Reklama

Reklama

Hooligans - Zákon tribuny

(seriál)
  • Velká Británie The Real Football Factories
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2006, 10x60 min

Režie:

Peter Day

Hrají:

Danny Dyer

Obsahy(1)

Moderátor Danny Dyer se vydává přímo do kotlů nejvyhrocenějších fotbalových derby na celém světě. Místní hooligans ho často pustí překvapivě blízko a dají mu nahlédnout do svých organizací. Seznamuje se s tajnými akcemi těchto až vojensky smýšlejících skupin. Nejde jen o pohled do fotbalového zákulisí, ale o odhalení těch stránek lidské psychiky, které jsou fascinovány davem, násilím a touhou někam patřit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

worlik 

všechny recenze uživatele

Většina lidí si řekne, co může být zajímavý na dokumentu o vymaštěncích, jejichž celotýdenním cílem je víkendová řežba se stejnýma blbečkama, kteří se liší akorát barvou trika...Jenže ve skutečnosti je to sociologická sonda do často velmi uzavřených skupin, nastiňující jejich vnitřní strukturu a interpersonální komunikaci a vazby. Je až fascinující, jak i banda primitivů může být vnitřně tak neuvěřitelně organizovaná. A co je možná nejzajímavější - masa je řízená doslova pár jedinci...takže stačí useknout hlavu a tělo semůže velmi snadno začít rozpadat. Zajímavost dokumentu je ještě podpořená mezinárodním srovnáním (Anglie, Itálie, Polsko, Řecko, Turecko, Brazílie...). 85% ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Danny Dyer, ktorý si v roku 2004 zahral futbalového chuligána vo filme Football Factory, sa o dva roky neskôr vydáva medzi skutočných chuligánov na Britských ostrovoch. Divákom v každom dieli približuje históriu daného regiónu, kde sa práve nachádza a prostredníctvom dobových záberov bitiek chuligánov, prevažne zo 70. a 80. rokov minulého storočia, ich dostáva do centra diania. Viac než tieto zábery však povedia často samotní aktéri týchto bitiek, zväčša dnes už bývalí chuligáni, ktorí majú vstup na futbalové svätostánky do konca života zakázaný. Tak vysedávajú po puboch a spomínajú na staré časy. Mnohí z nich sa vyjadrujú, že svoje deti by však v ich koži vidieť nechceli. Informácie z "prvej ruky" robia tak dokument zaujímavý a typické chuligánske britské ksichty naznačujú, že títo páni si kadečím prešli. The Real Football Factories ocenia hlavne priaznivci anglického futbalu. Je to nahliadnutie na jeho temnejšiu stránku, ktorá je v súčasnosti tvrdo potláčaná. Všade CCTV a "firms" tak zo štadiónov vymizli. Oddanosť klubu však pretrváva aj naďalej. Najlepšími zo šiestich dielov série sú určite londýnsky a yorkshirský, každopádne aj ostatné stoja za videnie. Svoj názor o najlepšej anglickej "firme" som ale nezmenil. "CONGRATULATIONS, you´ve just met the I.C.F." ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Zatím to je na velmi slušné čtyři hvězdičky, spolu s Kdo přežije je to totiž jediný zahraniční TV pořad na naších stanicích, který pravidelně sleduji. Nebo jsem spíše sledoval, protože ho po 3 dílech bůhví proč stáhli. Škoda, zbývá jenom doufat že se tento cyklus co nejrychleji vrátí. Ale zpátky k Hooligans. ___ Podle mě je to hodně dobře udělaný náhled na ty nejtvrdší jádra fotbalových fanoušků po celém světě. Nevím jak vy, ale já bych k nim do kotle nikdy nevlezl. Za to D. Dyera opravdu obdivuji. - Hodně mě překvapilo, že mají v Nizozemí tak radikální ultras, přece jenom jsem si myslel že opravdoví hooligans jsou "výsadou" jenom méně rozvinutých zemí nebo v zemích, které jsou známé svými častými konflikty, což se mi i v jednotlivých částech potvrzovalo (Chorvatsko, Srbsko, Turecko, teď měla být Argentina). 80% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

V Amerike chodia ľudia na štadióny, aby sa zabavili, nažrali, videli tisíc reklám a mali čo písať na Facebook. No u nás v Európe, to je iná. Tu je to oveľa viac. Pre mnohých je to zmysel života. Fanatizmus, kult a to vždy ide ruka v ruke s prejavmi násilia. Milujú svoj klub a sú ochotní preňho prelievať krv. Najradšej krv súperovho fanúšika. Z môjho pohľadu im už dávno nejde o futbal ako taký, je to len náborová stratégia pre Klub bitkárov. ()

naytsirk odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnocení po prvním dílu… Jestli je tohle něčí šálek čaje, prosím, ale koukat se na pár záběrů z demolování tribuny, poslouchat keci od vypatlaných idiotů, jejichž hlavním cílem je se někde poprat a sledovat Dannyho Dyera, který se tváří tak drsně, až by se z něj jeden po.r.l., to prostě není nic pro mě....Nuda a ještě blbá…. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Moderátor Danny Dyer si o několik let dříve zahrál ve filmu se stejnou tématikou. Objevil se v roli fotbalového chuligána ve filmu Hooligans (2004). (Skarface)
  • V prvom dieli môžete vidieť rozhovor s Cassom Pennantom, pravdepodobne najlegendárnejším chuligánom "Inter City Firm "(chuligánska základňa klubu West Ham United), podľa ktorého vznikol aj film Cass (2008). (GTS_PUNK)
  • Danny Dyer je velkým fanouškem West Ham United. West Ham má v Anglii jedny z nejlepších hooligans ICF (Inter City Firm), kteří jsou proslulí pro své konflikty s policií a fanoušky ostatních týmů. (Wade)

Reklama

Reklama