Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1952 vybrali úředníci dánské vlády 16 grónských dětí do experimentu. Byly odebrány ze svých rodin a umístěny v dětském domově v Nuuku. Jeho ředitelka má za úkol přeměnit je v řádné dánské občany v rámci dlouhodobého úsilí o vyvedení Grónska z jeho stavu chudoby. Bude to obtížný boj. (Severská filmová zima)

Recenze (9)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pojem experiment implicitně zahrnuje jeho nepředvídavost v čase. Přitom má vždy určitý cíl, k jehož dosažení by měly být nastoleny vhodné počáteční podmínky. K tomu zde nejen nedošlo, ale i cíl nebyl chvalitebný: jeden Volk, jedna Sprache, jeden Land, jeden Führer (či jak to přesně zaznělo), to už před několika lety vyšlo z módy. A tak se z experimentu stalo jen takové jedno menší zlidstvo (pozor! novotvar, starší označení zvěrstvo). Manažérka projektu Gerta (Ellen Hillingsø) se sice poctivě snaží o "dobrý výsledek", ale její neznalost (dětské) psychologie, která je hlubší než neznalost spisovné dánštiny jejích svěřenců, to všechno dělá jen horší. Na druhé straně se něco dít muselo, Grónsko bojovalo s chudobou a tuberou, a toho chtěli jako záminku využít USA (hned po válce si tam zřídily leteckou základnu) k převzetí kontroly nad ostrovem a jeho nerostným bohatstvím. Předpokládám, že je tento experiment dostatečně zastrašil... Nicméně jediným úředním jazykem na ostrově je opět grónština. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Grónsko není Island. V roli Kareniny matky Nukaka Coster-Waldau, manželka populárního dánského herce, která skutečně pochází z Grónska a vyhrála tam kdysi soutěž Miss. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Typicky severský film o jednom nevydarenom experimente. Pocitovka, ktorá nejde prvoplánovo po divákových citoch, ale všetko necháva na jeho empatii. Nevyslovené utrpenie detí, ktoré nájdete len na pozadí filmu...v smutných detských očiach, pocikávaní, nedospievanej uspávanke, zabitom zajacovi... Obdivujem tento dánsky spôsob vyrovnávania sa s chybami minulosti aj prostredníctvom filmov. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v rámci festivalu Jeden svět v Bratislavě. Volně plynoucí příběh o jedné z mnoha nepovedených násilných transformací původní obyvatelstva, tentokrát na Islandu pod vlajkou Dánska. Ztráta vlastní identity a kořenů je zde zpracována do vygradovaného konce, kdy i nepovedený experiment začne žít svým vlastním životem, pokud má dostatek politického zázemí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že i Dánsko něco posralo, mě moc nepřekvapuje. Každá země má v minulosti něco, co si na tričko nepřišpendlí a nebude to s radostí křičet do světa. Tohle byl ale vysloveně radikální průser a mně přišlo, jako kdyby to tvůrci nedokázali říct na plný koule a jenom chodili kolem horké kaše. Vlastně na začátku řeknou to, co se stalo a pak se neděje vůbec nic, aby nám na konci řekli, že je to prostě v prdeli, ale budeme dělat, že je to v pohodě. Závěrečná scéna, kde grónské děti zpívají, mě div ne málem rozbrečela. Jakej to ale mělo výsledek, kromě zničených pár životů, už ale nikdo neřekne. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • V roce 2009 byl film jedním ze šesti snímků podpořen vládním grantem pro svůj význam pro grónskou kulturu. (Terva)
  • Část dětí se vrátila po roce do Grónska. Ostatní zůstaly v Dánsku. Víc jak polovina dětí zemřela před dosažením dospělosti. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v osadě Kangeq u Labradorského moře v jihozápadním Grónsku a v Dánsku ve městě Fin. (Terva)

Reklama

Reklama