Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(68)

Obsahy(1)

Nudíte se při hodinách dějepisu? Dívejte se na Děsivé dějiny a váš pohled na historii už nikdy nebude jako dřív! Uvidíte, co jste ještě neviděli, dozvíte se, co vám učitelé tajili! Ti z vás, kteří znají stejnojmennou sérii knih britského spisovatele Terryho Dearyho, už asi tuší, o čem je řeč. Svérázná učební metoda „legrace a šok" je ovšem v televizní verzi mnohem působivější než v té literární. Na rozdíl od knížek, které jsou monotematické, je každá epizoda cyklu rozdělena do několika kapitol. V prvním díle se vypravíme na starověké římské pohřebiště, vyplujeme pod pirátskou vlajkou a zazpíváme si se čtyřmi králi jménem Jiří. Pro úplnost dodejme, že překladu se ujal Robert Novotný (podepsaný pod většinou českých verzí knižních Děsivých dějin), texty písní pocházejí z dílny Jiřího Dědečka, režii českého znění má Michal Vostřez a v hlavních rolích uslyšíme Jiřího Lábuse, Jana Maxiána, Lumíra Olšovského a další známé hlasy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Zamilovala jsem se do pořadu pro děti, naprosto a bezhlavě.Po několika prvních rozpačitých dílech mi úplně přestala vadit amaterskost a jednoduchost některých scének a celou bandu si neskutečně užívám. Jejich hloupoučké převleky, výborné hraní s přízvuky, vypelichanou mluvící krysu a písničky - ty písničky mi zůstavaly v hlavě celé týdny (ještě lepší je jejich BBC prom). zatím jsem zvládla dvě serie. Ano , mají tendenci se opakovat a občas se nějaký ten vtípek nepovede, ale když se povede, je geniální. ()

ancientlady 

všechny recenze uživatele

To je pořad, který prostě každý čvrtek musím mít. Půl hodinový pořad, který uteče jako voda. Výborný britský humor. Chcete se pobavit a získat vědomosti? Zde se dozvíte, co dělali panovníci, jak vznikl hotdog, proč děti do pěti let neměli jména ve viktoriánské době a mnohé další. Pořad plný skečů, parodií, na některé známé pořady. jako třeba historické Prostřeno, Výměna manželek, Historická ordinace. Jediné co mě štve že je tohle na Déčku tak upozaděné. zasloužil by si to vysílat i jinde. ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Děsivé dějiny (knížky) od Terryho Dearyho v praxi skřížené s odlehčeným Monthy Pithonem v podobě pro děti. To přesně člověk dostane, když se mu v ruce objeví Horrible Histories (2009). Někde by to možná nefungovalo, ale tady je to super. Nevím, jak děti, ale mě se to hodně zamlouvalo. Rozhodně doporučuji všem, co mají rádi dějiny podané vtipnou formou (pochopitelně, knížky jsou lepší. Ale to jen tak na okraj). 5 hvězdiček ale dát nemůžu, protože seriál má občas tendenci sklouzávat k trapnosti, jakou kupříkladu děti mohou považovat za komickou, avšak dospělí již nikoli (v tomto tak nemůže sloužit univerzálně). Mimoto některé rekvizity, kostýmy, ale i práce maskérů nepůsobili příliš profesionálně - nicméně toto nezkušené oko a neznalý člověk asi (hádám) nepostřehne. Takže krásné 4 hvězdičky. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Za sebe soudím, že průměrně inteligentní a sečtělý člověk z intelektuálně přiměřené rodiny si dovede vztah k zajímavostem v dějinách nalézt sám a na rozumnější úrovni. Na druhé straně chápu, že ne každý má takové štěstí a pak potřebuje pomoc, aby nalezl zálibu v dějinách prostřednictvím "vtipného" zpodobnění a přiblížení historických postav tak, jak je tomu v tomto seriálu. Mně to, že někdo zavádí slova "hustý" mezi historické postavy a zesměšňuje je prostřednictvím přehrávajících vtipálků, aby si to divák lépe upamatoval, přijde poněkud ploché, ale pokud to někomu vyhovuje, krčím rameny a myslím si své. A je mi jasné, že když má někdo, stejně jako moje dcera, na dějepis v ZŠ blba, který nemá o historii absolutně žádný zájem, nic o ní neví, plete si Napoleona s Karlem IV. a učí jen proto, že mu jako tělocvikáři chybělo kus úvazku, pak i takovýto seriál může být tím jediným, co dítě s historií seznámí. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Tak vzdělávací pořad pro děti. Aha. Ty jo. Směle může konkurovat parodiím a satirám, které sledujeme po desáté večer. Tak bych řekla, že mě někdo s tou přístupností u Tele Tele slušně lakoval, pánové. Slabej odvar, protože tohle....tohle je krutopřísný. Trošku ujetý způsob, jak dostat do hlavy vědomosti z historie. Ovšem tahle nenásilná forma mě baví, i když jsem už věkem dost mimo hlavní ligu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Na scénáři se taktéž podílel Terry Deary, který je rovněž tvůrcem knih „Děsivé dějiny“, jimiž se tento seriál inspiroval. (P. J. D.)
  • „Mary Tudor Song“ je skrytou parodií na anglickou zpěvačku Kate Bush a její píseň „Wuthering Heights“. (blackwidow17)

Reklama

Reklama