Reklama

Reklama

Řím - Vzestup a pád impéria

(seriál)
  • Česko Vzestup a pád Římské říše (více)

Epizody(13)

Recenze (25)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram užitočnosť tohto dokumentu o antickom Ríme, ale páčil sa mi menej ako polodokumentárna verzia Ancient Rome: Rise and Fall of an Empire (2006). O tom, že dokument mapuje najdôležitejšie okamihy v histórii Ríma by som si dovolil pochybovať, pretože v tom prípade by tu napríklad nemali chýbať Púnske vojny, Máriove vojenské reformy.... Preto rozhodne tento snímok nemožno považovať za niečo ucelené, skôr ide iba o výňatky z histórie. Tiež sa mi nepáčil komparz a herci, ktorí tu mali akože názorne predvádzať historické udalosti. Ich herecký prejav bol slabučký, miestami až trápny. Aspoň pri súbojoch si mohli dať viac záležať. Tiež po obsahovej stránke som našiel chybičky, väčšinou nič zvláštne, ale napr. diel o Konštantínovi úplne zmrvili. Ten kto sa trocha vyzná v antických dejinách to určite postrehne tiež, nebudem preto spoilovať. Celkovo podľa mňa nejde o nič prevratné, dokument možno použiť maximálne iba ak tak na rýchle a veľmi schématické pripomenutie dejín antického Ríma, ale pritom sa treba mať na pozore a vedieť oddeliť zrno od pliev. Preto sa mi zdá, že pre tých, čo s dejinami ešte iba začínajú, ani veľmi tento dokument nie je vhodný. 60/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nikdo neobtěžoval s tím rozepizodovat tento seriál předtím, než jsem jej začal sledovat, takže se omlouvám, že tuhle databázi neobohatím komentářem ke každému dílu zvlášť, ale snad to nějak přežije. Dokument pojednává přesně o tom, co stojí v jeho názvu. Zachycuje období Říma od vzestupu po pád na hubu z hodně velké výšky. Je pro mě nepředstavitelné, jak mohlo být možné několik stovek let udržovat jednotnou tak obrovskou plochu světa, když člověk nemohl zvednout telefon a zavolat si na druhý konec impéria. Velkou výtku bych měl snad jen ke hraným pasážím. Ať už je reč o tom, že jedna herečka hraje manželky snad všem panovníkům napříč tímhle dokumentem, nebo když se díváte na stavbu masivní obrany města a borec tam stlouká polorozpadlý plot, který mu je do půl těla, nebo když tentýž herec hraje v jedné bitvě Římana i barbara. Mnohdy je lepší koukat se jinam. Na druhou stranu zaznívají zajímavé informace. Ty je ovšem třeba brát s rezervou. To nejlepší, co se dochovalo z dané doby jsou častokrát jen domněnky a ani na těch se jednotliví badatelé mnohdy neshodnou. Za dokument jsem ovšem vděčný. Řím mě celý život fascinuje a rád poznávám jednu z prvních civilizovaných civilizací, která položila pevné základy obrovské spoustě klíčových sfér našeho současného života. Zajímavost jednotlivých dílů značně rozkolísaná. [70 %] ()

Reklama

Shakeus

všechny recenze uživatele

... a kde jsou Punske valky? Zalozeni Rima a pad Veji? Bratri Gracchove? Takhle to vypada, ze Rim nebyl dokud neprisel Marius. ... a co Druhy triumvirat? Dobyti Recka? Rok ctyr cisaru atd. Hlavne, ze je tam Spartakovo povstani a podobne "vyznamne" udalosti. Ma to 13 dilu, podle me mely byt rozlozeny jinak a take se nejedna o vzestup, ale spis jen pad. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný dokument o vzniku, rozvoji i zániku Římské říše. Trošku zamrzí, že napáditost s jakou tvůrci zpracovali první díly nevydržela do konce a přibližně od poloviny série začne diváka malinko nudit, neboť se stále opakuje totéž, byť s jinými aktéry. Též malinko zamrzí obraz Césara, jakožto nepříliš úspěšného vládce, s čímž se člověk s alespoň základní znalostí středoevropské interpretace dějin starověkého světa velmi těžce smiřuje. ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

5*(do 5.dielu - faktické informácie sú dopĺňané dobovými scénami a bojmi, ktoré umožňujú lepšie pochopiť súvislosti), 4*(po dopozeraní 10.dielu - začína to byť opakujúci sa kolobeh: Nový Cisár - hor sa do boja! - úspech/neúspech - Cisár zomiera a následné opakovanie kolobehu počas ďalších desaťročí). Ku koncu to je už fakt nuda a len povinná jazda, čo má aj za následnok moje výsledné hodnotenie 3* ()

Zajímavosti (1)

  • Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita. (GilEstel)

Reklama

Reklama