Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejúspěšnější muzikál v historii České republiky poprvé na DVD! Děsuplný příběh plný romantiky, strachu, ale i nekonečné lásky! Skladatel Karel Svoboda, libretista a textař Zdeněk Borovec, choreograf Richard Hes a režisér Jozef Bednárik vytvořili mimořádné představení, které se stalo významnou kulturní událostí. Obnovená premiéra Draculy se konala 5.2.2009 v Divadle Hybernia s Danielem Hůlkou a řadou původních i nových hereckých představitelů. Záznam této nové verze představení vychází na 2DVD a jeho špičková kvalita je mimořádným diváckým zážitkem. Diváka nadchne geniální hudba Karla Svobody, vynikající pěvecké, herecké či taneční výkony a bohatá výprava. Nechybí ani dokument o přípravách muzikálu a další bonusy. Mystický příběh hraběte Draculy plný romantiky, strachu, ale i nekonečné lásky se rozvíjí i v tomto muzikálu. Jeho děj prochází mnoha staletími od tragických momentů, kdy touha po moci zničí Draculovo pozemské bytí a prokletí z něho učiní navěky po krvi toužícího vampýra. Během dlouhého času se jeho myšlenky a názory na svět mění. Z krvelačného válečníka se stává sarkastický filosof. Jeho příběh pokračuje přes naší současnost a končí v přesně neurčené budoucnosti. Představení plné kouzel, lásky a krvavých soubojů je vrcholem české muzikálové produkce! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Proti původní verzi slabší. Kostýmy a kulisy jsou tu sice na první pohled bohatější a snad i zdařilejší, ale absence Lucie Bílé či Jiřího Korna byla znatelná. Stejně tak jsem nepochopil měnícího se šaška, resp. jeho obsazení. Aleš Háma? Zpívat umí, to mu neberu (pokud vím, tak má/měl kapelu s D. Gondíkem), ale rozhodně to není zpěvák, který by měl a mohl zastoupit velikány typu Korn nebo Trapl. A celkově postrádalo logiku přeobsazování této postavy v rámci jednoho představení. Hůlka však v roli Drákuly stále skvělý. Díval jsem se i na videa, kde jej alternoval Vojtek a Vojtko a taktéž byli výborní. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Záznam v pořadí už třetí inscenace (druhá byla nastudována někdy v roce 2001 a byl to údajně propadák), stále v režii Jozefa Bednárika a stále s Hůlkou v hlavní roli. Zbytek obsazení je fungl nový (tedy snad kromě paní Křížkové), v jedné alternaci sice vystupuje Leona Machálková, ale nevrací se v roli Sandry, ale jako Lorraine. Její výkon bohužel posoudit nemohu, protože místo ní v záznamu alternoval někdo jiný. Mám rád původní verzi z roku 1996 - a když jsem viděl první ukázku z tohoto nastudování, byl jsem dost otřesen. Jiní herci, jiné kostýmy, jiná výprava obecně, no dobře. Asi každý, kdo se setká s novou verzí něčeho, co dobře zná a má rád, má tendenci vyzdvihovat verzi, kterou viděl dříve. Srovnejme jen původní verzi Jesus Christ Superstar ze sedmdesátých let a divadelní verzi z roku 2000 (i když já teď dávám přednost verzi pozdější (mluvím pochopitelně o filmových verzích). Diváky obeznámené s původní verzí čeká totiž hned několik velmi nepříjemných šoků. Herci v novém nastudování přehrávají až běda. Ani pěvecky se nemohou dost dobře srovnávat se svými předchůdci (i když tohle je dost subjektivní). Celá scénická úprava je jedno velké WTF, kromě toho se tvůrci dopustili zmrzačení hned dvou důležitých skladeb (celá první polovina skladby Tajemný hrad je vypuštěná, stejně jako polovina Schůzky v zahradě) a dodání Draculova monologu v poslední části to nezachrání. Neskutečně mi lezl na nervy šašek-sluha Tomáše Trapla, zde je propad kvality značný. Naopak Profesora zahrál Aleš Háma skvěle a jeho první scéna je pro mně tím nejlepším z celého muzikálu (2009). Ono není nad čím vynikat, protože celé třetí dějství je zcestné - ale zase jsem se hodně nasmál. Bednárik se podle všeho rozhodl, že naznačování není pro rok 2009 už nic zajímavého a proto se na jevišti dočkáme hned několika scén simulovaného sexu, focení porna atd. atd. A abych nezapomněl, po prvních deseti minutách jsem chtěl dát odpad... ale až TAK špatné nová verze přece jen není. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

„Kuj železo, dokud je žhavé“ – bohužel nevím, jestli tohle bylo to nejlepší, co mohlo tento údajně nejlepší český muzikál potkat. Viděl jsem originál z roku 1996 a bohužel musím souhlasit s názory, že tahle novější verze mu nesahá ani po kotníky. Chápu, já jsem kulturní hovado (jak jsem často nazýván svými nejbližšími a známými), ale Korna, Bílou, Machálkovou a bohužel ani Vítka se prostě nahradit nepodařilo. Hůlka potřeboval vydělat nějaké ty chechtáky, ale pořád mu to ještě šlo – ovšem ten zbytek doslova parodoval své předchůdce a to ať se na mě nikdo nezlobí. Nevím, možná to někdo vzal přes postel, nebo známosti, nebo se prostě nepodařilo získat někoho lepšího, ale taková pasáž s motorkáři to byla ubohost a to nejsem fandou Genzera. Bylo pěkné, že Jozef Bednárik dal vzpomenout publiku na Karla Svobodu a Zdeňka Borovce, ale rozhodně ne takovou fraškou… ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Ačkoli už byla půlnoc, zvědavost mi nedala. S obnovenou premiérou si tvůrci zamakali na kostýmech (a až na novou stylizaci spíše do té Transylvánie než do klasického středověku) se tahle část povedla. Trochu mě mrzí vypuštění několika songů a nahrazení jinými. Hudba šla taky trochu do moderny což se moc nepovedlo :/ Hůlka už trochu ztrácí ten švih, ale ještě se na to koukat dá. Velmi příjemné překvapení v podobě Nývltové a la Adriany. Ale Moniku Absolonovou prostě nedám. Co naplat. Bílá je Bílá a Korn byl nejlepší šašek. Muk byl prostě Muk a tančícího Geňu těžko nahradit. Viděla a opět se vracím k verzi z 1996. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Buď navždy proklet Drákulo! Písničku jsem měl v hlavě ještě týden po představení. Konec bohužel není moc zajímavý a já se už pomalu nudil, ale písně skvělé. ()

ondra.kymla 

všechny recenze uživatele

Docela to ušlo, efekty byli skvělé, obsazení docela taky, ale bylo to trochu disko, jestli mi rozumíte. Nebyl to ten pravý Drákula, kterého bych si přál. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Muzikál, ktorého piesne ,,Jsi múj pán,, alebo ,,Vím, že jsi se mnou,, z pera Karla Svobody sú a budú nesmrteľné ako samotný Dracula. ()

khue 

všechny recenze uživatele

Obnova muzikálu se neměla dít, Hůlka UŽ na to nemá, s hrůzostrašným hrabětem nemá už téměř nic společného, a ukričená Absolonová mi trhala nervy. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Koukám si tak na tuto novou verzi...Trapl jako šašek, dobrý, spokojená. Absolonová, OK no, když to musí být. Začíná část z budoucnosti. Choreografie zvláštní, rozházená, kostýmy nic moc a celá scéna působí trochu trapně. ALE PAK přichází HÁMA a celýmu muzikálu dává úplně jiný směr, já tu zírám a rychle to vypínám. No uznejte, copak by v původním znění mohl být "zpěvák" jako Háma? Zvědavost mi nedá, koukám dál a zklamání pokračuje. Já si pamatuji, že ten muzikál měl ráz, tajemnou atmosféru s lehce erotickým nádechem. Ale tohle je snad až moc moderní. Div tam vedle toho pisoáru na pódiu nejsou nasprejovaný kosočtverce. Co je sexy na tanci kolem pisoáru? Nicméně oceňuji ze 2/3 stejné obsazení nymf, které byly skvělé už tenkrát a jsou skvělé stále. Ještě dopíšu: Tenhle Nick byl totálně mizernej, fakt velký špatný. A pak ta animace toho dvacetimetrovýho dítěte, o moc horší už to být nemůže. Kolik ušetřili na motorkách na pódiu, vrazili do obřího dítěte. A novýho songu. ()

BarMaja 

všechny recenze uživatele

Témeř nikomu v muzikále jsem nevěřila jejich roli až na 3 nymfy, které byly skvělé a u kterých jsem se bavila nejvíc. Navíc mi to přišlo celé takové zmatené a poslední část (2088) nebyla dostačujicí na závěr muzikálu. 3* hvězdy za nymfy, a jinak vcelku dobrý zpěv. :)(je to možná až moc) ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu předělání. Zpěváci/herci, až na pár výjimek stojí za nic. Změna obsazení absolutně nepochopitelné, ale chápu, že se dnes talentovaní lidé, kteří by něco uměli, je dnes jako šafránu, takže to bylo celkem obtížné. O proti původní herci, jde o absolutní průšvih. Naštěstí hudba stále svěží. 40% ()

Limetka_M odpad!

všechny recenze uživatele

Uff ... To, co dělalo Drákulu Drákulou zde prostě není ... Chybí tomu emoce, cit, herecké výkony a koneckonců o zpěvu také moc nemůžeme mluvit. Postrádá to jakoukoli noblesu, lehkost, nemá to to "něco" , co jsem si na původní verzi zamilovala. A to něco je právě to vložení hercova srdíčka do role. To je to něco navíc, co miluji na divadle a muzikálech. Dan už na to nestačí, jeho herecký projev je sice dobře nastudován, ale člověku nic nepředává a celé to působí křečovitě. Hlasově také slabé. (O Mariánovi snad raději ani neluvím -to bylo vedle jak ta jedle, Pepa se mi celkem líbil), kněz neumí zpívat a okamžik prokletí Drákuly naprosto nefunguje. Láska Adriany a Drákuly neexistuje - ničemu jsem nevěřila. To samé vztah Lorraine a Drákuly ... A to porno v druhé půlce muzikálu? Působí to až vulgárně. Celé to zabalíme do honosných kostýmů, zmodernizujeme hudbu a lidi si z toho sednou na zadek! Jedinou hvězdičku by si snad zasloužila úžasná hudba pana Svobody, ale bohužel jsem tímto počinem tak znechucená, že nemohu jinak, než odpad. ()

janda1986 

všechny recenze uživatele

Dracula byl, je a zřejmě i zůstane mým nejoblíbenějším českým muzikálem. Spousta kritiků srovnává verzi z roku 1995 s verzí z roku 2009. Samozřejmě, obě verze jsou odlišné. Protože mě však muzikály okouzlily teprve před několika lety, nepatřím mezi diváky odkojené výhradně původní inscenací. V mém případě jsem nejdříve shlédl novější verzi. Ze zvědavosti jsem se o několik týdnů později podíval na představení z roku 1995, abych se přesvědčil, zda starší verze tohoto muzikálu je skutečně o tolik lepší. Ku podivu mě nadchly obě verze, u každé se dají najít nějaké drobné nedostatky, ale ve finále jak starší, tak i novější verze dokáže v divákovi zanechat hlubokou stopu. Pokud bych však měl něco vytknout, největším průšvihem nové verze je její obsazení. Lucii Bílá jako Lorraine v původním představení podává jeden ze svých životních výkonů. I kdyby se Monika Absolonová, Radka Fišarová nebo Leona Machálková snažily sebevíc, nikdy se Lucii Bílé nemohou vyrovnat. To samé platí i pro roli Adriany, resp. Sandry. Ani nevíte, jak já tuto postavu v podání Leony Machálkové miloval. V žádném případě netvrdím, že současný Dracula je obsazen neprofesionálními zpěváky. Současné obsazení podává standardní výkon, ve starší verzi však mnoho učinkujících podávalo často až excelentní výkony. Abych pouze nekritizoval, novější verze mě zaujala svou scénou a kostýmy. Přestože se mnoha divákům nová scéna a kostýmy nelíbí, já jsem s touto změnou nad míru spokojený. I přes drobné nedostatky tento muzikál miluji a velmi rád ho navštěvuji. Protože jsou písně Karla Svobody a Zdeňka Borovce natolik kultovní záležitostí, nemůže se nikdy tento muzikál stát i při jakékoliv výpravě a obsazení absolutním propadákem. Kdo tento muzikál ještě nenavštívil, vřele doporučuji! ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Velmi, ale opravdu velmi silné zaostání za původním nastudováním z roku 1995, ale nejde jen o kvalitu samotného představení, ale také o kvalitu původního záznamu České televize oproti tomuto fiasku. ()

valinka 

všechny recenze uživatele

Vlastně tohle jsem viděla spíš útržkovitě,je to spíš za představení na ktertém jsem byla. Tehdy ještě s Lucií Bílou ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

Oproti verzi z roku 1996 (dodnes si třeba pamatuju, jak strašně dlouho se po schodech táhla vlečka umírající Adriany, bylo to za tisíc slov i kostýmů) je to čistočistý děs... Přidáno na výpravě a cingrlatech, ubráno na duši i výkonech (kampak se to Danielu Hůlkovi poděl za těch 13 let hlas?). Jo a ta uhanina ´Jsi můj pán´ je ze všech strašných odrhovaček ta nejstrašnější! ()

Reklama

Reklama