Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 218)

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Hollywood jako vyšitý, včetně klišé na dojem, city, pohoršení atd. Jenže je to dobře zahrané, i vygradované, a nic zásadního ve filmu není rušivé. Není to historický dokument, takže nepřesnosti lze najít, ale pokud není člověk fanda do historie matematiky a informatiky, může mu to být upřímně jedno. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Že Benedict ty postavy homosexuálních podivínů s geniálním mozkem opravdu umí, ukázal už v Sherlockovi. Tady to jenom potvrzuje. Jeho výkon nemá chybičku a hlavně díky němu to nebyla nuda, z čehož jsem měl zpočátku obavy. Tak snad mu tahle škatulka nezůstane, chlapákovi. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

"Turingovsky úplný" film:) Nic nechybělo, na druhou stranu žádnou výraznou přidanou hodnotu jsem také nenašel. Jako "filmová story" mě to moc nenadchlo, na podobné téma diváka mnohem lépe lakuje Čistá duše. Z životopisného pohledu zajímavý film, vůbec jsem netušil nic o Turingově poválečném osudu. Neskutečná situace, o lidech z Bletchley Parku se dnes samozřejmě mluví úplně jinak. ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Zachráníte miliony lidských životů a nakonec vás ti co jste zachránili zabijí. A právě o tom je tento příběh. Hned od prvních minut vás film naprosto vtáhne a budete se kochat fantastickým výkonem hlavního herce Benedicta Cumberba. Doporučuji zhlédnout. 90% ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Relativne zvlastni film a to pro svuj scenar. Kazdopadne clovek to bavi se na to koukat a ceka jak to dopadne. Cekal jsem lehce vic technicky zamereny film ohledne rozlusteni kodu Enigmy ale i tak dobry. ()

Osvícený 

všechny recenze uživatele

Hluboký dojem ve mě snímek nezanechal, ale rozhodně neurazil. V kině to vypadalo honosně, Benedict zde podal slušný výkon, není to sice jeho nejlepší "génius psychopat" role, ale není nejhorší. Coby historické drama působí velmi dobře, ale jak zde bylo řečeno, chtělo by to nějaký výraznější zvrat. Mírně nadprůměrný historický biják, který si ale plný počet nezaslouží. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Odebral bych z informací filmu slovo "životopisný" protože to se skutečným Turingem má společné jen jméno a prostředí (druhá světová válka a luštění stroje) Turing byl jen jedním z mnoha, kteří se zasloužily o rozluštění a určitě nebyl součástí jediného týmu který Enigmu zkoušel rozluštit. Pracovaly na tom i rusové, japonci, a další snad půlka světa (dokonce mám pocit že si ty informace nějak vyměňovaly) I ta linka z homosexualitou je silně přitažená za vlasy, protože Turing, myslím oficiálně nikdy nepřiznal že opravdu je homosexuál a snad byl i ženatý a měl děti (pokud teda i tyto informace nepochází z nějakých 90x převzatých dezinformací) Co mi dále vadilo bylo ztvárnění samotného Turinga. Byl to určitě génius a chytrej člověk ale rozhodně se nechoval jak mentálně retardovaný a nebyl tak afektovaný jak ho ztvárnil B.C. Nemám rád když se překrucuje pravda a v životopisných filmech se vymýšlí milion "zajímavějších" situací než jak to bylo doopravdy. Takže 1 hvězda. ()

Parabot 

všechny recenze uživatele

Výborný životopisný film s neštastně zavádějícím českým překladem názvu. Ale chápu, že Hra na předstírání nebo Turingův test nezní marketingově příliš sexy. Klíč k pochopení Alana Turinga zde totiž až tak není prolomení Enigmy, nebo položení základů výpočetní techniky, ale jeho koncept testu umělé inteligence, probíhající ve filmu v jediné neretrospektivní časové linii, kdy do role testujícího subjektu je situován samotný divák. Vše je na emocionální úrovni samozřejmě umocněno osobním osudem v kontextu doby, která odlišně orientovaným fakt nepřála. ___Cumberbatch role tzv. "Gifted People/Adults" zvládá brilantně, z pozitivních i negativních stran této skupiny lidí. Ostatně, hrál vlastně někdy něco jiného? ()

Bbbulanek 

všechny recenze uživatele

Na první pohled mě překvapila krátká stopáž. Myslím, že film by snesl klidně 140 minut tak, aby nabídl více "wow" momentů. Nepřipadá mi to dostatečně životopisné, dostatečně válečné, ani dostatečně dramatické. Samozřejmě filmařská kvalita je dobrá, herci jsou přesvědčiví. Osobně mi chybělo víc informací k technologii, o bitvách, kde se rozhodla Británie informace využít (a proč). Překvapivě jsem až nečekaně málo s Turingem soucítila. Dávám 68 %. ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

Strange byl strange i před Strangem! Další z životopisňáků který mi sedl a zpoznal jsem díky němu dalšího noname super důležitého člověka Alana Turinga a jeho partu. Nabízí se tady srovnání s Čistou duší kde Russel Crowe hrál ještě o něco lépe no kód Enigmy je dějově o chlup zajímavější. Lehce jsem se styděl poněvadž Alana Turinga ani jeho stroj jsem doposud neznal a o jeho přínosech jsem rovněž nevěděl. No alespoň jsem si to mohl naplno z pozice nepolíbeného diváka užít. Británie 50. Léta a její zákony to byla opravdu bolest. Jo a Keira Knightley mi tu kupodivu nevadila. ()

garry 

všechny recenze uživatele

Brilantní, smutné, válka je strašná. Každá. Váhal jsem nad tím ubrat jednu hvězdu za politickou korektnost. Ideologie jsem si za svůj 65 let dlouhý život užil až dost. ()

universal 

všechny recenze uživatele

Proč doporučovat něco, co už je vlastně nechutně ohvězdičkováno? Shrnu to. Herecký výkon sociopata je dokonalý a podezřívám Benedicta, že hrál vlastně sám sebe, takže mu to práci ani moc nedalo. Scénář nemá ten správný náboj, neudrží celý film, občas nějaký flashback, ale jen část filmu je opravdu zajímavá. Ale stejně dávám plný počet. Už jen fakt, že rozluštění kódu angličany bylo drženo 50 let pod pokličkou. Nedokáži si vůbec představit, jak malinkatý kousek pravdy ze všech těch velmocenských her v současnosti, se vůbec dozvíme. V tomto filmu je "pravda" velice bolestivá. ()

rytir1 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem jediný kdo vidí jen napodobeninu Dougrey Scotta a Kate Winslet? Příběh trochu z jiného soudku, další okurkáč pro dnešní dámy..ale Enigma je jen jedna. ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama