Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho neočekávala, proto jsem byla velmi příjemně překvapena. Snímek mě vtáhnul do děje v podstatě okamžitě. Líbilo se mi propojení tří rovin z Alanova života, i když přiznám, že mě to ze začátku trošku mátlo a musela jsem si na to chvilku zvykat. Herecky to bylo zahrané taky velmi dobře. Krásný soundtrack a pěkně vybrané interiéry. V podstatě není co vytknout. Nechám si to proležet hlavou, zatím jsou to pro mě lepší 4* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Možná šité na míru Akademii, nicméně nesmírně zajímavý Nor Morten Tyldum, pro Zlatého glóba si dnes v noci po zásluze jdoucí Benedict Cumberbatch (alespoň můj soukromý tip stíhaný nemocným fyzikem Eddieho Redmaynea) a skvěle hrající opora hlavního hrdiny Keira Knightley předvádějí v klíčových momentech jistou ruku. Každý jednou zanecháme nějaký odkaz nebo dědictví – někdo třeba šest dětí a spoustu dluhů, jiného si budou pamatovat jako nesnesitelného mrzouta, další jako naivní citlivku; odkaz britského matematika, logika a kryptoanalytika Alana Turinga je naopak úctyhodný. Úspěšně luštil německé tajné kódy, ač byly po další dekády jeho zásluhy pečlivě vymazané a veřejnosti zamlčované. Tyhle bystré mozky (celá parta je obsazená výbornými herci) jsou sice nesmírně soustředěné, ale také nečekaně hodně vtipné a trefné – britská komediální škola v plné síle. Kombinace dramatického lámání kódů, prostupování slupkou asociálního individua a humorných momentů je trefou do černého. A to samozřejmě nelze opomenout, že Turing byl praktikující homosexuál, což v dané době nedělalo dobrotu. Tvůrci nám nabídnou tři vzájemně se prolínající časové roviny – hluboko před kódy, během jejich luštění a několik let poté, kdy je Turing vyšetřovaný ze špionáže. Lákají všechny tři. Osobitý Cumberbatch logika přetavil v traumatizovanou, zranitelnou a neuvěřitelně vrstevnatou postavu, která musí zajímat. A mě těší, že tu mám po dlouhých letech životopis, který bych rád brzy viděl znovu. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

RSWOJ SBELZ LPNFOUBSF WFOVKJ AFKNFOB RPDJUVN, LUFSF WF NOF RSUCFI WZWPMBM, OFA GJMNV KBLP UBLPWFNV. OFLPMJL EFTJUFL NJOVU TF TIMVLMP RSBLUJDLZ EP RBS WUFSJO. EP MVTLOVUJ RSTUV, EP ISULZ TFUJO TFLVOEZ, OFA HPPHMF OBMFAOF IFTMP FOJHNB, LUFSF TJ KJTUF WBMOB DBTU A WBT WZIMFEB RP TLPODFOJ GJMNV, RPLVE UP UFEZ KFTUF OFVEFMBMB ESJWF. ALSBULB UZ OFDFMF EWF IPEJOZ OB RMBUOF TF TOBE BOJ TWPV TUPRBAJ OFEPLBAJ NFSJU WJDF OFA KFEOJN OBEFDIFN B KFEOJN WZEFDIFN, UPMJLP EFMLPV BROPF, KFMJLPA PE RSWOJIP PLBNAJLV WBN TOJNFL WFANF EFDI. TA EMPVIP NF OFDP UPMJL OFWUBIMP EP EFKF B KB NBSOF RSFNJUBN, W DFN ULWJ UB NBHJF, UP VNFOJ WZWPMBU MBDOPTU RP LBAEFN EBMTJN EJBMPHV, RP OBTMFEVKJDJ TDFOF. UMVLPU TSEDF B WASVTFOJ RP USJ DUWSUJOA EFKF W LPNCJOBDJ T IVNPSFN TVDIZN KBLP CSJUTLF NBSUJOJ. LSJTUBMPWB EPLPOBMPTU TOJNLV KF VNPDOFOB OB NJSV TJUPV JVECPV, DIZUSZN DBTUJOHFN, OFPECZUPV WZRSBWPV B DJUMJWPV LBNFSPV. B BCZ UPIP OFCZMP NBMP, TOJNFL WBN OFEB TRBU BOJ RP PRVTUFOJ LJOB B OVUJ L ABNZTMFOJ OBE MJETUWFN, MJETLPTUJ B LPOFDOF J OBE TFCPV TBNZN. TLVUFDOF EFMBNF NBYJNVN WF TWZDI AJWPUFDI, OFCP TF TRPLPKJNF T RPIPEMOPV OPSNBMOPTUJ? 100% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Alan Turing nejenže je zcela nepochybně zajímavý z lidského hlediska, ale neméně poutavý a pozoruhodný je i jeho život. Kód Enigmy si dle očekávání vybírá dvě nejdůležitější, nebo z diváckého hlediska nejatraktivnější, roviny Turingova života, což je práce v Bletchley Parku /středobod snímku/ a následné popotahování kvůli homosexuální orientaci, a přidává vyprávění z Turingova mládí. Snímek těží zejména z Turingovi relativní neznámosti. U životopisných snímků si divák většinou všímá hlavní postavy, sleduje herce, nakolik se reálně podobá filmovému předobrazu, jak se snímek popere s pikantními detaily, zabojuje s předvídatelností apod. U Turinga to není tak jednoduché. Na jedné straně můžeme skládat poctu Benedictu Cumberbatchovi, na druhé straně si můžeme klást otázku, zda byl Turing opravdu „jen“ koktajícím Holmesem, determinovaným sociální neobratností a homosexuální orientací. Jsou totiž v rámci filmové fikce opravdu tato postava a její ztvárnění něčím výjimečné? Z hlediska vyprávění, se do jisté míry jedná o klasický oscarový prefabrikát, pokud lze podobný výraz užívat. Retrospektivní vyprávění ze školy, a současné z policejní cely jsou sledovány nezaujatým okem, zatímco linie z Bletchley Parku je vyprávěna samotným Turingem. Nicméně všechny tři části snímku jsou zcela upnuty k Turingovi, a jeho vnímání situací je hlavním hnacím motorem. Divácky nejzajímavější část o boji s kódem německého šifrovacího přístroje je ve své podstatě obvyklá. Po většinu stopáže se zdá problém neřešitelný, atmosféra se snaží být stísněná a bezmocná, a k rozuzlení zápletky dochází až díky zásahu náhody, kdy se snímek postupně posune k euforickým scénám a jakoby se rozevírá. Jako divák jsem necítil potřebu postavám nějak fandit, s jejich peripetiemi se jakýmkoliv způsobem ztotožňovat či kteroukoliv část děje prožívat. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Graham Moore / Predloha: Alan Hodges | Hudba: Alexander Despalt | Distribúcia: StudioCanal (UK), The Weinstein Company (USA) | Štúdio: Black Bear Pictures, FilmNation Entertainment, Bristol Automotive | Rozpočet: 14 miliónov $ | Tržby: 139,4 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Scenár Ad. 7 nominácií (Film, HR Benedict Cumberbatch, VR Kiera Knightley, Réžia, Strih, Výprava, Hudba), Golden Globes - 5 nominácií (Drama, HR Benedict Cumberbatch, VR Kiera Knightley, Scenár, Hudba). Spolu: 46 výhier a 104 nominácií || Príbehovo zaujímava, umelo pribrzdená Oscarovka, kde si kladiete otázku, načo ste videl v živote už desiatky dokumentov o strategických aspektoch druhej svetovej, keď ich Enigma totálne vykrucuje. Je viac než otázne, ako je to s tým 50 ročným odmlčaním skutočnosti, a či naozaj slúžila na zachovanie taktického náskoku. Pravdepodobne Enigma prestal mať zmysel v momente nástupu plnohodnotného digitálneho počítača. --- Cumberbatch i Knightley sú skvelý, škoda slabších momentov v scenári - je očividné že príbeh vládne scenáru a nie opačne, i napriek tomu bola soška za adaptovaný scenár udelená tomuto filmu, čo zas ale vzhľadom k tohtoročnej konkurencií na poli adapťákov neni až také prekvapivé. Pocit totálnej spokojnosti zabili informačné titulky o tom, že Turing vymyslel predchodcu počítača... Každý národ má sklon k privlastňovaniu, ale toto už bolo naozaj veľa. A keď už, tak to mohlo byť zásluhou viacerých vedcov... 80% | SD, THX, EN DTS, | ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Vo filme sú zobrazené ponorky U-boat prevádzkujúce vo vzdialenosti takmer dvanástich metrov od seba. V skutočnosti by sa nikdy takto blízko nepriblížili z niekoľkých dôvodov: 1) riziko kolízie, 2) skutočnosť, že takéto blízke umiestnenie by mohlo zneistiť hydrofóny, čo by ťažilo detekciu nepriateľských plavidiel, 3) vyššia pravdepodobnosť odhalenia sonarovými vojenskými loďami Spojencov, 4) potreba byť rozptýlený vo "vlčom útoku" (wolfpack) pre zasiahnutie čo najväčšieho počtu cieľov v konvoji. (Pat.Ko)
  • Skutočný kódovací stroj bol umiestnený v bakelitovej skrini. Tvorcovia filmu sa rozhodli ukázať jeho vnútorné fungovanie a pridali červené káble, aby napodobňovali krv pumpujúcu sa cez jeho "žily". (Pat.Ko)
  • Na železničnej stanici King's Cross je zobrazený nosič, ktorý má na sebe čiapku so znakom spoločnosti LMS (London Midland and Scottish Railway). Stanica King's Cross bola súčasťou železničného systému London and North Eastern Railway, preto uniformy používali skratku LNER. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama