Reklama

Reklama

Nebeský oceán

(festivalový název)
  • Čína Hai yang tian tang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavná postava (Jet Li) je osamelý otec, ktorý časom zistí, že má nevyliečiteľnú formu rakoviny. Jeho syn navyše trpí ťažkým autizmom, takže teraz umierajúci otec musí stihnúť zorganizovať mu život do tej doby, než pôjde tam, odkiaľ nie je návrat. (Slunkoo)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jet Li, hviezda akčných filmov a bojových umení, a pritom natočil aj takúto krásnu, emotívnu drámu so silným príbehom. Kto by to bol povedal? A musím uznať, že som tu vôbec nevnímal jeho auru bojovníka, svoju postavu milujúceho rodiča zahral veľmi dobre. Možno si niekto povie, že to bolo miestami typicky ázijsko-sentimentálne, avšak mňa ako rodiča tento snímok celého dostal a emotívne prevalcoval. Vrátane konca s tou korytnačkou... no nádhera, nemám slov. Najlepší otec na svete, bodaj by ich bolo viac takých. Nemám čo riešiť, plný počet. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ocean Heaven na mě velmi silně zapůsobil a cítila jsem velkou empatii k oběma, protože i já znám jednu malou holčinu, která tímto syndromem trpí a věřte, že tolik lásky, pozornosti a trpělivosti jejích rodičů si nesmírně vážím. Potkávám jí většinou společně s maminkou, která ji vyučuje sama, občas se zastavíme a povídáme si a já přitom sleduji její dcerku, která svírá vždy v ruce malého plyšového krokodýlka, který se stal nezbytnou součástí jejího života. Trvalo několik měsíců, než se mně podařilo navázat kontakt pár slovy, ale stále s jejíma očima, které byly upřeny někam do dáli. A až po dalším půlroce jsem byla nadšená, když se mi letmo podívala do očí a já měla s její mamkou chuť brečet radostí. Tady jsem viděla tu úžasnou a možná pro někoho těžko pochopitelnou sounáležitost a maximální obětavost táty vzhledem k synovi a současně obrovské dilema, protože musel řešit situaci, kdy věděl, že syn bude muset jednou zůstat sám. Velmi citlivě a uvěřitelně zpracované téma, které je bolestné, ale naděje přece umírá poslední. Po všech stránkách velmi dojemný příběh. ()

Reklama

dawe04 

všechny recenze uživatele

I slepému a hluchému je jasné, že je to tak trochu citová vydíračka (jak napsal Bluntman, vyhlídka smrti a autismus jdou přebít těžko), ale mě to naprosto okouzlilo. Strašně mě potěšilo Jetovo komorní herectví, rád bych ho v podobných rolí vídal častěji. To co ale předvedl Wen Zhang v roli Dafua, neuvěřitelný výkon (ocení zejména lidé obeznámeni průběhem autismu). Jednoduché, ale maximálně účinné. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si pro večerní produkci vybral záměrně. Očekával jsem od něj umírnění či alespoň shovívavý pohled na své vlastní těžkosti a jakési soucítění, které se v reálném prostředí jen těžko nachází. Vrátil jsem se dnes od své matky s hrůzou, jak progresivně funguje stařecká demence. Dnes si už (poprvé) nenasadila umělý chrup a dvakrát se pokoušela jíst obrácenou lžící (v ose pootočenou o 180 stupňů). Film o statečném a zodpovědném otci je sice věnován statečným rodičům, ale toto věnování je nejspíš možno rozšířit i na statečné děti (znám jich více než rodičů). Hrdina Wang Xingchang žijící na pomezí reálného životního prostředí a autistické mlhy svého syna, umírá na rakovinu a řeší otázku "co dál?", ne pro sebe, ale svého syna, jehož prostředím je voda (oceán - hned skvělá úvodní scéna, mořská fauna - delfíni a otec převtělený do želvy, květiny žijící z vody) a dětský svět klaunů a kejklířů. Dafu nakonec přežívá díky citlivému světu lidí kolem něj. Vypadá to, že otcovo úsilí bylo zbytečné. Pro něj však rozhodně ne. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvlastny film. Po dramatickej stranke príliš nefunguje, pretoze je schematicky. Postavy su ploche. Jet je reziserom presne vedeny, ale o nejakom hereckom koncerte sa rozhodne hovorit neda, proste Jet znova neprekrocil svoj tien. Predstavitel autistu sice ani na chvilu nevypadne z ulohy (vsetky tie tiky ma dobre zmaknute), ale prilis zaujimavy nie je. Rovnako ako cela zapletka o zomierajucom otcovi, ktory musi pred smrtou najst svojmu autistickemu synovi novy domov. Vsetky peripetie, ktore musi absolvovat su dopredu odhadnutelne, rovnako ako ich vysledok. Reziserovi sa nepodarilo spracovanim vztahov medzi postavami dosiahnut, aby ma strhol a nechal sa unasat pribehom (jedine vztah medzi Jetom a jeho dobrosrdecnou susedkou celkom slusne funguje). Skoda. Vysledok az prilis vyzera ako film na objednavku cinskeho rezimu o tom, ze aj napriek nedokonalosti uradov sa spolocnymi silami kazdeho clena spolocnosti da vyriesit akykolvek problem. Takéto prvoplánové poučné filmy nemusím. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Představitel autisty Dafu, herec Wen Zhang, neuměl před natáčením plavat. Každý den proto trénoval potápění a plavání, které si zamiloval. (dawe04)
  • Wen Zhang pravidelně navštěvoval školu pro děti s autismem, aby porozuměl své roli. (dawe04)
  • Režisérka Xue Xiaolu je původně učitelkou Pekingské filmové akademie. 14 let byla dobrovolnicí v nadaci pro autistické děti a příběh filmu tak volně vychází z její vlastní zkušenosti. (dawe04)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama