Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Recenze (78)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný Vánoční film, s roztomilou malou holčičkou, k jejíž výchově bych měl hned několik výhrad. Snímek zábavný, na sváteční atmosféru snad zbytečně dramatický, po jehož zhlédnutí příjdete na dvě věci: Santa existuje, a je to moc milý a hodný chlapík. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Vánoce po Hollywoodsku, aneb jak se Santa ožral. V USA už je to možná klasika, jenže když si to pustíte v Evropě, čiší na vás ta amerikánština takovým způsobem, až přestanete sledovat děj filmu, zíráte pouze na herce a jejich někdy naivní dialogy. Ale přesto (nebo právě proto) tento film právem patří ke klasickým hollywoodským filmům. Děj je sice těžce kýčovitý, ale čert to vem... A jen tak na okraj, důvod, proč jsem zkouknul tento film byl ten, že jsem si v československém filmovém časopise z roku 1948 přečetl negativní recenzi na tento film, která upozorňovala diváky na nemorálně spoře oděné herečky, falešnou vizi vánoc atd... :) No asi měli trochu pravdu, ale furt lepší, než koukat na dojičky krav, které se tehdy staly u nás symbolem ženskosti. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

To že černobílí starý snímek může být špatný na vánoce tenhle snímek hravě vyvrací. Amotsféra a vztahy mezi lidmi přímo vystihují vánoční povahy lidí před vánoci. Rozhodně jeden z nejlepších a podle hodnocení opomíjených filmů, kde ho hravě drtí např. Grinch, který je klasická americká rychlo splachovací komedie. Tohle zůstane ve vás trošku déle. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Fakt, že v Americe jsou Vánoce především oslavou konzumu, nepřekvapuje nikoho. Snad jen tamější nejvyšší církevní hodnostáři se snaží tvářit, že o Vánocích jde o šíření víry a lásky. Že tam existují ženské, které svým dětem odpírají jakokoli fantazii, také dokážu pochopit. I to, že se v New Yorku pohybuje dědeček, který ze sebe dělá Santa Clause, není nijak zvláštní, a využívání této figurky jako reklamního taháku už vůbec ne. Tak proč jen tři hvězdy? Protože američtí bratři v triku do filmu narvali absurdní soudní proces, jelikož asi neviděli žádné jiné východisko, jak téma rozvinout. Poslední půlhodinka se tak k Vánocům hodí asi jako biftek ke krupicové kaši. 65% ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Zázrak na 34. ulici oproti další vánoční klasice Život je krásný lehce pokulhává v části se soudním procesem, ovšem dostal mě do vánoční nálady, i když jsem se na něj koukal na začátku července :D. Tvůrcům se povedlo nechat otázku totožnosti Krise Kringla zahalenou tajemstvím, takže si divák může domýšlet, zda šlo o skutečného Santu Klause, či o pošuka a velkou shodu náhod. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Další z amerických vánočních klasik, jejíž zhlédnutím jsem smazal jeden z restů. A nutno říct, že to byl rest velký vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejlepších vánočních filmů všech dob. Milé, inteligentní, dojemné, vtipné a se skvělou atmosférou, kterou umocňují příjemní herci mluvící takovým tím přívětivým jazykem bez "fuck", "shit" apod. Škoda jen nekonzistence děje a občasného přeskakování potenciálně zajímavých pasáží. Nicméně i tak krásné 4 hvězdičky a zařazení do vánočního repertoáru i do budoucna. (SD, orig.) ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Když od všé té cukrové vaty a sentimentu odhlédnu, je to zajímavý film. Většina ho zná jako remake s Richardem Attenboroughem alias Santou, zde ho hraje Edmund Gwennem, který je tou největší devizou filmu, neříkám, že to je role na Oscara ale zhostil se jí skvěle a já se neméně skvěle bavil. Pro mě ale Gwenn i nadále zůstane lovcem z Hitchcockova: Trouble with Harry. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1947 jsem nemohl načít ničím lepším, než tímhle neskutečně krásným filmem. V New Yorku se v jednom hračkářství objeví stařík Kris Kringle, který tvrdí, že je skutečným Santou. A začne dělat zázraky, takové ty obyčejné. Mladíkovi pomůže proti šarlatánskému psychiatrovi, zařídí neobvyklou dohodu největších hračkářství a především začne pomáhat trojici lidí. Zklamaná paní Walkerová vychovává svou dceru Susan aby nevěřila pohádkám a byla realistická a idealistický právník by je obě rád získal a vrátil na cestu víry, lásky a fantazie. Je to však skutečný Santa? O tom musí rozhodnout soud. Edmund Gwenn je jako Santa naprosto dokonalý, ve vedlejší roli je úžasně roztomilá Natalie Wood a celý film je svižným, vtipným a především báječným pohlazením na duši. Takovým, že ani nevadí, že vánoční klasiku sleduje člověk v únoru. Je Kris opravdu Santa, nebo jen naivní idealistický stařík? To se nedovíme, ale nevadí. Někdy člověk nemusí vědět, stačí jen věřit. Komedie roku 1947. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

[ČB film] Pohadka nepohadka :) Vcelku roztomily vanocni film, ktery jsem chtel videt, nez se podivam na jeho remake z r. 1994. Uz ve 40. letech ale meli ocividne Americane strach z prilisne komercializace Vanoc, a tak se v New Yorku objevuje podivin Kriss Kringle (E. Gwenn, oscar VR), mily duchodce, ktery se snazi vsem kolem ukazat, jak vypada spravny Santa a jeho sobi, nebo ze neni podstatne, kde si lide koupi darky, ale hlavni je, aby mely deti radost. "Proti nemu" stoji radoby pokrokova matka (O'Hara), ktera svou malou dceru vychovava velmi pragmaticky a bez fantazie, coz mi prislo dost pritazene za vlasy a lecktery detsky psycholog by na ni hnedle poslal socialku :) Dojde i na lehkou romanci s pravnikem-sousedem, ktery se nakonec ukaze jako veledulezity v dokazovani, zda Kringle je nebo neni Santa Claus a dostanou se s tim az k soudu, jelikoz ten narizuje ustavni lecbu a je nutne zjistit, zda je Kringle blazen :) Tema to je originalni (2 oscary) a je zpracovano kupodivu "dospele", bez nejakych triku. Ve vysledku pak ani neni dulezite, zda verite na Mikulase/Santu ci Jeziska, ale zda dokazete vnimat kouzelnou atmosferu Vanoc a to je to hlavni. [3x Oscar 1948: E. Gwenn - Herec VR; Scenar + Namet - tito dva oscari byli v r. 1957 slouceni do jednoho] ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Don't care what Christmas stands for, just make a buck, make a buck."     Klasická komédia, ktorá pôsobí aktuálne ešte aj dnes (napr. témou komercializácie Vianoc). Má príjemnú, magickú atmosféru a hýri celkom zaujímavými nápadmi (posielanie zákazníkov ku konkurencii, čo je vlastne taký "antikapitalizmus"). Veľmi sa mi páčili herci, najviac mama Maureen O'Hara s dcérou Natalie Wood a tiež aj Edmund Gwenn ako Santa (zaujalo ma, ako dokázali uhrať scénu púhym výrazom tváre). Veľmi dobre som sa bavil až do Santovho únosu, kedy film začal strácať náboj (aj moje obľúbené postavy) a zmenil sa na akúsi súdnu frašku. Trochu mi to pokazilo inak výborný dojem z filmu a musel som ísť o jednu hviezdičku dolu. Inak, prečo musia Američania do každého filmu švacnúť nejaký súdny proces? To aby ukázali celému svetu, že oni majú ten najdokonalejší systém spravodlivosti na svete?     "I believe... I believe... It's silly, but I believe." ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, po celou dobu jsem se usmíval díky kouzlu jakým na mě film dýchnul, opravdu se jedná o milý příběh, který dopadne opravdu kouzelně. Tohle bych si představoval v tv na Vánoce a ne ty pořád dokola obehrávané pohádky. ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Nádherný, opravdu nádherný film. Zvedl mi náladu. Potěšil. Rozesmál. ■ Jako první jsem viděl mladšího kolegu, který je bohužel jen průměrnou kopií. Tento Zázrak v New Yorku z roku 1947 je nápaditější a příjemnější. Viděl jsem ho nyní již podruhé, přesto mi, stejně jako kdysi, učaroval a zahřál u srdce. V tomto letním dni jsem na chvíli zapomněl na vedro k padnutí a fandil Krisi KRINGLEOVI svými čtyřmi palci, aby ten soud vyhrál, ale co víc, aby Doris a Susan pookřály a otevřely oči. ■ Je zajímavé, jak film z roku 1947 je stále aktuální. Bere si na paškál komercionalizaci Vánoc a ztrátu víry. Po 70 letech je i u nás bohužel přítomen tento nešvar, kdy se ze svátků pohody a míru stala honba za drahými věcmi a obžerství, hektičnost, roztěkanost, spěch a stres. ■ Natalie WOOD vypadala pořád stejně: jako holčička, slečna, žena. Nejde si ji splést. Edmund GWENN byl ve své roli Santa Klause neskutečně kouzelný. ■ Filmu nemám vůbec co vytknout. ◢ ■ ◣ (R) [95/100] ■ (K) [90/100] ■ (V) [84/100] ■ (H) Edmund GWENN [95/100] ● Natalie WOOD [80/100] ● Maureen O'HARA [75/100] ● John PAYNE [84/100] ● Gene LOCKHART [77/100] ■ (♫) [80/100] ■ (E) Miracle on 34th Street (1994) ● 12 Angry Men (1957) ● Home Alone (1990) ● The Santa Clause (1994) ● Uncle Buck (1989) ● Love Actually (2003) ● Vánoční hvězda (2012) ● While You Were Sleeping (1995) ● Grumpy Old Men (1993) ● A Christmas Carol (1999) ● O kominickém učni a dceři cukráře (2007) ● All Is Bright (2013) ● Australia (2008) ● Krtek o vánocích (1975) ● It's a Wonderful Life (1946) ● Subete wa kimi ni aeta kara (2013) ■ (Č) 2 ■ (P) [SD] ϿϾ [PZ-cz] [95/100] ■ (N) [Sobota, 7-VII-2018; 21:40] [1080p] ϿϾ [PZ-cz] [90/100] ■ (CSFD) liquido26MrCreosote(C) [93/100] ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Super prijemny film se stupnujici vanocni atmosferou a dokonalou lidskou stedrosti, vlidnosti a laskavosti v podobe Krise Kringela. Bohuzel vsechno tohle bere za svy kdyz zacne zbytecne dlouhy, nudny a roztahany soudni proces. Sice je to porad sranda a dobry film, ale vanocni kouzlo se hodne vytrati. 70% ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

Doopravdy milý a příjemný film, který diváka naladí do té správné atmosféry a neurazí snad ani největšího odpůrce Vánoc a filmů s podobnou tématikou. Edmund Gwenn je nejlepší Santa, který kdy vystupoval na velkém plátně a na Natalii Wood se dobře koukalo už v jejich hereckých počátcích. A co, že celý film je jedno velké klišé, na kvalitě to vůbec nic nemění. Ba naopak. Jen je opravdu škoda, že snímek nebývá v televizích v předvánoční čas vysílán, a když, tak je k vidění jeho nepovedený remake, který je pravým opakem tohoto černobílého klenotu z konce první poloviny 20. století. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Nebýt projednávání v soudní síni, jdu na pět. Zatahovat přelíčení do vánočního příběhu mi nepřišlo nejideálnější a ta poutavá vánoční atmosféra byla v tu ránu pryč. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Zázrak se může stát jenom o vánocích, protože je to většinou krajní nouze, která dovede většinu lidí k tomu, že uznají že Santa Claus nejen existuje, ale je i přítomen v soudní síni. Každý má svůj, ziskuchtivý a sobecký důvod, nicméně každý uzná. A tak se v tu jednu vzácnou chvíli stane, že jsou všichni za jedno. Škoda že to není skutečné. ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Tenhle Santa Claus byl určitě nejoriginálnější, ale mě tam trošku něco chybělo, asi celková atmosféra. Pro děti nevím, já jsem to viděla s partou dospělých znuděných a přes to, že to bylo milé, to nikoho nevytrhlo z mírného polospánku. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo moc. Asi nejvíc fakt, že se divák může sám rozhodnout, jestli se chce dívat na Santa Clause, nebo jen na milého bláznivého staříka dobře ovládajícího manipulativní techniky. Letos na sociálních sítích hodně rodičů řeší pravdu a nepravdu o Ježíškovi, tak mě hodně pobavila scéna u soudu s juniorem. Láká mě i film z roku 1994, ale bojím se, že si pokazím ten dobrý dojem, který mám z tohoto filmu. Tady se vám minimálně prostředí New Yorku padesátých let prostě musí líbit. ()

matt85 

všechny recenze uživatele

Příjemný a neškodný vánoční film. Možná kdyby tam místo Santy byl Ježíšek, tak bych tu patou přidal ;-) ()

Reklama

Reklama