Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Anglii roku 1941 se připravuje skupina mladých československých vojáků na náročné úkoly v okupované vlasti. V té době nikdo z nich netuší, jaké konečné důsledky bude mít jejich čin pro historii. V malé osadě Ležáky na Chrudimsku se formuje nová odbojová skupina. Jejich úkol je jednoduchý - shromaždují zbraně na budoucí boj proti německému okupantovi. Na první pohled ale romantické údolí žije svým poklidným každodenním životem. Do místního mlýna nastupuje jako učedník cechu mlynářského Jan Pavliš, mladík původem s Pusté Rybné. V té době ještě netuší jak zásadně tato volba ovlivní jeho budoucí život. S příchodem nového roku se poblíž mlýna objevují i českoslovenští výsadkáři s úkolem koordinovat odbojovou činnost v Protektorátu. Honzík pochopí jediné, a to, že klidné období jeho života je pryč. Výsadkáři s pomocí obyvatel Ležáků a přilehlých Miřetic organizují různé odbojové akce, mezi nimiž je i jedna prioritní - připravit atentát na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Důsledky tohoto činu na sebe nenechají dlouho čekat. Jak prožije osudové okamžiky mlynářský učedník? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pouze základní informace a příšerné (ve všech ohledech) rekonstrukce. Navíc šíleně afektovaný vypravěč (Brzobohatý za to nemůže, to je problém režie). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

jsem ochoten ignorovat chabé herecké výkony u hraných pasážích, protože mají pouze ilustrační hodnotu. Ale co nelze odpustit je nechutně podbízivý komentář (nemyslím pana Brzobohatého, ale text) snažící se hrát na emocionální strunu stejně, jako moderátoři telovizních novin. Absolutně nevyvážené a dokonce i hlavního nazi padoucha si našli (no samozřejmě že ne Nikoho z vrchního velení ale řadového důstojníka). Tohle NENÍ dokument, to je citové vydírání vydávající se za historickou pravdu (ač z drtivé většiny "správnou"). Jedna hvězdička za téma ()

oje 

všechny recenze uživatele

Dokumentární a výpovědní hodnota silného tématu je nesporná. Rekonstruktivní filmová forma se ale míjí účinkem na celé čáře a nádech všudypřítomné smrti neproběhne po zádech ani v nejsilnějších okamžicích. Nízký rozpočet dává zobrazit vypálení celé vesnice plamínkem v okně, vyprávění připomíná listování kalendářem a rekonstrukce má do autenticity dál než hitler do synagogy. Vyšší hodnocení by bylo jen ryze za látku. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře, faktograficky je to méně nepřesné než velkofilm Lidice, ale bohužel hraná rekonstrukce událostí, která tvoří naprostou většinu filmu, je natočena naprosto nenápaditě až neumětelsky. Možná že samotný komentář Radoslava Brzobohatého bez obrazu by fungoval lépe. Takže nejlépe působí těch pár dokumentárních archivních záběrů, které ovšem tvoří pouhý prolog a epilog filmu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako dokument budiž, lze najít určitá pozitiva, s hraným filmem ale Miloš Pilař přeťápl poněkud hodně. Na jedné straně je to nesporná dokumentární složka, na druhé pak mnohdy horší než ochotnické výkony herců a jejich naprosto příšerně napsané dialogy (podotýkám, že ne ve všech případech). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

U podobných dokumentů (ať už hraných, nebo klasických) na mne vždy zapůsobí hlavně jejich obsah. Je jasné, že většině zdejší omladiny historie (a především její temná stránka) toho moc neříká, ale zvěrstva jenž se nejen u nás v republice děli nejdou jen tak smazat. O Ležácích jsem toho dosud moc nevěděl, taky znám spíše příběh Lidic, ale ani tentokrát mne to nenechalo klidným. Je pravda, že herecké výkony byli hodně chabé a nelze si nevšimnout přehrávání většiny osazenstva (mrkající mrtvoly usmívající se do kamery, atd…). ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Takováto velká témata si zasluhují také patřičnou úctu, to je bez debat. Jako dokument nelze toto dílo příliš brát, jde pouze zfimovaný popis děje, o filmu však také nemůže být řeč, v tomto směru bylo zpracování špatné, akceptovatelné pouze v případě, jednalo-li by se o amatérský film. Proto autoři tento výtvor takticky označili jako filmový dokument, což může v divákovi vyvolat pocit, že může jít o zajímavou podívanou, ale jedná se však o velmi podprůměrné, nedotažené cosi. Zachraňuje to jen doprovodný text čtený Radoslavem Brzobohatým. Protože jinak... ani nechci pomyslet. Téma Léžáky buď veloklepě a s úctou, nebo radši vůbec. Ale rozhodně ne takhle. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Co vám tady vadí? Nemá to milionový rozpočet, známé herce a je to opravdu jen filmový dokument s hranou událostí, která podkresluje vypravěče. Naopak více dokumentů, které se nezaměřují jen na jedno téma nebo místo. Pan Brzobohatý je skvělý vypravěč! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

9.4.2011 ~ Smutné ohlédnutí za historií německého činění v obci Ležáky v roce 1942. Všechno vypálili, většinu postříleli a zbytek zplynovaly. Dost drsná odplata za život jednoho gestapáka. V papírové podobě to mohlo být zajímavé čtení, jako filmový skoro dokument by to za zpracování zasloužilo pár facek. ~ Bohužel, to je asi tak všechno, co k tomuto lze napsat. Historická fakta jsou smutná, ale tak to tehdy bylo. Dokumentu těžko vyčítat scénář, že. ~ Přesuňme se tedy ke zpracování a zamyšlení, jestli to vůbec stálo za to převádět do filmové podoby, resp. do tak ubohé filmové podoby. Pokud by to totiž zůstalo jen dokumentem, nebylo by faktům co vyčítat a dobovým záběrům a fotografiím jakbysmet. Bohužel, tady nějaké trdlo napadlo dokument i částečně hrát a dodat mu tak zřejmě nějakou dramatičnost. To byl hodně špatný nápad, protože na něco takového nebyly peníze. Všechno tak asi bylo placeno z mělkých vlastních kapes a zpracování je tak toho dalším smutným důkazem. ~ Méně jak televizní kvalita, tohle je dokonce něco jako kvalita amatérského DVD. Základy vznikaly v nějakém freeware video editoru. Herecké pokusy suplují místní ochotníci, kteří pravděpodobně nikdy nevystupovali jinde než doma před rodinou, zrežírovaná akce je až neskutečně dětsky naivní, to, co ochotníci vypouští z úst, bylo pravděpodobně dílem aktuální improvizace, a to vše podbarvuje mnohdy až neskutečně uši rvoucí hudba. Bohužel ani Radek Brzobohatý jako vypravěč tomu moc nepomohl. Jako herec je možná skvělý, bohužel ani jemu se stáří nevyhnulo a tak zůstává otázkou, proč zrovna on šel do něčeho, kde velice záleží na projevu a kde je tak stařecké šišlání patrnější, než kdekoliv jinde. Díky tomu není pořádně v některých chvílích rozumět, co vypravěč říká. ~ 2* za čistá přečtená/odšišlaná fakta o Ležákách, gestapáckých zvěrstvech a českých krysách. Bezkonkurenčních 0* za všechno ostatní. Jako dokument to bylo ke dnu potopeno právě tím ohavným filmovým pokusem/patosem. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

No tak nevidím důvod, proč to tu má tak slabé hodnocení. Mě to naprosto dostalo, až jsem měl mrazení. Ono to má nádech dokumentů BBC. Je to pojato jako dokument, ale vše je doplněno hranými záběry. Příběh je vyprávěn Radoslavem Brzobohatým, který mluví za Jana Pavliše, svědka těch strašných událostí, které následovaly po atentátu na Heydricha. A mluví to z úctou, až strachem, který je i po tolika letech stále v nás, a tím na mě velice zapůsobil. Celý příběh má spád, v některých místech dokonale vygradovaný. Jediné, co bylo až na amatérské úrovni, byly dialogy herců. Jakoby se jim do toho nechtělo, jakoby to četli a tím to pak vypadá jako odříkání nějaké básničky a nepůsobí to přirozeně. Ale jinak naprosto skvělý dokument, který připomíná, k čemu války, která dělá z lidí bestie. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument, u kterého si spíše než příběhové stránky cením faktických informací, neboť jsem dodnes o Ležákách slyšel velice málo (Lidice je přece jenom zastínily). Zbytek tohoto dokumentu bohužel nepůsobí tak, jak by měl a potápí ho snaha neherců hrát dramatický, tragický, válečný příběh. Přesto jsem rád, že toto dílo bylo natočeno a že se na osud této osady nezapomnělo. Za to tvůrcům rozhodně patří velký dík. 60% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jako celek dokument působí celkem zajímavě, bohužel jeho "dokumentární" pojetí je trochu "(ne)herecky" dřevěné a kýčovité! Zkrátit na 45 minut, byla by to super podívaná za víc procent nebo z toho udělat celovečerák a nasypat do toho víc peněz! Tady volím zlatý střed... 50% ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Nesnášim, když celou dobu si musím v hlavě říkat: Je to film nebo dokument? To mě fakt nejvíc štvalo. Hodně amatérské, takhle podle fotek tady na csfd to vypadá solidně, ale pusťte si to na 90 minut. Bráním se odpadu, protože tam bylo pár momentů, které stojí k zamyšlení. ____ Ležáky 42 jsou béčko jako W.T.R. s tím rozdílem, že Walker uměl člověka chytnout! ____ ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nejakou vypovedni hodnotu tento hrany dokument urcite ma. Vseobecne nemam rad dokumenty, ktere se snazi hranymi scenami priblizit deni tematu. A Lezaky k tomu maji nestastne zpracovani, spatni herci a dialogy, vcetne rezie. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Filmový příběh si Ležáky jistě zaslouží, na ospalém dojmu dokumentu se zasloužil- zřejmě schválně civilním projevem R.Brzobohatý. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument?....Akurát, že to hranie je ako keby v plienkach, dialógy sú úpadkové, a celkovo hrané scény sú nesmierne slabé a prázdne. Inak to je, ale s dokumentaristickými zábermi a časťami tohoto snímku. Tie sú aspoň na priemernej úrovni, ikeď mnohokrát s nedostačujúcimi údajmi a faktami. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Viděno po Lidicích. Jako hraný dokument se tento může hrdě postavit vedle svých britských kolegů. Dost ho sice sráží amatérský přístup, ale řekl bych, že celkově to dopadlo nad očekávání. Je to rekonstrukce událostí. Tvůrci si museli pohrát i za kulisami hotového filmu, ověřit fakta, vyzkoušet je v terénu a podobně. Ve filmu najdete i dost emocí. 70% = 4-/5 ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Konečně se do podvědomí diváků dostaly i dlouho opomíjené Ležáky ( stejně jako třeba Javoříčko ) Jen převeliká škoda, že zrovna takhle nepovedenou formou hraného dokumentu. Herecky naprosto příšerné, dialogy strašné a celkové zpracování je neuvěřitelně amatérské. Celá podoba dokumentu se mi příliš nezamlouvala a žádné nové, podstatné informace jsem se vlastně nedověděl, jen několik spekulací o osudech jednotlivých postav. V závěru potěší i dojmou dobové fotografie obětí a stručný popisek o jejich životě. Film mi sice v paměti nezůstane, ale osudy obyvatel Ležáků rozhodně ano! ()

Reklama

Reklama