Reklama

Reklama

Recenze (5)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Druhý díl z thrillerové trilogie "revolučních digirománů" o nejlepším lovci sériových vrahů na světě, Stevu Darkovi, vyšel v češtině pod názvem "Level 26: Proroctví temnoty". Stejně jako jedničku, i tento díl doprovází hrané sekvence na stránce level26.com, je jich ale tentokrát méně (1.díl: 20 video sekvencí, 2. díl: 11 sekvencí), zato většinou nabraly na délce (některé se blíží deseti minutám). Osobně mě více bavila jednička - považoval jsem ji za čistou oddychovku (guilty pleasure, chcete-li), postava hlavního vraha Skřípala neměla chybu, a systematicky budovaná atmosféra gradovala do strhujícího závěru. Dvojka mi naproti tomu přišla příliš překomplikovaná, děj je zahlcen množstvím vedlejších postav, v příběhu se létá z jednoho kouta Spojených Států do druhého, autoři do děje zakomponovali nový prvek v podobě esoteriky (postava kartářky vykládající Stevovi tarotové karty, které určují jeho osud), odhalení vrahů i jejich motivace - to vše mi přišlo výrazně slabší než u jedničky, celé si to hraje na něco víc než to ve skutečnosti je (>> čistá žánrovka bez artovějších ambicí), atd. S nelibostí jsem nesl i posun pozornosti, která se v jedničce věnovala především postavě Skřípala a která je nyní mnohem více zaměřena na postavu ex-mimořáda Steva Darka, jeho minulost a temné stránky jeho duše. V jedničce to byl jasnej klaďas, ve dvojce se jeho osobnost už výrazně problematizuje, a ve trojce se z něj nakonec vyklube sám hlavní vrah - jen počkejte, moc bych se tomu nedivil :) Stejně jako u jedničky mi zde navíc vadila relativně nízká původnost námětu - většina dějových motivů knihy je v rámci žánru přežvejkána nastokrát odjinud a text i video-sekvence jsou jedním velkým defilé stereotypů a klišé žánru, tak jak se v posledních letech ustálil. Dokonce se domnívám, že se dvojka zpronevěřila názvu celé série - "Level 26" coby označení pro nový typ vraha, kterým byl Skřípal z jedničky - a ten tak ztratil na svém opodstatnění. Spojujícím článkem celé série totiž - zdá se najisto - není jeden či několik vrahů nového typu, ale je jím postava Steva Darka, vdovce, otce malé dcerky, nejlepšího lovce vrahů na světě, a především komplikované osobnosti, jež je nějak geneticky propojena se Skřípalem z jedničky. Jak, to se nejspíše dozvíme ve vyvrcholení celé série, v třetím dílu "Level 26: Dark Relevations", který zatím čeká na své české vydání. Osobně si ho nenechám ujít - už kvůli vysoce profesionálním hraným sekvencím na stránce level26.com, které četbu povyšují na novou úroveň - na level 26, chtělo by se říct. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než u předchozího dílu a to hlavně zásluhou zlepšení práce s hudbou a střihem, ale i celkovým pojetím jednotlivých dílů. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Dle mě je tenhle díl slabší, než první. Příběh je napínavý. Krátké filmy posloužily k tomu, abychom pochopili správný význam karet. Svůj účel to splnilo. ()

Di Tecka 

všechny recenze uživatele

Stejně tak, jako u prvního dílu, je doplnění knihy krátkými filmy vynikající nápad, jen mi tu chybělo trochu víc násilí, vykládání karet bylo chvílemi až nudné, ale stejně doporučuji tak jako díl první ;-) A už se nemůžu dočkat třetího pokračování.... ()

dodona 

všechny recenze uživatele

Po rozčarovaní z prvého dielu som konečne spokojná. Možno preto, že tieto doplnky sú iné ako k Netvorovi z temnôt. V Netvorovi išlo hlavne o vizualizáciu toho, čo sa aj tak dozvieme ale tu ... tu sledujeme priebeh výkladu tarotových kariet, odhaľovanie ich významu pre Steva Darka. Tento materiál sa v knihe toľko nerozpisuje, takže tu je to naozaj bonus. K tomu naozaj veľmi sympatická predstaviteľka Hildy (Justine Bateman), lepší strih a naozaj vynikajúce podfarbenie hudbou. ()

Reklama

Reklama