Reklama

Reklama

De Palma

  • USA De Palma
Trailer

VOD (1)

Jeden z nejtalentovanějších, nejvlivnějších a nejikoničtějších filmových tvůrců všech dob, režisér Brian De Palma, zahájil svou kariéru v 60. letech 20. století. V tomto živém, poučném a nečekaně dojemném dokumentu vedou režiséři Noah Baumbach a Jake Paltrow s De Palmou osobní a upřímnou diskusi, v níž zkoumají nejen jeho život a dílo, ale také jedinečný přístup k filmovému řemeslu. Mapují jeho mimořádné zkušenosti s filmovým průmyslem - od těžkých začátků v Hollywoodu až po současnost, kdy je považován za živoucí legendu. (Cinemax)

(více)

Recenze (25)

Cival 

všechny recenze uživatele

Koncepčně hodně blízko knižnímu rozhovoru Hitchcock - Truffaut, jen v rychlejší a light verzi. Projedou se chronologicky všechny zářezy ve filmografii a vyzobávají se z nich detaily nebo přidávají inspirativní dodatky, většinou k roli režiséra, studiovému systému a nejsilnějších vlivech (Hitchcock, Godard...). Pro ctitele De Palmy povinnost. Nejlepší Baumbachův film :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle setkání jsem opravdu odolat nemohl. Brian de Palma je jeden z králů filmových 80 let a při jeho vyprávění na filmové postupy a postřehy k jeho filmům jsem opravdu mlčel a pozorně poslouchal. Trošku mě teda přišel namistorvanej, ale na druhou stranu mistr on je a myšlenku, že režiséři v seniroském věku už nikdy nenatočí to, co natočili když jim bylo 30-50let  slýchávám v poslední době až příliš často. Nejen pro fans Briana, ale i filmožrouty bych řekl, že docela dobrý to vidět, já rozhodně nelituji, byť si myslím, že to šlo strašně fofrem a mohlo to být podrobnější. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dokument, kde celou dobu mluví jeden jedinej člověk jsem snad ještě neviděl. Ale funguje to. De Palma shrnuje svou filmovou kariéru a jeho/filmoví fandové by měli být spokojeni, protože tu nahlídnou jeho uvažování i se dozví spoustu zajímavostí. Zajímalo by mě, jak dlouho to jeho vzpomínání točili, protože teoreticky to mohli stihnout za jeden den. Holy mackerel! ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

De Palma vcelku uspokojivo spomína na vlastné tvúrčí počiny, sem-tam poodhalí špinavé zákulisné praktiky Hollywoodu a taktiež nezabudne vyzdvihnúť konkrétne sekvencie zo svojich filmov v kontexte Hitchcockovej tvorby. Pre umocnenie diváckeho dojmu odporúčam nasledovnú chlastaciu hru: panák po každom zvolaní "Holy mackerel!", scéne z Vertiga alebo čiernobielom archívnom zábere mladého De Nira. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jisté je, že De Palmovi sebevědomí nechybí. Za celý dokument jsem neslyšel ani jedinkrát "udělal jsem chybu". Pokud se něco nepovedlo, je to vždycky vina někoho jiného. Ale to je v pohodě, režisérův "pal" být nemusím. Ovšem jeho tvorba v mnohém obdivuhodná je. Kvalitativně rozkolísaná? Jasně. Ale v jednom se De Palma nemýlí: co do vynalézavosti stylu a budování je skutečně pravým Hitchcockovým nástupcem. Celý dokument je vlastně jen rozbor stylových parádiček na filmech tohohle výjimečného tvůrce od počátku až po konec kariéry, což je za mě vůbec nejlepší způsob, jak k portrétnímu dokumentu o režisérovi přistoupit. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

jedno velke interview ktore vedie noah baumbach s jednym z najzaujimavejsich rezisorov hollywoodu. o depalmovom osobnom zivote sa prilis vela toho nedozvieme, ale pozastavi sa u kazdeho jedneho filmu. niekomu to moze prist dost malo ale mne to bohato stacilo... ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Dokument vedený jako monolog De Palmy, který komentuje chronologicky všechny svoje filmy. Pro fanoušky De Palmy málo. Pro nefanoušky příliš. Nejdůležitější myšlenka tkví ale v tom, že ačkoliv je Hitchcock dodnes uctíván jako génius, který stanovil techniky a pravidla filmového jazyka, zapomíná se, že De Palma byl jediný, kdo měl ty koule pokračovat v jeho odkazu a nebál se ho citovat a nadále rozvíjet to, kde Hitch skončil. Díky tomu je De Palma dost nedoceněný a je neprávem vnímán spíš jako plagiátor. A taky si při sledování jeho výpovědi uvědomíte, že většina jeho neúspěchů byla zapříčiněna tím, že neměl volnou ruku, protože jakmile mohl točit podle svýho gusta, vždycky to bylo žrádlo. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky De Palmy je shlédnutí dokumentu příjemnou povinností. De Palma, jedna z významných osobností Nového Hollywoodu a velký fanoušek Hitchcockovy filmařiny, tu vypráví příběh své kariéry, jak rozvíjel svůj styl a s čím se musel u většiny svých děl potýkat. Dlouhé retrospektivní interview uteče příjemně rychle. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

To že De Palma občas napodobňoval Hitchcocka som si všimol dávno, no že bol pre neho až taká veľká inšpirácia som sa dozvedel až tu. Obohacujúci dokument. Informačne bohatý na zákulisie natáčania filmov ale aj odvrátenejsiu stránku Hollywoodu. Čo mi vadilo bolo spracovanie na štýl dlhého interview. Celý čas sledujeme pána Režiséra ako sedí na stoličke a rozpráva o každom svojom filme v chronologickom poradí. Časom je to monotónne, občas nudné, no hlavne skratkovité. Podobný koncept som videl aj u Spielberga kde tiež podrobne ideme od filmu k filmu, tam sa to ale zvládlo o triedu lepšie (minimálne). Asi by prospelo aj tu aby sme počuli názory aj iných ľudí z brandže. Pozastaviť sa u najzásadnejších filmov a kľudne upozadiť menej známe by tiež nebolo na škodu. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Myslím, že snad není diskuse či sporu nad přínosem Briana De Palmy světově kinematografii, ale formát tohoto dokumentu, jedno velké interview, mi prostě nesedí. Povrchní, příliš... snadný a nekomplikovaný a zrovna De Palma úplně vybízí k trochu odvážnějšímu dokumentárnímu rámci a hrátkám s divákem. Filmový nadšenec (např. já) vždy ocení podrobný rozhovor s režisérskou hvězdou viděl-li alespoň polovinu jeho filmografie, ale obávám se, že ti ostatní budou uvidí jenom lehce senilnějšího dědu, který vzpomíná na staré dobré časy. 60 % ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Jedna kamera, jedna režiserská legenda a jeho příhody z natáčení. Nic víc není potřeba, protože De Palma by o své kariéře byl nejspíš schopen mluvit měsíc v kuse. Neřadím se mezi jeho největší fanoušky, ale jeho práci rozhodně dokážu ocenit a tento dokument je k tomu skvělý prostředek. Žádné rušivé elementy prostě hodina a tři čtvrtě průřezu De Palmovou filmografií s jeho komentářem, díky kterému se člověk dostane do zákulisí jeho tvorby, dozví se spoustu zajímavostí a De Palma občas přihodí i nějaký ten vtípek. V jednoduchosti je síla a tenhle dokument je toho zářným příkladem. 85% ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

De Palma sedící mluvicí, staticky ale nikoliv nudně. Z gruntu probere svou filmografii, nic neopomene, sem tam přihodí vtipnou historku. Jak z rychlíku, ty necelé dvě hoďky jsou standardně málo. A mluví jenom De Palma což je taky k plusu. Vynecháme tradičně otravné ´ten je tak geniální´ průpovídky a poplácávání po ramenou a Lucase (jako vrstevník a parťák by se ke slovu dostal). Jen mi vrtá hlavou přínos Baumbacha a Paltrowa. Kamera neměnná a takovouhle režii by zvládnul i svačinář :) ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

De Palma prochazi chronologicky vsechny sve filmy, tu a tam hodi zajimavost, drb, nebo zakulisni informaci. Ale nemuzu se zbavit dojmu, ze spousta jeho filmu by si zaslouzila dedikovany celovecerak. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"I had to do a car chase in The Fury. I don't like car chases. I find them a very boring thing. I'm not a car person. I don't get excited taking shots of wheels turning, point of views out of windshields or car banging into... it just doesn't do anything for me. (...) And after The French Connection, there are no car chases, it's just ridiculous to even think about doing a car chase. It's the best idea in the world. Subway, car underneath. I mean, you know, there's not a better idea than that." Není to nejlepší výrok, který zde zazněl, ale vhodně upomíná na jiného významného amerického režiséra, o kterém jsem také nedávno viděl dokument – Billa Friedkina. Honička z Francouzské spojky je samozřejmě skvělá, ale přece jen by byla škoda, kdyby od '71 nebyla už žádná další natočena – za těch padesát let jsme se náhodou pár velmi dobrých dočkali (včetně další Friedkinovy). De Palma je dost dobrý vypravěč, má mnoho zajímavých postřehů a názorů, ať už o filmové tvorbě samotné nebo úskalích práce v Hollywoodu. ║ Viděno v den De Palmových 80. narozenin. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Rozhovorem a casove posloupne napric De Palmovou tvorbou. Od prvnich krucku a lasky k Hitchcockovi, pres nesesnerovany hollywood, az k hollywoodu, ze ktereho lepsi utect. ()

bif 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé vyprávění super inteligentního režiséra, který ale narozdíl od svých hvězdných kolegů (Spielberg, Scorsese, Stone, Coppola) vždy trošku ostrouhal. Co však musím tomuto snímku vytknout je strašně lineární úhel pohledu. Je to vlastně jen hodinu a půl dlouhé De Palmovo vyprávění o jeho životě. Chci slyšet herce, režiséry a vůbec jeho kolegy, jak mluví o něm. Tohle je prostě málo. 70%. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Rozhovor s De Palmou vyprávějícím o vlastních filmech, ale také o vůdčích filmařích ovlivňujících jeho tvorbu. Zejména o Hitchcockovi, v jehož tvorbě se snažil pokračovat. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Režisérský veterán, pokračovatel Hitchcocka, a člen "Velké pětky", která na čas porazila Hollywoodský studiový systém, tu vede téměř nepřetržitý monolog, prokládaný krátkými ukázkami z filmů. Jednoduché, ale plně funkční je to zejména proto, jak je jeho vyprávění zajímavé, či zajímavě podané, a skvěle sestříhané. Historky tohohle chlapíka z natáčení a ze zákulisí by bylo možné poslouchat hodiny a hodiny, divák se něco dozví, a ani na chvilku se nenudí. Holy Mackerel! ()

Reklama

Reklama