Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do země královny Černé růže přichází malíř (V. Brabec). Zdejší královna (S. Budínová) si zakládá na své kráse, odmítá stárnout, obklopuje se pouze mladými a krásnými lidmi a staré nechce ani vidět. Malíř královnu portrétuje a po čase odchází s některými skicami do sousední země. Tamní král je smutný, neboť se mu ztratila dcera Eliška. Na jednom obrázku pozná šperk, který má královna na sobě, patřil totiž právě jeho dceři. A tak se malíř znovu vydává do království Černé růže, aby Elišku našel. Což o to, to se podaří – je to němá kuchařka Kateřina (M. Vančurová). Jak ji ale vysvobodit? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mládí je krása, prudkost i zbrklost, stáří bývá naopak zkušené a moudré. Tento generační střet vystupuje ze svého pohádkového rámce už tím, že postrádá onu bájnou iluzornost neskutečných příběhů – bezprostředně se totiž dotýká každého z nás. Šiktancova předloha potom záměrně zvýraznila postavu pyšné panovnice, která se chce vzepřít zákonům přírody a využívá k tomu všech prostředků. V televizním studiu ji dokonale ovládla Slávka Budínová, herečka mimořádných kvalit. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mládí je přece dar a žádná zásluha !!" Vondráček, který pořádně neví, co chce vlastně říct, rozhodně neplatí za tvůrce, co by zvládl adaptovat komplikovaný svět Kubínových báchorek.. Tahle se navíc vůbec nepovedla, co se scénáře týká.. Snaha stavět klasické motivy na hlavu zas není dostatečně důsledná.. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Není to špatná pohádka. Vladimír Brabec v nejlepším věku, Slávka Budínová na prahu padesátky stále svěže vypadající (nebo, že by to dělala ta televize?), mladinká a krásná Marta Vančurová a nezapomenutelný Vladimír Menšík a to i přesto, že se ocitl jen v epizodní roli. Pohádka mi přijde nadčasová a aktuálnější než v době vzniku. Hlavně proto, že mám tak nějak pocit, že dnes mladí se starší generací vedou válku hojně podporovanou médii. Závěrem dodám, že jediná podivná věc na pohádce je to, že se malíř vydal hledat princeznu aniž by znal její podobu. To opravdu neměl její otec ani jedinou její podobiznu? To se už nikdy nedozvíme... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Slávka Budínová patří k ženám, které dokáží být i ve věku kolem padesátky zajímavé, charismatické a důstojné, aniž by na to potřebovaly tuny líčidel a plastické chirurgie. Snad proto mě mrzí, že její role, jakož vlastně celý děj, nešel víc do hloubky. Občas to mělo nádherný náběh na mnohem hlubší úvahu na téma mládí a stáří, schopnost se s tím vyrovnat nebo na téma odčinění vlastní viny. Bohužel to ve všem zůstane tak nějak v půli cesty. Pro ten velmi nevyužitý potenciál dám jen tři, škoda, tohle mohlo být hodně silné. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Milá černobílá pohádka o zlé královně, která nechce stárnout a tak se obklopí mladými lidmi a krásnými šperky. Má kouzelné zrcadlo, které jí neustále opakuje, že je krásná. A také má jednu krásnou, avšak hluchou a němou služebnou. A do takového království přichází malíř, který se zavedenými pořádky udělá pro jednou přítrž. Pohádka je spíše pro dospělejší, ale je příjemná, poklidná a s moc hezky vybraním obsazením. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama