Reklama

Reklama

Inspirace dobrem

(TV film)
Česko, 2010, 54 min

Režie:

Libor Kodad

Hrají:

Nicholas Winton (a.z.)

Obsahy(1)

Roku 1939 zachránil Angličan Nicholas Winton 669 českých dětí před nacisty tím způsobem, že pro ně zorganizoval vlakové transporty přes Německo do Velké Británie. Sedmdesát let poté, v září 2009 vyjelo z Prahy historickým vlakem dvaadvacet zachráněných Wintonových dětí, jak se jim začalo říkat, aby si spolu se svými potomky připomněly cestu, která jim darovala život.
Režisér Libor Kodad jel s nimi a v téměř hodinovém dokumentu rekonstruuje ze vzpomínek cestujících, jak transport dětí probíhal.
Na německém území měl historický vlak zastávky v Norimberku a Kolíně nad Rýnem. Pokaždé se cestující setkali s velkým zájmem médií a veřejnosti. Na Wintonovy děti přitom udělaly dojem některé projevy německých představitelů. Vyvrcholením celé cesty bylo setkání se sirem Nicholasem Wintonem v Londýně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o speciálně vypraveném vlaku "WINTON-TRAIN", který měl po 70 letech zopakovat cestu z Prahy do Anglie, tentokrát však za příjemnějších okolností. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hrozná doba a člověk , který jediný tehdy poznal pravdu dříve než ostatní. Pravda má tu vlastnost, že vždy vyjde na povrch. Pak už ale cenu nemá, protože je obyčejná a banální. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se Sílou lidskosti jen průměrný dokument o výjimečném člověkovi. Autoři (scénář i režie Libor Kodad) celý film hledají správný způsob vyprávění; kombinují směs hudby, která jako doprovod působí jen občas (při proslovu N. Wintona). Titulky jsou takřka nečitelné. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Jak řekl na konci dokumentu pan Winton, byl to vynikající a zajímavý nápad vypravit vlak a projet s Nickyho dětmi stejnou trasu, kterou před 70 lety projeli se slzami v očích a myšlenkami na svou rodinu. Hluboký lidský čin v roce 1939 byl důkazem toho, že i v těch nejhorších časech někteří nezapomínají být lidmi. O Nicholasi Wintonovi jsem si pořídila novou knihu "Není-li to nemožné" sepsanou jeho dcerou Barbarou, jenž se v dokumentu také objevila. Těším se, až si knihu přečtu. Hlavně se chci dozvědět pravdivý příběh o "objevení" Nickyho činu. Je známý příběh o náhodném objevení dokumentů jeho manželkou na půdě domu. To však dcera v dokumentu vyvrátila s tím, že jeho čin dávno znali. Ale to samozřejmě nic nemění na podstatě činu. Pan Winton za to byl odměněn dlouhověkostí... a vlastně i nesmrtelností. ()

Reklama

Reklama