Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá, talentovaná, ale nepříliš sebevědomá tanečnice Judy O’Brien (Maureen O'Hara) by jako baletka ráda prorazila na Broadwayi. Dříve než na ni se usměje štěstí na její průbojnější kolegyni Bubbles (Lucille Ball), která pod pseudonymem Lily White sklízí bouřlivý aplaus díky vulgárním burleskním představením. Judy naopak stíhá smůla. Je na mizině a těsně před důležitým konkurzem tragicky zemře její učitelka tance. Nakonec kývne na nabídku Bubbles, aby v „jejím“ podniku dělala komickou loutku. Jak dlouho vydrží být Judy tou druhou vzadu? (Matty)

(více)

Recenze (12)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zajimavy kousek od reziserky Dorothy Arzner, s celou plejadou vynikajicich herecek. Scena, ve ktere Harold Huber a Maria Ouspenskaya provadeji jakysi "casting" (ktery vyhrava Lucille), mi prijde strasne povedoma. Je mozne, ze jsem tenhle film a nebo nejaky fragment uz videl drive, nebo nevim...je to zahada. 4- P.S.: zaujala me mimoradne puvabna a elegantni Katharine Alexander. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to až tak výjimečný film, jak se nám snaží tvrdit autoři knihy "1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete", ale přesto je zde dobrá myšlenka a jsou zde skvělé charaktery, hlavně ty ženské, samozřejmě. Tohle je prvek, díky kterému se film stává zajímavým a největší grády nabírá, bohužel, až s finálními scénami. Jinak se ale tohle nejspíš nestane vaší srdcovkou. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   Komédia zo zákulisia šoubiznisu zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, nakrútená podľa osvedčenej šablóny: mladá talentovaná tanečnica (herečka/speváčka/..., doplňte si podľa ľubovôle) si predtým, ako sa konečne presadí, prechádza tŕnistou cestou, pričom samozrejme nemôže chýbať nejaká tá romantika. Z radu podobne ladených a poväčšine značne naivných snímok to príliš nevybočuje, ale určite musím pochváliť Maureen O'Hara v hlavnej role (táto herečka sa mi páči čím ďalej tým viac) a bavilo ma aj to zobrazenie kontrastu medzi pokleslým kabaretným "umením" a serióznejším umením na Broodwayi. Pár bodíkov pripočítavam aj za to, že to režírovala žena (Dorothy Arzner), keďže presadiť sa ako režisérka bolo v Hollywoode v danej dobe prakticky nemožné (Dorothy Arzner to napriek tomu ako jediná dokázala). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Že nemôže byť muzikál zo zlatého obdobia Hollywoodu ničím iným, ako prehliadkou úžasných tanečných čísel a predvídateľných zápletiek? Ak sa látky chopí žena, môže to byť celkom presvedčivý feministický film. Asi preto ma prekvapuje pomerne nízke hodnotenie. Film je dejovo zrozumiteľný, nie je zbytočne bláznivý a na "tanečky" nie je v podstate kladený žiaden estetický dôraz. Teda okrem faktu, že Maureen O´Hara je skutočne krásna. Ony totiž slúžia myšlienke a zámeru režisérky. Čo bol kedysi kvázi nehanebný striptíz, to by si dnes nikto ani zadarmo nepozrel. Skúsme ďalej porovnať s obľúbenými filmovými sekvenciami z barov, kde kamionisti strkajú 5 dolárovky 40 ročným striptérkam za tangáče... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Obdobně jako Motýl vzlétl k září, kde si jely po krku Katharine Hepburn a Ginger Rogers, je Dance, Girl, Dance výsostně ženským filmem (žena, vzdáleně připomínající Judyinu ruskou učitelku tance, stála i za kamerou). Naivní a nevinnou dívku, které však nechybí jiskra v oku výborně ztvárnila dvacetiletá Maureen O'Hara. Její vyzývavější sokyni, jež se hlavně umí lépe prodávat, si zahrála Lucille Ball, hvězda sitkomu I Love Lucy. Mnohem více než komedií je film jakž takž věrohodným dramatem o obtížích, s nimiž se – jakkoli talentovaná – žena musela/musí potýkat ve světě mužů. Metu nejvyšší samozřejmě představuje vysokánský mrakodrap, jasný to falický symbol. Jen malou satisfakcí pro Judy, zchudlého a ponižovaného sirotka, je monolog před koncem filmu, kdy to těm šmírákům hnusným pěkně vytmaví. Alespoň slovně. Kamera, střih i režie mi přišla bezchybná, jak se na klasický Hollywood sluší. Apendix: z klasicko-hollywoodského přístupu „všechno slouží příběhu“ mne nejvíce potěšila scéna s deštníkem, kdy bylo jasné, že bude využit, jenom jsme napínání, kdy. 75% ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama