Reklama

Reklama

Svéráz sovětského hokeje

(TV film)
  • Rusko Peculiarities of National Hockey
všechny plakáty
Rusko, 2009, 2x53 min

Hrají:

Pavel Bure

Obsahy(1)

O dřevních dobách hokeje ve "Velké zemi" a časech, kdy se za titul mistra světa uděloval sovětským hokejistům Leninův řád.  Kyž bylo slavnému brankáři Vladislavu Tretjakovi, který dvoudílný dokument doprovází komentáři a postřehy, 18 let, byl pro něj hokej stejný jako pro milióny fanoušků: jasný a čistý jako led. Tehdy ještě nevěděl, jak děsivě se v něm proplétá politika, diplomatické konflikty, peníze a nakonec i sportovní intriky. Samozřejmě, o tom všem se v hokejových kronikách a dokumentárních filmech nehovořilo. Sovětská sborná dosáhla třiadvacetkrát na titul mistra světa a osmkrát vyhrála olympiádu. Tolik titulů neposbírala ani Kanada - kolébka hokeje. Hokej se v této zemi stal kultem. Jak pro obyčejné fanoušky, tak pro nejvyšší místa. Dokonce i Leonid Iljič Brežněv, když kdysi zahajoval jedno ze zasedání politického byra, blahopřál všem shromážděným soudruhům k velkému vítězství. Všichni byli překvapeni - k jakému vítězství? Vždyť s nikým nebojujeme! Vy to nevíte? Naši se včera stali hokejovými mistry světa! Zaslouží si Leninův řád, Vyznamenání cti a Medaili za pracovní statečnost. Jak řekl, tak se i stalo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Na bohatú históriu sovietskeho hokeja necelé dve hodiny nestačia. Takto sme sa len obtreli o jednotlivé slávne lajny počnúc Bobrovom a končiac Mogiľným. Najslávnejšia päťka dostala priestor na pár sekúnd. A kde sú spomenuté slávne zápasy kanadského pohára, kde proti sebe nastupovali Gretzky, Lemieux a spol. proti ruskej mašine FKLMK trénera Tichonova?? Napriek tomu tí skôr narodení si radi zaspomínajú. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako každý správný Čech jsem ty kluky sovětský kdysi nenáviděl, ale pokud bych byl k sobě upřímný, tak jsem nikdy neviděl hezčí hokej, než když se po ledě v poklidu proháněla sestava Treťjak - Fetisov, Kasatonov - Krutov, Larionov, Makarov (http://www.youtube.com/watch?v=xKTi6RDXqSI). Neměli to snadné, když museli plnit úkoly strany a vlády či vysvětlovat neúspěchy v podobě druhých míst, ale mne nejvíce pobavila vzpomínka na dobrodružný útěk Mogilného, kdy se svéráz ruského myšlení dlouho rozmýšlela, zda ho pošlou do basy nebo mu připnou na hruď další vyznamenání. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Skrátené nahliadnutie do histórie najúspešnejšej krajiny v hokeji. Od začiatkov až po súčasnosť vás sprevádza Vladislav Tretjak, veľká osobnosť sovietskeho a ruského hokeja. Názory sú ľahko prehliadnuteľné, kto má aký názor, kde ho má deformovaný, kto ako miluje svoju vlasť a čo jej odpúšťa. Podľa mňa na informovanie pre neznalých je to skvele zhrnuté, ale myslím, že by to pre nich chcelo lepšie a dlhšie zhrnutia. Na televízny dokument sa mi to veľmi páčilo. Parádne vo svojom obore. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hehe, kde jsou ty časy, kdy v Sajůzu na mantinelech natož na kluzišti nebyla jediná reklama a křídla byla sovětů... 8-] - - - P.S. Vzhledem k tomu, že hokej jako sport, byznys i fenomén mě naprosto míjí, Treťjak je pro mě synonymem pro jméno moskevské galerie a mám v tom hokej, docela rád jsem se zase jednou trochu proškolil. Spasíba bólše taváryšči, na zbytek života mám zase klid. - - - - - (Poprvé viděno 20.11.2011 na >šajboffském prostoru< , hodnocení 51., komentář zde jako devátý - 20.11.2011) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Vladislav Tretjak provází svými vstupy pěkný dokumentíček o sovětském hokeji od jeho prvopočátku po tu nejslavnější éru v osmdesátých létech. A také samozřejmě líčení podmínek, jaké panovaly v tehdejších klubech či reprezentaci a jak politika zasahovala do výsledků či životů hráčů. Také je zde krásně vysvětleno, proč předposlední titul mistrů světa získalo Rusko v roce 1993 a pak až do roku 2009 čekalo na další titul. Především druhý díl dokumentu je strhující. Jeden z dabérů je sportovní komentátor Robert Záruba. ()

Zajímavosti (1)

  • kanadsky hrac Esposito, ktery ve filmu vypravi o Summit Series je chybně označen jako Tony a brankář. Ve skutečnosti je to útočník, jmenuje se Phil, Tony se jmenuje jeho bratr. (Lembi4)

Reklama

Reklama