Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Georgie. Je mu přes dvacet jedna. Žije s matkou a nenáviděným otčímem. Čte komiksy Beano. Vždycky si krásně vyhraje s postiženým bráškou, když ho přijde navštívit do ústavu. Taky krade v obchodě hračky, ne že by za ně nemohl zaplatit, doma mají sluhu, obrovský lustr a perské koberce, ale je to záminka, jak se seznámit. Nechá se u toho chytit. Takhle poznal Susan Harper, dívku z knihovny, která chce být učitelkou a kvůli tomu studuje. Otčím ho chce dostat z domu, ale na oko tvrdí, že se jen snaží, aby z něj (z Georgieho) něco bylo. Posílá ho do Austrálie pracovat na farmu k ovcím. Georgie se jmenuje Martin Durnley, na farmu nepojede, a vůbec není retardovaný. Má plán… (dopitak)

(více)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Opět jedna stará zapadlá raritka, která může s přehledem sloužit jako důkaz toho, že ani v šedesátých letech nemusely být nutně horory a hororové thrillery tak hloupé a naivní, jako většinou byly. Twisted Nerve stojí na výborných hereckých výkonech - ústřední psychopat je opravdu postavička k zapamatování, neprofláklém námětu a poměrně mrazivé, nervní atmosféře. Jen si to představte, že u sebe doma v dobré víře ubytujete dobrosrdečného zaostalého jedince, který je ale ve skutečnosti chladným psychopatem. Výborná hudba jako bonus - pokud si to zde v ostatních komentářích nepřečtete, budete pravděpodobně velmi překvapeni, jakou známou původní melodii ve filmu uslyšíte :) Film každopádně zasluhuje mnohem větší pozornost, než se mu dostává (jen 31 hodnocení!), takže pokud máte rádi starší psycho/horor thrillery, neváhejte. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Každý někdy slyšel skladbu Twisted Nerve Bernarda Herrmanna a pravděpodobně málokdo viděl výborný film, z něhož pochází. Nejen u nás, ale zřejmě i celosvětově jde o poměrně raritní záležitost, i když ve své době vzbudila jistou kontroverzi. Hlavní hrdina, třiadvacetiletý povaleč Martin, dostane od svého zazobaného otce ultimátum a aby měl kde žít, vetře se jako mentálně zaostalý polosirotek do rodiny dívky, s níž se náhodně seznámil. Když nejdou věci, jak mají, zúčtuje s několika lidmi pomocí nůžek a sekery, načež se zase vlomí do své nové role bezelstného velkého dítěte. Přestože film už před úvodními titulky upozorní, že se nesnaží divákům vsugerovat, že mentálně handicapovaní lidé jsou potenciální vrazi, samotný film to na určitých místech popře scénami, v nichž psychiatr vysloví jakousi odvážnou teorii o souvislosti s Downovým syndromem a vražednými tendencemi. Podle mě je to úplně zbytečné, právě proto, že hrdina se za "downa" pouze vydává a ve skutečnosti jedná velice chladnokrevně. Dalším možným důvodem hostilního přijetí filmu (ale to už je jen moje spekulace) mohou být i specifická očekávání od jmen zúčastněných. Bratři Boultingové - režisér Roy a producent John - točili převážně neškodné komedie a stejnou hlavní hereckou dvojici už dřív obsadili do jedné z nich. Halley Mills, dříve dětská hvězda, je navíc neodmyslitelně spjatá s hranými disneyovkami. Twisted Nerve bych se rozhodně neodvážil nazvat horrorem, vzhledem k neuspěchanému tempu bych možná váhal i nad thrillerem, ale v každém případě je to znamenité psychologické drama a hlavní herec jménem Hywel Bennet patří k nejznepokojivějším magorům, jaké jsem v příbězích tohoto druhu viděl. 100% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Působivý psychologický thriiler, který je na horor málo děsivý, za to na nervy brnká parádně. Martin / Georgie dokáže vyvolat lítost stejně jako silné mrazení, nervozitu a silné očekávání zlomového momentu podporují líbivá kamera a hlavně onen slavný hudební motiv v podobě známé "pískací" melodie. Jinak skvěle obsazeno a zahráno i v ostatních rolí, především pak obě krásné hlavní hrdinky coby matka s dcerou (ač ve skutečnosti je od sebe dělilo pouhých čtrnáct let). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Super natočené aj zahrané s opäť raz dokonalou Herrmanovou hudbou. Trochu škoda, že výstavbou to už v súčasnosti pripomína zbierku tých najväčších B-čkových klišé a že som to pozeral bez prekladu, takže som sa občas strácal 8/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Martin a Georgie jsou dva v jednom. Skvělý herecký výkon H. Bennetta, který je zcela věrohodný. Až do konce nechávají tvůrci rozhodnutí na divákovi, zda je Martin psychopat, nebo zdravý člověk, který se za něj jen vydává. Jeho infiltrace do cizí rodiny je naprosto dokonalá, manipulace s většinou členů mu vychází. A kupodivu má i dokonalý plán, jak se s kým vypořádat. Jenže i ty nejlepší plány mívají trhliny... A nakonec dojde i na krev! Pokud je rozjezd pomalejší, pak poslední čtvrtina je napínavý fofr. Jednou z nejnapínavějších scén je kupodivu moment, kdy se Martin rozhodne tajně opustit dům. Výborná hudba. A B. Whitelawová měla zvláštní jiskru, kdy si člověk hned vzpomene na její ďábelskou roli v The Omen. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niektoré veci okolo postáv sa mi tu zdali neobjasnené, ale inak celkom slušná sonda do duše psychopata. Pár momentov bolo po pocitovej stránke dosť nepríjemných. Na druhú stranu to okolo biológie čo tam natrepali... tak na podvihnutie obočia. Najväčší problém ale vidím v hudobnom doprovode, viem a uznávam, že je to len taká prkotina, no mne to išlo strašne na nervy... tá muzika z Killa Billa, za každým rohom som čakal dievčinku v žltých teplákoch a katanou v ruke. Sem sa mi to vonkoncom nehodilo, aj keď samozrejme film sám o sebe za to nemôže, pretože bol skôr kde sa táto pískacia melódia použila. Lepší priemer. 65/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vskutku mrazivá podívaná. Je zábavné vidět, s jakou elegancí se psychopatický Georgie dokáže vetřít do domu nic netušící rodiny. A je velmi napínavé sledovat, k čemu jeho snaha vyústí. Twisted Nerve je u nás téměř neznámý britský horor (s naopak notoricky známou geniální znělkou Bernarda Herrmanna), který by si rozhodně zasloužil více pozornosti! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes ide už o pomerne jednoduchý psychologický, či skôr psychiatrický thriller, ktorý ale stále má čo povedať. Je možné odsúdiť človeka na základe toho, ako to má v mozgu nastavené? Respektíve prečo by mal ísť do pekla, keď mu tieto myšlienkové pochody vsadil do hlavy Boh? Twisted Nerve dokáže navodiť tú správnu atmosféru aj cez deň, podstatnejšie je britské mestské prostredie, rozhľahlý dom a kvalitní herci a ono to dostatočne funguje aj po polstoročí. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborný film s naprosto bravurní hudbou od Hermanna. Myslel jsem že Kill bill byl jedinej kdo použil tu pískací melodii ale tenhle film ji použil první a paradoxně se do tohohle filmu hodila lépe. Hlavní hajzl je neuvěřitelně přesvědčivej a fakt hajzl. Tak trochu mi připomínal Culcina z Dobrého synka. Sice tu není moc vražd ale ta psychika kluka a tý holky je v tomhle filmu je dokonalá. A díky hercům to byl top. Jen škoda že film je možná až moc roztahaný, zkrátit ho o takových 20 minut jdu na 5*, takhle dávám slušné 4*. škoda že je ten film tak neznámý zaslouží si daleko větší pozornost. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolik britských hororů z šedesátých let má devadesátiprocentní hodnocení? Spíš řečnická otázka, protože Twisted Nerve je spíš mrazivý thriller, než horor (podotýkám, že jsem viděl 113 minutovou verzi). Nicméně, je to skvěle vykalkulovaný film. Tak předně, Hayley Mills už vyrostla z ošklivého káčátka a moc dobře se na ní kouká. Člověka až napadají hříšné myšlenky, ne ovšem zase takové, jako Georgieho, jehož si famózně vystřihl (pro mě) naprosto neznámý Hywel Bennett. Výhodou Boultingova filmu je, že mu na začátku stačí dát pár minut, a hned jste v ději a výborně se bavíte s očekáváním zajímavého vývoje. Detaily jsou tu dotažené (pohled kamery v garáži v okamžiku před vraždou), dialogy neobsahují žádné prázdné tlachání, všechno výborně odsejpá a i když konec dovedete zhruba od poslední čtvrtiny vytušit, zklamáni jistě nezůstanete. Akorát to křoví dost vadilo ve výhledu :-) A ta ústřední pískaná melodie, to fakt není z Kill Bill, ale až díky Tarantinovi to zná každý. Veliký tip pro Filmový klub ČT a také jakémukoliv festivalu! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Desivý thriller s famóznou hudbou Bernarda Herrmanna. Málo známi herci prispeli spolu s kvalitným scenárom ku gradácii napatia. Určite skvelý príspevok v britskej tvorbe v temných žánroch. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino si s tejto snímky prepožičal do KILL BILL tú pískajúcu melódiu. Zo začiatku to vyzerá na nevinnú drámu o nevyspelom mladom mužovi a jeho sexuálnych problémoch, no do konca sa to zmení na brutálny psychologický horor. Nádherne by som si to vedel predstaviť v knižnej podobe najlepšie s pera Stephena Kinga. Ono sa to svojim spôsobom na Kingovu lyriku podobá. Na rok 1968 perfektne spracované vnútorné pochody psychopata. 0% naivity. Pomenej násilia ale atmosféra a gradujúce finále stojí za to. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava je pěkně zvrácená duše, která si dokáže pohrávat s ostatními ve své blízkosti. Je mazaný, hravý a zlomyslný. Dokáže každého obalamutit svým nevinným výrazem a chováním - velmi mi připomínal postavy jako Keyser Söze (Obvyklí podezřelí 1995) a Sebastian (Velmi nebezpečné známosti 1999). Navštíví jednu rodinu a pak její členy začne pomalu zpracovávat a omotávat si je kolem prstu. Dětská nevinnost s vypočítavostí totálního hajzla. Jeho ďábelský plán vychází až téměř do posledního bodu. Hywel Bennett v hlavní roli jednoduchého chlapce, jménem Georgie, jenom září a působí zlomyslný úsměv i divákovi při sledování jeho lstivosti. Film jsem si původně sehnal hlavně kvůli zvědavosti, protože mě k němu dovedla skladba Twisted Nerve, kterou jsem znal z filmu Kill Bill, ale původně zazněla právě v tomto podařeném thrilleru. Nelituji a velmi jsem se bavil až do konce - někteří lidé jsou prostě svině. Doporučuji hlavně kvůli atmosféře a vynalézavosti hlavního antihrdiny. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá zápletka s trilerovskou a psychologickou atmosférou, ktorá sa veľakrát láme a divák netuší, kedy vlastne príde vyústenie, alebo aspoň odkrytie všetkých kariet. Nie však všetko je dobre budované, napr. vyšetrovanie či vzťah s rodičmi hlavnej postavy neboli to pravé orechové. Ani to obsadenie nebolo celkom podarené, resp. som si musel dlhšie zvykať na daných hercov. Celkovo však pôsobivé....a to už od začiatku a divák nemusí čakať až niekdy do polovice či dokonca 3/4 filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Uplne spickovej, nenapadnej psycho film napinavej do posledni vteriny. Cista prace. Hayley konecne vyrostla z oskliveho kacatka v moc krasnou britku, a kouka se na ni jedna basen. :-) Potesila tez ucast "neuspokojene" Billie W., a te mi bylo opravdu lito... Celemu filmu ale kraluje Hywel Bennett v roli rozmazleneho blbecka a neprijemneho psychouse prvni kategorie (misty mi vzhledem pripominal Sheldona Coopera z TBBT, coz je jeste vic psycho). Muziku ani nezminuju, vyborna. P.S.: Taky jsem si samozrejme na zacatku filmu hned vzpomnel na Harold and Maude - protoze bohatej synacek se nudi atd....ale jinak si filmy podobne nejsou. Tohle je napinave psychodrama, kdyzto HaM je spis mila komedie. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Slavná pískací melodie, neznámý režisér, neznámí ale slušní herci a žánr horor/thriler s vysokým hodnocením na ČSFD. Správně jsem před léty odhadl, že tohle horor nebude. Je to klasický rodinný thriler s psychopatem, tedy asi moje nejméně oblíbená kategorie thrilerů. V tomhle případě tu máme vyšinutého mladíka bez svědomí s andělskou tváří, který se předstíráním mentální retardace vetře k jedné rodině a vy čekáte, až ho odhalí a kdo to odnese. Problém u tohoto typu thrilerů je, že se u nich příšerně nudím, ta jemná psychologická hra kolem mě nebaví a čekám na mordy a finále. Znásobte si to pomalým stylem vyprávění konce 60. let a máte výsledek. Není to špatné, herci jsou výborní, jsou tu dva mordy a finále je slušné psycho, ale ta omáčka kolem je nudná a navíc na konci nelogická a nevěrohodná. SPOILER - Holce dojde, že má doma někoho jiného, nejspíše psychopata a vraha a místo toho jezdí po příbuzných, kamarádech, nikomu nic neřekne, nikoho nevaruje a nakonec se vrátí bezbranná domů. 3* stačí. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Při dalším poslechu známé pískající melodie už si nikdy nevzpomenu hned na Tarantina, ale v očích se mi okamžitě zjeví ďábelský úšklebek "neviňátka" Georgieho, který se může směle zařadit mezi top prohnané psychopaty. Twisted Nerve je vskutku originální psychologický thriller s výborným hercem v hlavní roli a v určitých momentech způsobuje i nepříjemné mrazení z dokonalé přetvářky, která někdy velmi nečekaně zmizí a pak se opět vrátí (urážka knihovníka, urážka matky po skončení telefonního hovoru..). Činy to sice neomlouvá, ale v některých aspektech lze vidět v Martinovi i oběť jeho vlastní choré mysli. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Hayley Mills od svojej dvojúlohy vo filme Pasca na rodičov podrástla natoľko, že sa môže ľahko stať terčom pre sexuálneho psychopata Georgieho. Fakt, že sa na ňu dobre pozerá ma prinútil pridať jednu hviezdičku navyše, čím u mňa tento film teoreticky predčí (ak by sme brali do úvahy len tie neobjektívne hviezdičky...) remeselne zrušnejšie PSYCHO. Bernard Hermann sa opäť predstavuje ako výborný skladateľ, tentoraz (narozdiel od temnej zvučky zo známeho Hitchcockovho filmu) so známym pískajúcim songom, ktorý znie miestami ľúbezne, miestami nepriateľsky, presne tak ako si to film vyžaduje. Pekne vygradované finále taktiež potopilo moju myšlienku, že je film príliš dlhý. Bolo dobré nechať film pomaly plynúť a díváka nechať v tápaní, čo sa z nášho antihrdinu nakoniec vykľuje. Spočiatku bude s týmto "rebelom bez príčiny" symaptizovať nejeden frustrovaný tínedžer, časom sa v ňom prebudí chladnokrvný vrah, ktorý má v hlave o kolečko viac a v silnom finále sa zrútia obe predstavy o jednej nevyspytateľnej postavičke britského psychothrilleru. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

1. soutěžní otázka: Dozvíte se, že váš podnájemník je psychopat, co uděláte? Správná odpověď: Nikomu to neřeknete, necháte si to pro sebe. 2. soutěžní otázka: Psychopat vás ohrožuje na životě, přičemž v domě jsou další dva muži, co uděláte? Správná odpověď: Budete ticho jako myška, abyste na sebe neupozornili. 3. soutěžní otázka: V kůlně najdete zmasakrovanou osobu, co uděláte? Správná odpověď: V žádném případě nevolejte policii. A tak dále... Ani horor, ani thriller, jen průměrné psychodrama. V rámci žánru za 3. ()

Reklama

Reklama