Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 218)

hony23 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání. Hodinu a půl čekáme, než se podivínskému matematikovi podaří rozšifrovat nacistický kód Enigma a aby to nebyla až taková nuda, oživili tvůrci děj nepovedenou love story homosexuála s dívkou. Když se konečně dočkáme rozšifrování Enigmy, nastává dilema, jak ty informace použít. Když k tomu připočtu neustálé skoky v čase, nemůžu se zbavit dojmu, že se dal tento zajímavý příběh natočit líp. ()

scattered 

všechny recenze uživatele

Možno najväčšie sklamanie aké mi filmový rok 2014 priniesol. Nie, toto nie je do posledného detailu vyšperkovaná a zabehnutým štruktúram vymykajúca sa dráma, ktorá by priniesla na pole oskaroviek niečo nové. Tieto vysoké očakávania vo mne 'The Imitation Game' naozaj vyvolala a o to väčšie bolo moje rozčarovanie pri jej sledovaní. Stále som čakal kedy sa objaví aspoň náznak niečoho čo by film vytrhlo s absolútne nezáživnej nudy a prečakal som sa až ku koncu. Námet je síce na prvý pohľad veľmi origninálny matroš, ale samotné prevedenie pokojne označím za štandartnú drámu, ktorá na mňa ani napriek excelujúcemu Cumberbatchovi nijako emocionálne nezapôsobila. Postava Alana Turinga je len debilná, plochá variácia na seriálového Holmesa a preto nie je obsadenie Benedicta nijakým prekvapením. Samotný dej sa potom viaže len a jedine na príbeh nášho homosexuálneho Sherlocka a akokoľvek sa snaží tváriť, mám pocit, že nebyť onoho hrejivého aspektu, film by nikdy nevznikol (dnes je to predsa tak cool). Nič proti, ale nemôžeme sa len kvôli tomu tváriť, že je to úžasná pocta a naskrz skvelý film. ()

Blois 

všechny recenze uživatele

Moc krásný film. Brilantně zpracovaný silný příběh hrdiny 2. světové války, skvělé obsazení a herecké výkony. Benedict je v roli Turinga prostě úžasný. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Připomíná takovou epizodu k televiznímu seriálu....opravdu největším problémem je televizní režie, která je nenápaditá a nudná, a ani Benedict C. není žádný velký sympaťák. Příběh sám o sobě je ok, i když jeden takový zfilmovaný už tady byl před lety. ()

Uccueta 

všechny recenze uživatele

Kód Enigmy nepatrí k tým životopisným filmom, ktoré skúmajú, prezentujú a priam dokumentárne ponúkajú "život" vybranej historickej postavy, čím sa film často mení skôr na hraný dokument ako na reálne filmové dielo (česť výnimkám). Morten Tyldum dokazuje, že remeselné stvárnenie, potrebná selekcia životných udalostí a ich správne skomponovanie, môžu divákovi dodať intenzívnejší zážitok a priblížiť zvolenú historickú postavu oveľa "šarmantnejšie". Hrozí nebezpečenstvo subjektívnej výpovede, čo môže historickým a historiografickým puristom prekážať, no autorský prístup dovoľuje vyberať si a dodať do diela niečo "naviac". Neuberá to na efekte a kvalite filmu, ktorá je kompaktná, celistvá, dynamická, emotívna a miestami britsky humorná. Skôr je film dotlačený tak najbližšie k pomyselnej dokonalosti, ako sa to dá. Kód Enigmy je príkladom presne takého filmu, keď sa divák posadí a nedokáže odtrhnúť pohľad od príjemnej kompaktnosti a intenzity každého jedného záberu, ktorá vo výsledku predstavuje len osobnú tragédiu jedného človeka. Benedict Cumberbatch si svoju rolu Alana Turninga doslova užíva a každé jeho gesto, outsiderská nechápavosť, alebo spoločenská necitlivosť vás presvedčia, že podobné roly (asi) nikto už nezahrá lepšie. Herecky je snímok tak vyvážený, že je len veľmi ťažko vybrať najlepších predstaviteľov: Knightley hrá suverénne, Strong presvedčivo a chladne a Charles Dance ďalej žije svoju "Hru o tróny". ()

kacer4 

všechny recenze uživatele

Film rozpráva príbeh výnimočného človeka, ale to je asi všetko. Hlavná dejová línia je dobrá ale okolo nej sú bohužiaľ blbosti. Ty si buzik, ty si zase špión, zrovna môj brat je na ľodi, zastaneme si ho lebo nám daj jablko. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes se nam zakousl do sifrovacich stroju ... ale to souhvezdi je spíše kvuli Keiry, která ukázala, že má na víc, než si jen hrát na pirátskou cuchtu. Fakt mě dost překvapila, že umí hrát i normálně. A pokud jde o homosexualitu, její medializace až adorace je stejně uchylna, jako jeji pronásledování. Oslavných filmů na gaye už fakt stačilo. ()

CYP3A4 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak úžasnej a napínavej skutečnej životní příběh naplní kina víc než upravenej - tohle si určitě říkali i autoři tohodle filmu. Protože jejich zásahy do skutečnosti z důvodu lepší kontinuality šly mnohem dál než v úpravách dialogů. Například Turning ve skutečnosti nebyl vůbec takovej samotářskej morous. A postava vyšetřovatele je vymyšlená a víc než násilně zapatlaná do příběhu. Na druhou stranu aspoň kecali míň než v Čistý duši. ()

Walle 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch opět exceluje (tentokrát jako geniální autistický profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing) v krásném emotivním zpracování skutečného příběhu snahy prolomit jeden z nejlepších kódů druhé světové války a konstrukce jednoho z průlomů výpočetní techniky na pozadí homofobní Británie válečných a poválečných let. ()

Ozy_man_dias 

všechny recenze uživatele

O hvězdičku míň za ty zbytečný sladkobolný scény u konce a Keiru Knightley, která se na roli geinální matematičky hodí asi tak, jako kuchyňský nůž na natírání stropů. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh z nedávné historie a precizní filmové řemeslo v praxi se zvučným hereckým obsazením. Musím také zmínit parádní herecký výkon Benedicta Cumberbatche, který celý film táhne. Kdo ho zná jako moderního Sherlocka, ten z něj určitě bude nadšen i tady, a kdo s ním ještě neměl na plátně tu čest, bude zajisté taky více než spokojen. K tomu zdatně sekundují ostatní a i Alexandre Desplat se se svou taktovkou činil. Na čisté ohromení to pořád nestačí, ale kdyby to šlo, dal bych 4,25 hvězdy. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem měla dobrý pocit, ale teď jsem nějak bezradná, jak to mám okomentovat. Předně nedokážu říct, nakolik se film opírá o skutečnost. Ale jako příběh to šlapalo dobře, nebylo to nudné, naopak to hezky ubíhalo i při současném sledování tří časových linií. Z těchto linií měla každá svůj význam - jak Turing začínal s rébusy a hádankami a co ho trápilo hned ve škole (dětská etapa), jak prolomil Enigmu, s čím se musel potýkat při své práci (válečná éra) a nakonec čím ho Británie "odměnila" za jeho zásluhy na dřívějším ukončení války (vyšetřovací pasáž). Takže jsem se rozhodně nenudila, protože jsem se o Turingovi dozvídali postupně dost informací. Filmařsky to bylo moc hezké. Dobová výprava, pěkně nasvícené, žádné zbytečné scény. Herecky má Enigma slušnou partu - úžasný Cumberbatch, kterému to velice sedlo, Knightley jsem věřila její probojování se vpřed přes předsudky všech vůči ženám, Goode byl správně impulzivní, přesto inteligentní a Strong mě v takové vážné roli dost překvapil, znám ho spíš jako komediálního herce. Nejzajímavější byla pasáž při prolomení Enigmy, kdy nastala těžká rozhodování o osudu jedinců, davů a hlavně celé války. Sečteno podtrženo je Enigma super biják. Ale na plný počet hvězd mi tady něco chybělo. Občas to i přes veškeré snažení působilo studeně, sterilně a neosobně. A hlavně jsem očekávala, že mi alespoň jednou přejde mráz po zádech stejně jako mi přešel, když jsem poprvé viděla trailer. Ale to se bohužel nestalo, takže jsem husí kůži postrádala a moc mě to na Enigmu mrzí. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Až moc připravený film k získání nominací na Oskary. Nelze upřít autentičnost příběhu, ani jistou formu životopisného holdu Alanu Turingovi. Ten byl sice jen vedoucím týmu, ale budiž. Šifrovací stroj Enigma se používal již od dvacátých let a vydržel až do let padesátých. Nikdo netušil, že Brirové v průběhu války kód prolomili a jsou schopni zprávy číst. Rozluštění kódu Enigma - jedno z tajemství 2. světové války. K prolomení kódu šifrovacího stroje přispěla i náhoda. Po zjištění kódu nastala nejtěžší konspirační akce. Utajit rozluštění a co nejvíc omezit ztráty, ať lidské, nebo hmotné, s hlavní podmínkou nevyvolání jakéhokoliv podezření nepřítele. To se povedlo. Další filmy: Film "U-571" z roku 2000 o snaze získat šifrovací stroj Enigma z poškozené ponorky. Bohužel není pravdivý. Film "Enigma" z roku 2001 z prostředí dešifrantů v britském Bletchley Parku. ()

Briskie 

všechny recenze uživatele

Benedict opět ukázal, jak skvěle dokáže zahrát geniálního až psychopata, a Danceovi ty hovada taky jdou. Ale Cumberbatch s Tywinem to sami neutáhnou. Děj si mě nějak nedokázal úplně získat. Sice jsem poctivě sledoval každou minutu, ale tak nějak mě to nevtáhlo úplně do děje. Trošku pomalejší začátek a trochu neslaný nemastný konec. Takže kromě hereckých výkonů (vlastně jenom ten Benedictovu) film měl.... no alespoň dobrý námět. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Slušné životopisné drama, které až příliš okatě cílí na Oscary. Nicméně plusem je určitě fakt, že širšímu publiku představil Alana Turinga - člověka, který se podílel na dešifrování Enigmy a místo vděku doplatil na tehdejší fobii z homosexuality. Benedict Cumberbatch v hlavní roli nezklamal a opět předvádí herecký (byť ne oscarový) nadstandard. (7/10) ()

N0X. 

všechny recenze uživatele

zaujímavý film, ktorý donúti človeka zamyslieť sa nad tým, čo všetko sa odohrávalo za oponou vojny. Nie len vojaci v prvej línii sa stávali hrdinami. Často krát nimi boli práve takýto nenápadní neznámi čudáci balansujúci na hranici geniality a vyšinutosti. Dnes je ťažké predstaviť si, aká zodpovednosť sa preniesla na ich plecia po tom, čo sa snažili len trochu prispieť k ukončeniu vojny. Dlho som sa tešil na zfilmovanie tohto príbehu a bolo to lepšie ako som pôvodne očakával. Verdikt: 78% ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama