Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na útěku Mojavskou pouští dorazí unavení a žízní sužovaní bankovní lupiči Robert (John Wayne), Pete (Pedro Armendáriz) a Kid (Harry Carey Jr.) do oázy, která je zpustošená a bez vody. Zde naleznou umírající ženu, jež je prosí, aby se postarali o její novorozeně... (Pohrobek)

Recenze (15)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pravzor všech snímků o drsných mužích, kteří jihnou pod tíhou starostí o milého kojence. Johnu Waynovi tahle nezvyklá role dost sekne a především on, potýkající se s tímto zvláštním úkolem, a ironiií a lehkým vtipem přetékající scénář jsou hlavními pozitivy tohoto rozkošného snímku, který se vyplatí zhlédnout minimálně pro doplnění znalostí žánrové šířky, kterou i takový, zdánlivě jasně definovaný žánr, jakým by měl být western, nabízí. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl tento snímek Johna Forda o čtvrt hodinku kratší, dal bych klidně plný počet hvězdiček. 3 Godfathers je zdařilý western, který však má daleko do typické kovbojky. Na samotném začátku mě zaujal John Wayne v poněkud netradiční - záporně laděné - roli. Chová se jako správný neotesanec, jeho bouřlivý a buranský smích, když se svými partnery zastaví před domem šerifa, jej předurčoval do role nevyzpytatelného a nevybíravého muže. Ostatně celá trojice kmotrů se zdála, že jejich slušné chování k šerifovi a jeho ženě, je pouze přetvářkou. Tvrdí a nekompromisní kovbojové, psanci a bankovní lupiči však mají své pevné morální zásady a když umírající ženě slíbí, že se o jejího novorozence postarají, jsou ochotni za to položit život. A zde nastává ona část filmu, která má na jednu stranu hlubší myšlenku o tom, jak se z lupičů stávají pozorní a docela slušní lidé, avšak na druhou stranu je celá tato část značně utahaná a právě zde mohl režisér svůj snímek krátit. Zajímavě tu však Ford zakomponoval biblický námět a Vánoce. John Wayne je opět skvělý a troufám si tvrdit, že zde podává jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů. Jeho kolegové mu zdárně sekundují a díky příjemné hudbě nemám problém dát tomuto opomíjenému westernu 4*. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Milé, příjemné, samozřejmě pro toho, kdo má hodně rád Johna Waynea, protože kouzlo této podívané stojí a padá z větší části s ním. Závěr je celkem vtipný, naštěstí i nadějný, kdyby ovšem šerif Roberta v baru zastřelil, což udělat mohl... ale nechtěl, byl by to úplně jiný film. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western se silnými křesťanskými prvky, jak je ostatně pro Johna Forda typické. Příběh o třech lupičích, kteří si stále zachovávají své dobré základy. Stanou se kmotry novorozence, který přišel na svět v poušti Arizony. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vánoční western s pohádkově průzračným náboženským podobenstvím, chvílemi až příliš naivní, ale od toho tu přece vánoční příběhy jsou. Trojice lupičů projeví své zasunuté dobré stránky, když se musí postarat o osiřelé novorozeně. Zejména John Wayne podává dojemný výkon, když je vidět, jak očividně roztává s dítětem v náručí.____ U takto nastaveného filmu se dá přijmout, že mnohé situace jsou natočené tak, aby nevystrašily diváky očekávající vánoční zázrak. Žena umírající v pustině po porodu je proto upravená, učesaná a oblečená ve vyžehlených šatech, aby podobnost s Madonou byla co největší, trojice desperátů bloudící bez vody vyprahlou pouští je pouze zaprášená, ani rty nemají rozpraskané a čerstvě narozené miminko je vymydlené a růžolící. ____ Silným protihráčem je poušť, tady jedině kamera vyvolává dojem děsu, opuštěnosti a beznaděje. Poušť je natočená jako nemilosrdný a lhostejný soupeř. Zároveň i ona je podobenstvím ztracených duší, které ji musí překonat, aby na jejím konce dokázaly najít vodu a odpuštění. /3. 9. 14./ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná, že trochu sentimentální, ale jinak krásný, westernový příběh o třech pistolnících a malém novorozenci. John Wayne jako vždy hraje skvěle. Těmto třem kmotrům se snad vyrovnají pouze jiní tři filmoví Kmotři a to Marlon Brando, Al Pacino a Robert De Niro :-D ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě hodně překvapil. Když jsem si k němu četl anotaci, tak tam nebylo nic, co by mě nadchlo. Tři chlapi se budou starat o nemluvně. Jenže on je to snímek zábavný v momentě, kdy zábavný být má, a je dramatický také na správném místě. John Wayne skvělý, ale s ním jsou skvělí i ostatní. Velice povedený film. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Takovy lehounky nadprumer se zajimavym tematem, jak se tri "hodni" grazlove diky necekane funkci jeste vice polepsi nebo spis jsou vzati na milosrdnou milost nebe jako takoveho. To vsudypritomne pambickareni mi docela vadilo, pravda, bez neho by tu paralelu Ford neukoval, kazdopadne ten konec uz byl trochu moc, to jsem neskousl. Zastrelit Hightowera po vstupu do lokalu, mohlo to byt kratsi a udernejsi, takto jsem se docela nudil, prestoze svetlych momentu par bylo ale opravdu jenom par - chrastitko s pistoli a sem tam nejaka ta hlaska.... Cekal jsem vic nez konverzacni agitku pro vstup do nebe. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

REziser John Ford /Man who shhot Liberty Valance/ natocil dost nudny western. Traja muzi putuju pustou, najdu umierajucu zenu a nasledne sa postaraju o dieta. John Wayne /Fort Apache, El Dorado, Rio Bravo/ je prekvapivo v zapornej roli neotesanca, ale o dieta sa stara prikladne. Ovsem ako namet na western je to pre mna stale len priemer, Fordov Fort Apache z roku 1948 je pre mna stale vyssie. 67 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Tres bandidos přepadají banku ve městečku Welcome. Drsňák šerif je pronásleduje. Odřezává jim strategický místa a stává se z toho boj o přežití a o vodu. Zní to dobře. Jenže pak tyhle desperáti potkaj těhotnou ženskou a místo toho aby jí střelili do xichtu a naplnili čutory z jejich slznejch kanálků, tak se jí zavážou postarat o děcko. Fuj. Všichni od té doby mají srdce místo železného želatinové a dokonce chudáci companeros umírají jeden po druhym jak koťata v sudu. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film není typickým westernem. Odehrává se v předvánočním čase a celý je o obrácení, víře, nápravě a vykoupení . Doplněno malými zázraky jako je zjevení oslice s oslátkem a podbarvené Kovbojovým nářkem (Laredo). Pokud to vezmete jako vánoční film, budete spokojeni. Třetí hvězdička je za J.Wayna a příjemný závěr, který to zázračno trochu utlumil. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ma nudil, keď sa objavil na scéne novorodenec a keď jeden z kmotrov ostal v púšti po tom čo si zlomí nohu, čo bolo však neprofesionálne podané. Bol to veľmi trápny pád, oči ma zaboleli. Celkovo je to jemný western, ladený do vianočného času, kedy sa treba prijímať a odpúšťať, ako nám to bolo predvedené na Robertovi, ktorý z trestu 20 rokov dostal skoro milosť. ()

Eigis 

všechny recenze uživatele

Do první půlky solidní western, ale pak je to směs neuvěřitelných náhod uzavřená až příliš přeslazeným koncem. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V pořadí asi pátá filmová verze příběhu. Od samého začátku nám režisér předvádí, že umí z akce, humoru a sentimentality ukuchtit svižný a barvitý, do detailů propracovaný western. Ani ta biblická symbolika, která některým kritikům leží v žaludku, mi nezkazila dojem. ()

Reklama

Reklama