Reklama

Reklama

Vesna

  • Česko Jaro (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Každé estonské dítě zná začátek stejnojmenného románu Oskara Lutse: „Když Arno s otcem dorazili do školy, probíhala již hodina..." Oskar Luts napsal humorný příběh o každodenním životě vesnické farní školy v Paunvere (ve skutečnosti v Palamuse, rodišti O. Lutse) na přelomu 19. a 20. století.
V Estonsku není jediného člověka, který by neznal přemýšlivého Arna, rozpustilého Tootse, neustále něco pojídajícího Tõnissona, zrzavého mamánka Kiira, světlovlasého Imelika, podivného Libleho, laskavého učitele Laura a přísného kostelníka Julk-Jüriho. A pak samozřejmě i milou, i když nestálou Teele, která neustále motá chlapcům hlavy.
Kevade je strhující příběh mladých lidí, který nabízí jak zábavu a legraci, tak i úvahy o základních životních hodnotách, které tito školáci objevují. Příběh se soustředí na protagonisty Arna a Teele a jejich zkušenosti s první láskou.
Jaro je krásné období v každém smyslu slova, ať už v přírodě či v životě člověka, jehož mládí se s jarem srovnává. (MeGab)

(více)

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Musím říct (s trochu smutným i veselým) pocitem říct, že estonská třída základní školy s učitelem Laurou, mi byla mnohem sympatičtější, než ZDŠ ve Žďáře nad Sázavou s třídním učitelem Kupkou. Ale asi každému se, hned či postupně, vybaví jeho školní léta a začne je porovnávat s touhle povedenou třídou. Přestože estonskou literaturu neznám, udělal na mě film ten nejlepší dojem, a pokud mi nějaké souvislosti unikly, potom to neubralo nic filmu ani mě. ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Jeden školní rok na vesnické "měšťance"( která kdysi i u nás následovala po povinné "obecné" škole). Učitel, kostelník, opilý zvoník a pak už jen děti. Žádný velký příběh, ale spousta drobných epizod ze života dospívajících studentů koncem 19.století. Na černobílém filmu zaujme nádherná kamera, zajímavý střih a pěkná hudba. Trochu mi to připomíná Jasného, Špátu. I dobou vzniku upomíná na naši novou vlnu. ()

Reklama

MeGab 

všechny recenze uživatele

Byl jsem opravdu velmi mile překvapen, jak se dětští představitelé a ostatní neherci zhostili svých rolí. Renomovaní herci jim zdatně sekundují. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (7)

  • Část filmu se natáčela přímo v Palamuse, kde se autor předlohy Oskar Luts narodil. (MeGab)
  • Scéna, v níž se pod Teele (Riina Hein) proboří led, byla točena v létě a voda tedy byla teplá. Onen led byl ve skutečnosti pouhý svíčkový vosk. (MeGab)
  • Premiéru měl film 1. 1. 1970 ve Finsku a teprve o dva dny později 3. ledna i v samotném Estonsku. Obnovená premiéra digitálně restaurované verze s doplněním dvou scén vystřižených během ledna 1970 se konala 13. 4. 2006 v Estonsku. (MeGab)

Reklama

Reklama