Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (J. Kodeš) a starý král (L. Lakomý), který by oslavil 90. narozeniny, stojí v cestě plánům proradné královny (D. Hofmanová) k získání královské koruny a naplnění její touhy po moci. Úskočné královně se podaří prince a nevlastního syna zbavit tím, že ho vyšle do světa hledat jeho vysněnou Zlatou pannu (M. Vránová). Se svými pomocníky vše lstivě zařídí tak, aby se princ nikdy nevrátil a starý král zemřel steskem. Cesta k trůnu potom bude volná. Nakonec však – jako v každé správné pohádce – i tentokrát bude dobro po zásluze odměněno a zlo potrestáno. Televizní pohádku Zlatá panna natočil v roce 1980 na zámku Lednice režisér Vojtěch Štursa. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Proč je ta královna taková potvora, ptala jsem se na začátku? Proč ho neudusila polštářem, dokud byl malý? Ptala jsem se po prvním spatření v událostech všedního dne rozostřeného prince. Chudák, on se asi opravdu zblázní, politovala jsem nesympatického prince vzápětí. Kde už jsem tenhle chlupatej zjev viděla? Ale tam byla chlupatá i princezna, tedy chlupatá ... taková ... ale jmenovala se Mahulena. V tom ale byl nějaký hezčí princ! A to byl okamžik, kdy jsem si uvědomila, proč mi to celé připadá tak povědomé. Tahle pohádka je starší verzí pohádky Sen o krásné panně. Přiznávám, že ani v jedné z těch pohádek mě ta panna, ať zlatá či vysněná nijak neoslnila, ale ta chlupatá (rozumějte vysněná z verze z roku 1995) mi připadala přeci jen hezčí. Abych nezapomněla, princ ukáže lidovou moudrost při hledání vody, zlodějský talent (že by předpoklad pro budoucího panovníka?) a hudební sluch, protože způsob, jakým splnil třetí úkol nic jiného není. Úkoly jsou tedy zbytečné, nelogické a když by se těchle pár stránek scénáře ztratilo, o nic by nebyl ochuzen divák ani pohádka. A na konci královna, ta potvora ze začátku, rozhodne, že se nenechá za svoje počínání soudit, ale zprovodí se ze světa vlastní rukou. Jak řekl král jejímu pomocníkovi: "Ona je i ve smrti královna, kdežto ty jsi zločinec." A má recht, ona ta mocichtivá potvora je vlastně jediný člověk s normální motivací a reakcemi. Ti ušlechtilí, rádoby moudří a velkorysí králové, princové a jejich ženské protějšky tou přeslazenou ušlechtilostí naprosto ztrácejí lidský rozměr. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony herců, na které se nedalo ani dívat, stály totálně za nic. Herci oškliví a nesympatičtí. Zpracování bylo nudné a neumělecké. Celou dobu to byla vyloženě jen a pouze otrava, dokonce i PAN herec Miroslav Donutil tam stál za prd. Tohle se nemělo vůbec nikdy natočit. Jedno z nejhorších děl, co jsem kdy viděla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

TV pohádka, která se dočkala TV remaku s Janem Čenským a v režii Ludvíka Ráže. Tahle verze se mi ale líbí víc, je taková čistější, ani hlavní hrdinové mi tak nelezou na nervy. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní pohádka o dobru a zlu. Taky se v pohádce najde návod, jak rychle během pár vteřin najít v lese vodu. Zlo nakonec prohrálo ale poprvé vidím, jak zlá královna uznává svou prohru, pozře jed a umírá... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V obsahu se můžeme dočíst, že se jedná o dramatický pohádkový příběh. Ano, drama v tomto případě rozhodně převládá nad pohádkou, všechny postavy (snad na princeznu Mahulenu, která se ale objeví skoro až v poslední třetině) jsou po celou dobu smrtelně vážné, princ hodně filozofuje a vypadá neskutečně staře. S příchodem "zlaté panny" a jejích bratrů se ale situace zlepší a všechno nakonec dojde ke šťastnému konci. Novější verze stejné pohádky z roku 1995 je téměř slovo od slova stejná, jen s malinko sympatičtějšimi herci. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování této pohádky se mi na ní něco nezdálo, takže jsem se postupně soustředil na to, co mi vadí. Přišel jsem na to, že mnohé. Nejdříve mi nesedli herci v hlavních rolích. Později mi přišly scény vyprázdněné: Malé množství postav, prázdné místnosti, záběry v exteriérech pouze zblízka. Kožené oblečky některých postav také očekávám v jiném žánru. Příběh je vyprávěn dost nudně, nezajímavě. Princův slavnostní návrat byl podán nadmíru bídně. Ale největším nedostatkem filmu je hudba. Ona v něm totiž žádná není, jen občas zazní dramatická znělka. Mně se tato pohádka nelíbila. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Chladná a zcela bezhumorná pohádka o síle lásky, závisti, zloby a lidské slabosti. Pohádka zasazená do exteriérů a interiérů zámku v Lednici. Nelíbilo se mi to, i když šlo o slušně výpravnou pohádku. Hudba: Milan Slimáček ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

V roce 1980 jsem byla určitě cílovou skupinou Zlaté panny. Bylo mi 10 a pohádky jsem hltala ještě víc a rychleji než lízací šumák nebo Bonpari. Přesto si Zlatou pannu nepamatuji. A vo tom to je, tahle pohádka je totiž zajímavější a koukatelnější pro dospělé než pro děti. Jenže cílovce by mělo být deset. Aspoň myslím. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka s nesympatickým a tak trochu oidipáckým princem, jenž se vypraví hledat nevěstu nachlup podobnou jeho zesnulé matce, kterou znal jen z obrazu. I když to tak nemusí na první pohled vypadat, mnohem větším padouchem než královna je prospěchářský a úskočný komoří, jenž kul pikle na zavraždění prince hned od začátku a když mu po princově návratu šlo o krk, pokoušel se zachránit překabátěním na tu správnou stranu a přesvědčovat krále, jak ušlechtilý čin vykonal, když vraha jeho syna nechával naživu a skrze tuto zištnost doufal, že tím zachrání i sebe. U královny si pozorný divák všimne, že o svých špinavostech alespoň občas zapochybuje a když poznala že prohrála, nesnažila se poníženě prosit o milost a odešla ze světa s grácií. Pohádka je dějově poměrně nevyvážená, v první polovině se téměř nic zajímavého neděje a vše podstatné se odehraje až v druhé půli. Co mě nejvíce zaujalo byl královnin závěrečný monolog, zejména velmi moudrý poznatek, jenž si lidstvo často pokrytecky nepřipouští. "Vítěze nesoudí, k vítězům dolézají." Už jsem viděl vydařenější pohádky s obsazením brněnských herců, zvlášť ty orientálně laděné. Toto je slabý průměr, tudíž 2 * a 40%. ()

Finskej odpad!

všechny recenze uživatele

Je to tak příšerné, že jsem nikdy nepochopil, proč se to natočilo dvakrát: http://www.csfd.cz/film/116190-sen-o-krasne-panne/prehled/ Pomine-li člověk celkovou prkennost a topornost situace, scény i hraní, nedokáže přejít skutečnost, že princi zcela zjevně v dětství spadl na hlavu těžký kámen, a proto ze sebe trousí neuvěřitelné hlody doprovázené několika více či méně hysterickými komplexy. Pojem "televize Brno" je patrně synonymem pro "prastaré temné zlo". ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A opravdu se mělo jednat o pohádku pro děti? Půlka filmu se prožvaní. Hodnotit dobře lze snad jen kostýmy, ale spíše bych tak řekl, že se nejedná o pohádku, ale historický film. Do pohádky má tohle dílo daleko. I uvažování královny je vypočítavé a chladnokrevné, zlo takové sice bývá, ale tady je to takové nějaké až nepohádkové. Herci se svých postav zhostili tak, jako by hráli nějaké Shakespearovské drama na divadle. Oživí to až Miroslav Donutil. ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka - dobro a zlo, intriky, zrada a dobrý konec... Velice příjemný princ Jiřího Kodeše. Moudrý děda na tržišti ("Jdeš-li za sluncem, nespokoj se s lampou..."). Moc dobře udělaná pohádka a tenhle originál mám radši než vymakaný remake s Janem Čenským. ()

ynot 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je třeba ty 4 hvězdy vysvětlit, protože zas taková pecka (co se týče režie, výpravy a hereckých výkonů) to opravdu nebyla. Jenže na rozdíl od bezduchých výpravných pohádek, kde jsou jen do extrému vyhnané karikatury dobra a zla, tady jsme sledovali i motivy jednání postav, vnitřní dialogy atd. Nic nebylo úplně černobílé. Autorka scénáře, která tu mimochodem chybí (nemyslím Božku Němcovou) do toho vložila kus filosofie. Jak naznačují i citace v komentářích. Takže souhlas s kolacky. ()

Reklama

Reklama