Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 218)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Je dobry, když se režisér může opřít o dobrej scénář a tohle byl dobrej scénář. Představil nám zajímavou osobnost, která dokázala změnit svět a na to se dycky dobře dívá. Navíc podporovanej skvělým vejcem Benedikt a mou krásnou Keirou... která tam teda sice asi jenom kvuli tomu, aby v tom hráli i nějaky žensky, ale pro potěchu oka dobry. Navíc dobře vystrojená doba a prostě mě to bavilo. Má to ale háček a to ten, že mě to bavilo jednou, ale nevím, jestli by mě to bavilo dvakrát... Asi jo, ale třikrát a dost! ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Fantastický snímek plný emocí a dechberoucích hereckých výkonů. Benedict Cumberbatch měl získat oscara za nejlepší herecký výkon. Nádhera ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch v další podivínské roli, která v lecčem připomíná Sherlocka. Praotec počítačů je jen mnohem nervóznější a navíc skutečný. Ve filmu je sice prezentován jako stoprocentně čtyřprocentní, skutečně něžné city ale chová pouze k protějškům s obvody a tlačítky. Keira Knightley mu ve fanatismu pro věc zdatně sekunduje, jenže snad proto, že je žena, je její postava s naprostou absencí pudu sebezáchovy a alespoň nepatrného množství přirozené touhy po normálním životě těžko uvěřitelná. Závěrečné dilema, jestli je spravedlivé, aby pár stovek lidí umřelo pro záchranu tisíců, tu rozvádět nebudu. Než tohle rozhodovat, to radši sním otrávené jablko. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Spíš sociální experiment... myšlenka pěkná... ale bohužel ten zbytek než k té myšlence dojdou? Nevtipné nezábavné The big theory.... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rad, ze se tento velky ale i trpky pribeh Alana Turinga dockal nejenom knihy ale i filmu. Velky nejenom po technicke ale i lidske strance. Tenhle film totiz neni jen o Enigme ale i o mrazive ironii zivota. A je moc dobre, ze prilezitost jej ztvarnit dostal prave Benedict Cumberbatch. Prestoze bych mu pral i nejake role, ktere trochu vice vybocuji z one uspesne sablony nekolika poslednich let. Urcite by se naslo par moznych vytek ci polemik, proc nebylo tohle tak a tamto zas jinak. Ale co, skvele jsem se bavil. Dokonce me neiritovala ani Keira.... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nebýt Kukumbarče a Desplata tak to stoj za starou Bellu z Twajlajtu. Kejra opět prokázala, že mimo filmů s pirátskou a viktoriánskou tématikou je úplně marná. Rovněž bylo k uchechnutí to, jak intenzivně musel scénárista ukázat na britskou korunu, co by zkázu homosexuálů. Béďa v podstatě pokračoval v kolejích nastavených Sherlockem, jen ten věčně sekundující válečný veterán chyběl! V obecném kontextu je film silným nadprůměrem, v komparaci s oscarovými konkurenty špičkou. 85% ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Imitation Game má velmi podmanivou atmosféru, která svého diváka dokáže vtáhnout a po celou pasáž nepustit. Cumberbatch je jako vždy precizní a uvěřitelný. Není žádná náhoda, že se vypracoval v jednu z největších současných filmových hvězd. Musím pochválit též Keiru Knightley. Od ní bych takový výkon nečekal. Budu muset přehodnotit své osobní stanovisko na tuto herečku. Slabinou celého snímku tak překvapivě je až příliš jednoduchý děj. Nečekejte zde žádné šílené zvraty či velkolepé scenérie. Přesto to filmu neškodí a dokáže bavit po celou dobu. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Po nějakém čase zase konečně jeden film na který se skutečně dobře dívalo . Filmy podle skutečných událostí mají vůbec svoje kouzlo . Hrozně se mi líbilo , jak byl přirozený a přitom chytlavý i vtipný . Nemohla jsem si pomoct , ale Alan mi připomínal způsobem jakým se bavil z lidma Sheldona z Teorie velkého třesku a byť to byl teploušek , hrozně mě to bavilo , zároveň to byl zajímavý příběh a to se zkrátka počíta v podstatě nemám , co bych filmu vytkla . ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavý film, miestami sa človek musí pozastaviť pri sledovaní, že to nie je fikcia, ale životopisný film. O géniovi, ktorého život však bol veľmi nešťastný. Cumberbatch sa zhostil svojej role na jednotku. „Jedna rada k zachovaniu tajomstiev: ide to ľahšie, ak o nich neviete“. "Miliónové armády skropili zem krvou... Loďstvá ležali na dne oceánov... Lietadlá zhadzovali bomby z oblohy, až nimi zakryli samotné Slnko... My sme takúto vojnu nemali. Pre nás to bolo len pár „krížovkárov“ v dedinke na juhu Anglicka." ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Někdy právě ti, u kterých by to nikoho nenapadlo, udělají právě to, co by nikoho nenapadlo." Koho by v době, kdy se nejlepší mozky v Británii začaly zabývat tím, jak rozluštit kód šifrovacího stroje Enigma, asi napadlo, že se tento úkol podaří splnit někomu tak podivínskému a asociálnímu jako byl právě Alan Turing? A kdo si by počátkem 50. let, když byl dotyčný obviněn ze sexuálních přestupků, pomyslel, že právě on stojí za tím, že se 2. světovou válku podařilo zkrátit minimálně o dva roky a zachránit přitom minimálně 14.000.000 lidských životů? A konečně kdo by v této době uvěřil tomu, že "Turingovy stroje", tedy de facto dnešní počítače, změní nejen 2. světovou válku ale de facto celý svět? Poutavý životopisný film o této excentrické osobnosti stojí určitě za to (zvláště kvůli skvělému hereckému výkonu Benedicta Cumberbatche). Ze scénáristického hlediska hodně silný moment v okamžiku, kdy je Turingův tým konfrontován s tím, že musí některé německé operace nechat proběhnout, aby se nepřišlo na to, že byl kód Enigma prolomen a to i přesto, že kvůli tomu přijde o život někdo z jejich nejbližšího okolí. Z dnešního pohledu pak dost nepochopitelné, že homosexualita mohla být ještě v polovině minulého století trestná. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na téhle návnadě si letošní Oscar pěkně pochutná...Chytrý, vzrušující a skvěle zahraný film, poháněný fantastickým příběhem...přesto, nenašel jsem v sobě tu potřebu, dát mu nejvyšší ohodnocení. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Jdu do kina na film, který jsem teď našel jen proto že hlavní roli hraje Dominic Cumberbanch, protože nevím, jak přesně se jmunuje, nedávají ho jinde než v kině Lucerna a světe si se - rozhodně nejlepší film, co jsem letos viděl - a nebude lehké to překonat. Ano, silná předloha ( ale i ta se dá podělat, jak nám předvedl Ridley v Mojžíšovi), super herci - Dominic,Keira, Tywin Lannister :-) i "Šéfšpión", ale prostě takhle má vypadat životopisný/historický film - zápletka zajímavá a přesto podaná tak, že jí pochopí i tématem nepolíbená osoba a i ten kdo se o téma zajímá si něco najde, vynikající režie a bezchybné hereckem výkony. Nechybí humor, ani srdeční scény a člověk si odnáší přesně ten pocit: "Tak to je síla". Nijak nemám v lásce homosexuální, ani jiné lobby, ale zamysleme se nad tím, že dnes náss o netoleranci poučují lidé, kteří za svého mládí odsuzovaly takové lidi a posílali je za to do vězení, nebo nám o hrůzách nacismu vypráví ti, kdo před necelými padesáti lety zrušili rasouvou segregaci. Zpět k filmu - závěrem bych dodal, že kino bylo narvané,k prasknutí a že závěrečný potlesk byl určitě na místě. Jen tak dál. [15.1.2015] Chtěl jsem dát 100%, ale po přečtení trochy historie bych měl chuť snížit tak na 20% 1. Kód rozluštili Poláci + vytvořili kopii Enigmy a Britům a Francouzům řekli jak. Briti byli Schopni víceméně jakoukoli šifru rozluštit, ale s cca týdením spožděním. 2. Alan Turing byl velmi pravděpodobně génius, ale pořád to byl akorát "softwerák", tj. Stroj nenavrhl, ani nesestrojil, "pouze určil logiku, kteou se má chovat; zásluhy na tom, že Briti byli schopni dekódovat Německé zprávy má daleko více lidí, než jen Turing, jak vyplývá z filmu. 3. Turing zemřel na otravu kianidem, nikdo nikdy nevyšetřoval, jestli to opravdu byla sebevražda, nebo se ho snad někdo od rozvědky, nebo odjinud pokusil zbavit.[18.1.2015] ()

FaceMan 

všechny recenze uživatele

Herec v HR alebo herečka vo VR ešte fajn ale nominácia na najlepší film to nie. Benedict je skvelý herec ale toto ma vôbec neoslovilo. Chýba tam neaký zvrat, moment prekvapenia. Niečo čo by Vás posadilo do sedačky a vtiahlo Vás to do deja. Také niečo som však nezažil. ()

PeterNet 

všechny recenze uživatele

Naprosto horký Oscarový kandidát, který se nezavdá s Čistou duší. Krásný životopis, jen kdyby tak tvůrci netlačili na akademii - za posledních 20ti minut naprosto stříká škemrání o Oscara - "loni vyhrál film s černochem, tak tady máte jeden s homosexuálem." Přesto žádnou hvěždu neuberu. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Na prelome rokov filmový priemysel pravidelne vstupuje do fázy, v ktorej sa väčšina jeho produktov snaží vliezť do zadku predovšetkým dôchodcom rozhodujúcim o plešatých soškách, pričom väčšinového diváka dokážu v lepšom prípade uspať, v tom horšom absolútne znechutiť. Našťastie sa však vždy nájde akási čierna ovca, ktorá síce baží po oceneniach, no zároveň dokáže, i keď často najmä za pomoci určitého stupňa citového vydierania či dávky klišé, zaujať aj širokú verejnosť. Práve Kód Enigmy má v konkurencii tohtosezónnych kvázi svetoborných projektov typu Chlapčenstvo výhodu v tom, že si dokáže skúseným (áno, skúseným, Angelina) spôsobom získať pozornosť ľudí, ktorým sa hnusí každoročná oscarová naháňačka. Tyldum až prekvapujúco rutinérsky podáva pútavú výpoveď o človeku, ktorého meno mnohí počuli prvýkrát len prednedávnom, no jeho príbeh zaujme omnoho viac, než životopisné projekty o mediálne známejších osobnostiach. Osobitné uznanie si nepochybne zaslúžia Alexandre Desplat, pre ktorého bol rok 2014 obdobím hneď niekoľkých výborných soundtrackov, a Benedict Cumberbatch, ktorému som sa osobne doteraz až na dve menšie výnimky úspešné vyhýbal, no o to viac ma napokon nadchlo jeho herecké umenie. (80%) █ Tvorcovia slovenského dabingu si zo všeobecného uhla pohľadu dali na svojom diele záležať. O to väčšia škoda a najmä nepochopiteľný ťah sa javí nedodržanie spojenia Cumberbatcha s hlasom Reného Jankoviča, osvedčeného už zo seriálu Sherlock. Hlavnú rolu si namiesto neho strihol Martin Hronský, ktorý sa síce snažil, ako len vedel, no hlasovo je bohužiaľ niekde úplne inde, než britský herec. ()

Haretix 

všechny recenze uživatele

ENIGMA! Znamenitý kód, ale né pro Sherlocka Cumberbatche! Jeho Alan Turing je chytrý, zásadový a patřičně arogantní. Britský humor, poutavý příběh a nezapomenutelné momenty samotného Alana a to zejména jakým způsobem se společnost ke svému odlišnému hrdinovi po válce zachovala. Za pozornost určitě stojí i výkon krásné a půvabné Keira Knightley a to samé i Mark Strong. Menší mínus bych dal snad je za to, že druhá půlka by si zasloužila více prostoru, protože morální dilema související s nemožností akutního použití šifry k záchraně lidských životů posunuje film hodně nahoru! ()

Dio_Padre 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že se o takovém člověku dozvídám až teď. Díky Andrewovi Hodgesovi, autorovi knihy, která posloužila jako předloha k filmu a jeho režisérovi, můžu být rád, že se tak stalo. Abych řekl pravdu, když se řekne 2. světová válka, vybaví se mi skvěle zpracované válečné filmy, které nám tuto dobu a události velmi věrohodně přibližují a různé teoretické detaily (jména a nepřehledná data) ještě z dob, strávených ve školní lavici. A teď, díky The Imitation Game, jsem se dozvěděl o jednom z Hrdinů s velkým „H“ z druhé světové války jménem Alan Turing, který se sice neúčastnil války v přímém boji, ale postaral se o to, aby se omezily ztráty na lidských životech a na konečném vítězství britské armády nad německými letadly, ponorkami a vojáky. Na tom má veliký podíl (samozřejmě s dalšími aspekty a osobnostmi) a proto si myslím, že by jeho jméno mělo být uvedeno v učebnicích dějepisu, v tématu Bitva o Británii. Velké plus filmu je scénář, hluboké dialogy a schopnost režiséra a střihu divákovi ve správnou chvíli dávkovat informace, fakta a události s úžasným smyslem pro cit a emoce. Od Benedicta Cumberbatche jsem očekával kvalitní výkon a dostal jsem ještě více! A v neposlední řadě samozřejmě úžasný soundtrack - další přírůstek do top filmové hudby. Zasloužených a oprávněných osm nominací na Oscara. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Knihu som čítal asi pred 102 rokmi, ale tie najdôležitejšie momenty mi utkveli v pamäti. A čuduj sa svete, vo filme robenom podľa knihy som ich jednoducho nenašiel. Obsadenie typicky anglické, Strong zase v úlohe napísanej ako pre neho. Cumberbatch skvelý, to už dávno vieme. Neveril som však tej historickosti, chýbali tomu detaily, ktoré by vytvárali celok a ktoré fungovali v knihe. Po technickej stránke to však obstojí, diváka zaujme a to je hlavné. Námet výborný, len výsledok trochu zaostával. Preto 4 z 5 ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Cumberbatche. 5 hvězd nedám jen z důvodu obsazení Keiry, která mi spolehlivě zkazí každý film (vyjma Lásky nebeské). Při jejím "drsném" monologu jsem se smála nad trapností. Ale jinak jde o skvělé životopisné drama, velmi poutavě natočené. ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama