Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tenhle flák má tolik kvality, že ji býval mohl celé ty dvě hodinky rozhazovat po Lucerně a ještě by mu zbylo ke snídani. O Mortenu Tyldumovi jsem toho do předvčerejška věděl ještě méně než o čínském pravopisu, jako on mně bych si přál umět se představovat každé nové dívce. Vyprávět vám o hereckých výkonech je ještě zbytečnější než házet kostky cukru do kakaa, tady si musel přijít na své každý, kdo aspoň občas mrknul na plátno. Co bych ale já osobně chtěl vyzdvihnout nad ostatní, je humor. Namontovat vtip do rekonstrukce boje s nacistickým hnojem, udělat z té doby místy až idylku, ale přesto zachovat děsivou přítomnost zla, to chce podle mě talent, jaký by nenašel ani Rytmus s Dejdarem. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V čem je tenhe film geniální? V tom, že přestože by mohl být scénář a některé scény mnohem nabytější dinvostí a osudovostí (kde je Turingovo ježdění na kole v plynové masce?!) a i když jsou některé dialogy nepříliš zajímavé a kliše-plné, tak jsou, vdík hereckému obsazení, výpravě, kameře a řemeslu všeobecně, výborné a zábavné, byť mnohdy prvoplánové, pořád je to ale za Pět hvězdiček. Upřímně doufám, že v podobném (jen více humorném) stylu někdo natočí příběh o tom, jak britská kontrarozvědka mátla nacisty s pomocí obří nafukovací armády, nebo mrkve pro RAF. ps: jediné co opravdu zabolí je nepřítomnost některých postav, které byli pro rozluštění enigmy minimálně stejně důležité, jako Turing ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skoro by se slušelo říct že se jeden z řady nudných, za účelem Oscarů, natočených filmů. Při takhle vysokém hodnocení, jsem jisté vysoké očekávání samozřejmě měl, ale že dostanu takhle sterilní podívanou jsem nečekal. Neberu filmu že pracuje s historií a divák se tedy má šanci leccos dozvědět. Herecké výkony můžu objektivně označit za spíše průměrné. Weinsteini po loňském Špinavém triku opět prokázali že nudné filmy umí vyrábět na jedničku. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Suverénní řemeslná prácička, v níž se slabiny nacházejí jen velmi těžce. Ale to bude nejspíše tím, že na této životopisné úrovni, kde ambice směřují od první klapky ke zlatým soškám, se zkrátka chyby nepřipouštějí. Film je pravda velice chladnou, emocionálně odtažitou výpovědí o významném životním úseku svého neméně chladného geniálního hrdiny, která působí příliš strojeně i díky výkonu mistra Cumberbatcha, jenž prochází celým příběhem s neměnným výrazem "matematického blbouna", ale zároveň se jedná o nesmírně poctivou, sympaticky staromódní žánrovku, která splňuje takřka všechny předepsané filmové vzorce, a to včetně onoho Cumberbatchova projevu, neboť věrohodněji ztvárnit matematického blbouna asi nelze. Pochvalu si ale zaslouží i Alexandre Desplat, lidé od kulis a kostýmů a hlavně samotný pan Turing, o jehož velikosti i zásluhou tohoto snímku nyní nepochybuji. 80% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • V dedine, kde žije Joan Clarke (Keira Knightley), je viditeľná dvojitá žltá línia, hoci táto úprava nebola v Spojenom kráľovstve zavedená až do 60. rokov. (Pat.Ko)
  • Vo filme sú zobrazené ponorky U-boat prevádzkujúce vo vzdialenosti takmer dvanástich metrov od seba. V skutočnosti by sa nikdy takto blízko nepriblížili z niekoľkých dôvodov: 1) riziko kolízie, 2) skutočnosť, že takéto blízke umiestnenie by mohlo zneistiť hydrofóny, čo by ťažilo detekciu nepriateľských plavidiel, 3) vyššia pravdepodobnosť odhalenia sonarovými vojenskými loďami Spojencov, 4) potreba byť rozptýlený vo "vlčom útoku" (wolfpack) pre zasiahnutie čo najväčšieho počtu cieľov v konvoji. (Pat.Ko)
  • Turing (Benedict Cumberbatch) podáva dlhé vysvetlenie "imitačnej hry" ako rámec celého filmu. Avšak podáva to, čo väčšina moderných ľudí vníma ako Turingov test, a nie test, ktorý pôvodne navrhol. Dnes ľudia vnímajú test tak, že sudca sa snaží rozlíšiť ľudského respondenta od počítača. V pôvodnom Turingovom článku však išlo o súboj, kde sudca sa snažil zistiť, či ide o mužského človeka alebo o počítač, ktorý sa snaží imitovať ženskú osobu (pričom žena tiež odpovedala na otázky). (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama