Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 218)

Heroine 

všechny recenze uživatele

Je těžký tohle posuzovat jako film, když je v tom v podstatě obsáhlý jeden skutečný život. Nevím jak moc je filmařsky přikresleno, dochuceno a jinak dramaticky "vylepšeno", ale pokud se dá základním informacím věřit, je to poměrně zajímavé, nikoli však překvapivé. Že není možný zázrak, který skončí válku během týdne, že je ve všem zapleteno tolik kompromisů, falešných hráčů, polopravd a křivých motivací, že se jeden nemůže divit, že to hořce začne, hořce probíhá, a hořce končí. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Byť název napovídá, nejedná se pouze o příběh o prolomení známého kódovacího přístroje, ale především o krušném životě člověka který to dokázal a to o kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, kde byla, nevím proč, razantně zvýrazněna jeho sexuální orientace. Jedná se však o pouhopouhý filmový příběh a tak kdo o této události někdy něco četl, tak ví, že ve skutečnosti to celé bylo přeci jen krapet jinak. Období bádání nad přístrojem sice nese v tomto zpracování po dějové stránce něco zajímavého, ale je to tak roztažené, že to velice často nudí a budí nezájem sledovat, jak se to celé bude dál vyvíjet. Pomalé vyprávění sice napomáhá uměleckému dojmu, ale když to nemá žádnou živost a nějakou tu dramatičnost... Příběh je sice silný, ale prostě rapidně nezáživně zpracovaný. Chtělo by to i střihačské nůžky, neboť je to tímto i dost zbytečně dlouhé. Proč tak dlouho sledovat člověka jak s plnou vervou pracuje na odšifrování a jak se mu vedení a spolupracovníci neustále snaží podkopávat nohy. Snímek tedy není zase až tak veliká pecka, jaká mohla jistojistě být. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Tak jak příroda Turingovi dala (genialita), tak mu i vzala (sociální cítění, absence humoru a další). Ale tak to s génii bývá. Stejně tak, že jsou náležitě oceněni za jejich úžasnou práci až po smrti. Je zajímavé vidět, co se dělo a děje za oponou světových událostí. Celý film byl proložen krásnou hudbou a velmi příjemně se na něj dívalo. Možná bych jen ocenila ještě více informací o Enigmě, šifrování a celém fungování. Opět film dle skutečných událostí, což je dle mého gusta. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Sherlock opět zasahuje, tentokrát prý snad i o několik let zkrátí druhou světovou válku. Dobře zpracováno, nejsilnější je poslední desetiminutovka, která člověku utkví. Snad i proto si říkám, že bych uvítal více scén z poválečného období, procesu s Turingem atd., které mohly film udělat ještě zajímavějším.“I'm afraid that the following syllogism may be used by some in the future," Turing wrote. "Turing believes machines think -> "Turing lies with men -> "Therefore machines do not think." ()

cartwheel 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečný film, pokud víte, kdo byl Turing. Plus samozřejmě, každý snad ví, že Enigmu spojenci vyřešili. A Cumberbatch to prostě jen svou osobností neutáhne. Strašlivá nuda. Strašlivá. To mám z toho, že jsem se na něco těšila. ()

krumpac007 

všechny recenze uživatele

Mluvit 15.1. o filmu roku je samozřejmě značně prvoplánové, v tom případě alespoň řeknu , že to je asi nejlepší film, co jsem viděl za poslední rok. Přišlo mi, že to mělo všechno, co jsem chtěl. Ze začátku film vypadá trochu jako komedie (podobného ražení jako Big Bang Theory), postupem času ovšem začíná přituhovat a film hraje na mnohem vážnější notu. Člověk samozřejmě věděl, jak to s Enigmou dopadne, nicméně i přesto jsem byl v momentech týkajících se řešení opravdu napjatý. Keira i Benedict hrají perfektně, řekl bych, že je mohu v klidu zařadit do žebříčku svých oblíbených herců (samozřejmě nejen za tento film). Život Alana Turinga byl rozhodně zajímavý a díky tomuto filmu mám chuť dozvědět se o něm něco víc, to samé platí o Enigmě. Navíc nebýt Alana Turinga, společnost by zřejmě nebyla tam, kde dnes je a já bych zřejmě nestudoval informatiku :) 10/10 ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Výnimočne podaná zaujímavá predloha o ktorej som vlastne ani netušil. Kvalitné herecké obsadenstvo, scenár, dialógy, atmosféra a hudba sú určite na úrovni nominácií na Oscara ale keby bolo na mne udeliť nejakú cenu tak neviem žeči by som tak urobil keďže za rok 2014 som videl veľa pôsobivých diel ktoré ma nadchli viac ako táto Imitačná hra. Škoda tej poslednej tretiny a finále filmu kde chýbalo väčšie vyvrcholenie lebo ku koncu hlavný hrdina vyvolal slušne zmiešané pocity a celý film utiekol ako voda. Chcel som dať plný počet ale poslednú pol hodinu ktorú režisér mohol vygradovať a sakra lepšie spracovať nakoniec trochu povolil a pribrzdil v dosť nevhodný čas. (80%) ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Turing, enigma, homosexualita, o tom sa dá točiť stále dokola. Pútavý film o tejto veľkej osobnosti, ktorý nie je nijak extra náročne vyrozprávaný a tak zaujme široké publikum. ()

Maczin 

všechny recenze uživatele

Zavedl bych možnost hodnotit pouze lidem těm, kteří vědí, že pokud jde o FILM, hodnotí se FILM a pokud jde o DOKUMENT, hodnotí se DOKUMENT. Což znamená, že dokument by mělo být dílo oznamující přesnou skutečnost jak je ztvárněný a naopak - film je filmem proto, jelikož nabízí alternativní a poupravené dějové linie pro větší komunitu dívaků a pro finální dojem dobrého filmu. Jinak Oscary prosím a pěkně v řadě za sebou! ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Silné válečné životopisné drama, které má tři vrstvy: 1) se děj točí kolem týmu v anglickém Bletchley Parku, který se zaměřil na prolomení německých šifer a tím výrazně zvrátil průbeh II. světové války; 2) nám film říká, že "nenormální" lidé (podivíni), mohou dokázat velké věci. Navzdory tomu je "normální" okolí neakceptuje; 3) snímek vypovídá o absurdní (falešné) morálce, která přetrvala i v časech moderní a postmoderní západní společnosti. Ačkoliv se šiřitelé morálky (sami s celou řadou kostlivců ve vlastní komoře: např. homosexualita a pedofilie moralizujících církví) často zaštiťovali a zaštiťují etikou nebo Bohem, oni sami byli a jsou skutečná monstra, která vidí raději v druhých - "Peklo jsou ti druzí, ale právě tak jsem mohl napsat, že ráj jsou ti druzí, zkrátka, všechno přichází k člověku jenom od druhých, od lidí." Jean-Paul Sartre. Předpokládám, že vedle ocenění a přijetí se na adresu tohoto filmu ozvou "zastánci tradičních evropských hodnot," kteří jej samozřejmě prohlásí za současnou propagaci "monstrózní homosexuality", kterou nemálo lidí ještě dnes vnímá podobně zpátečnicky jako v časech totalitní náboženské éry, tedy jako obludnou ďábelskou nemoc. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Kód Enigmy je skvelý výpravný príbeh o geniálnom matematikovi a vojenskom hrdinovi, ktorému sa podarilo prelomiť asi najznámejší šifrovací kód používaný Nemcami počas druhej svetovej vojny - kód Enigma. Tento film skvelo vykresľuje samotnú snahu o prelomenie tohto kódu, no nepochybne je v prvom rade o postave hlavného hrdinu, jeho myšlienkových pochodoch, pohľadom na vtedajší život, ako i jeho nepochopením zo strany svojich kolegov, či nadriadených. Alana Turinga skvelo stvárnil Benedict Cumberbatch, ktorý len opäť potvrdil to, že je to pán herec a že mu role podobné druhu veľmi sedia. Vrelo odporúčam. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Z filmov nominovaných na Oscara som zatiaľ videl iba The Grand Budapest Hotel, ale The Imitation Game sa mi páčil omnoho viac. Mňa, ako mladého informatikova a veľkého fanúšikova deterministických automatov, bezkontextových gramatík, regulárnych výrazov a Turingových strojov, film skutočne zaujal a bavil po celú dobu. Benedict Cumberbatch bol skvelý, Charles Dance a aj Mark Strong boli do svojich rolí priam stvorení, a aj Keria Knightley bola vcelku fajn. Škoda, že to dopadlo tak, ako to dopadlo. Benedict Cumberbatch - Alan Turing /:/ Keira Knightley - Joan Clarke /:/ Matthew Goode - Hugh Alexander /:/ Rory Kinnear - Detective Robert Nock /:/ Allen Leech - John Cairncross /:/ Matthew Beard - Peter Hilton /:/ Charles Dance - Commander Denniston /:/ Mark Strong - Stewart Menzies /:/ James Northcote - Jack Good /:/ Tom Goodman-Hill - Sergeant Staehl /:/ Steven Waddington - Superintendent Smith ()

patroklos 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších filmů roku.Koukáte od začátku do konce,dozvídáte se a slzíte... Skvělé výkony herců,strhující děj, co vic si přát? ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl se svým synem ( romajz15 ). Film se mě líbil, Benedick jako vždy vše zahrál na jedničku, ale jako celku mě tam prostě trošičku něco chybělo. Skoro bych řekl, že se mě původní "Enigma" z roku 2001 ( i s přihlédnutím na dobu, kdy byla natočena ) možná i líbila více. Proto jen za 4*. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Kód Enigmy má vše, co se od perfektního dramatu očekávat a zároveň je krásnou ukázkou lidské odhodlanosti a pocitu dosažení vytouženého cíle, stejně jako ironie osudu a semletí soukolím systému. Cumberbacht na jedničku. ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama