako nastupi vysetrovanie tak film uz nestraca tempo, ba dokonca aj nejeden strhujucejsi okamzik sa najde. Nadpriemerne hodnotenie dam hlavne kvoli hercom ako Robert Ryan /Tucet Spinavcu 1967, Profesionalove 1967/, dalej Ida Lupino /Junior Bonner 1972, Sea Wolf 1941/ bola skvela a dobre hral aj Ward Bond /Stopari 1956, Rio Bravo 1959/ a videl som aj Johna Krajcira /Valecne Bubny 1957/. Mestska cast filmu ma nezaujala, ovela viac som si uzival zasnezenu cast noiru, atmosferu a vybornu hudbu : 85 % ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Budu asi jediný, kdo si užil víc městskou část filmu s mnohdy až groteskními postavičkami (kamelot-informátor, minimálně jedna potencionální femme fatale, řízný Ed Begley), než tu zasněženou. V té se totiž jinak slušně rozjetý příběh (s perfektně vykreslenou a ztvárněnou postavou detektiva Wilsona) "zašprajcuje" a až do tolik očekávaného finále divák sleduje jen neslané nemastné přešlapování na místě. A chemie mezi Ryanem a Idou Lupino nefunguje. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Postava Roberta Ryana má byť vo filme bývalou futbalovou hviezdou. V skutočnom živote bol Ryan šampiónom v boxe na Dartmouth College. (westerns)
  • V mnohých scénach bola použitá ručná kamera, ktorá týmto sekvenciám dodala pocit „živej akcie“. V hraných filmoch tej doby to bolo mimoriadne zriedkavé. (westerns)

Reklama

Reklama