Reklama

Reklama

Hooligans - Zákon tribuny

(seriál)
  • Velká Británie The Real Football Factories
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2006, 10x60 min

Režie:

Peter Day

Hrají:

Danny Dyer

Obsahy(1)

Moderátor Danny Dyer se vydává přímo do kotlů nejvyhrocenějších fotbalových derby na celém světě. Místní hooligans ho často pustí překvapivě blízko a dají mu nahlédnout do svých organizací. Seznamuje se s tajnými akcemi těchto až vojensky smýšlejících skupin. Nejde jen o pohled do fotbalového zákulisí, ale o odhalení těch stránek lidské psychiky, které jsou fascinovány davem, násilím a touhou někam patřit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Socrates 

všechny recenze uživatele

[Po pěti dílech] Českej název seriálu je zavádějící. Nečekejte pohled do kuchyně hooligans, nic o přípravách a organizování bitek, partyzánek a dalších hools zábav se nedozvíte, zrovna tak jako o jejich životním stylu a "zákonech". Je to spíš pořad o rivalitě mezi ultras - proč, kdy a jak vznikla a připomínají se většinou známý průsery v podobě vražd kápů jednotlivejch grup nebo běžnejch fanoušků a podobně. Tvůrci nás taky nechají ochutnat atmosféru nejvyhrocenějších evropských derby. Hezký, ale TV ochutnávka je nic proti zážitku na vlastní kůži, takže šup do Evropy na fotbal! P.S. Danny Dyer v roli průvodce hraje vostrýho týpka, jehož pohledy a grimasy jsou přímo vražedný. :-) ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro někoho odpadový námět, ale pro někoho dokonale vytvořený dokument z pohledu neutrálního křesla. Tam, kde lidské oko nedohlédne. Možná k tomu mám vyšší vztah přes všechny mé dlouholeté výjezdy s (nejmenovaným) fotbalovým klubem. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus z prostředí "naprosto vypatlaných magorů a úplně regulérních psychopatů", jak jeden z hlavních pohlávářů hooligans označil své spolubojovníky. Z dokumentárního hlediska ojedinělé a zajímavé, na druhou stranu je to dokument o lidech, kteří si po prohraném zápasu zdemolují vlastní město kde žijí. Dokument tak trošku mimo mísu o tématu, které mě nikdy nezajímalo a "jednoduchých" lidech, kteří nemají úctu k práci ostatních. 20 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Exkluzívne nahliadnutie, s anglickým hercom Danny Dyerom, do života futbalových rowdies. Násilie v mene futbalového klubu. Tvorcovia tohto dokumentu sa nakontaktovali na najtvrdšie jadrá klubových ultras. Danny Dyer sa osobne stretol s tými najostrejšími chuligánmi. Natočený materiál nezaujato, objektívne spracovali a podarilo sa im vyprodukovať mrazivú desaťdielnu sériu z prostredia futbalových hooligans - "The Real Football Factories". ***** ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Konečně nějakej dost drsnej pořad dle mýho gusta. Kontroverzní seznámení se subkulturou okolo fotbalu. Nějaký záběry jsou dost impozantní, Danny a hlavně ti jeho kameramani jsou často magoři, kdo byť jen trochu sleduje fotbálek, tak by si tohle neměl nechat ujít. Na pět hvězdiček to u mě ale prostě není, natolik to neuchvacuje. 80% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Zajimavý náhled do prostředí lidí co ani neumí vyjmenovat základní sestavu svého týmu. Hlavní je se trošku poprat. ()

Peetas 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o těch, kteří ničí fotbal. Koukat na lidi, ikdyž jestli je tak vůbec můžu nazvat, které na fotbalovém zápasu akorát zajímá jak, s kým a s co největšíma škodama se pobijou a přitom je průběh zápasu vůbec nezajímá bych fanoušky rozhodně nenazýval. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

V Amerike chodia ľudia na štadióny, aby sa zabavili, nažrali, videli tisíc reklám a mali čo písať na Facebook. No u nás v Európe, to je iná. Tu je to oveľa viac. Pre mnohých je to zmysel života. Fanatizmus, kult a to vždy ide ruka v ruke s prejavmi násilia. Milujú svoj klub a sú ochotní preňho prelievať krv. Najradšej krv súperovho fanúšika. Z môjho pohľadu im už dávno nejde o futbal ako taký, je to len náborová stratégia pre Klub bitkárov. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáte rádi fotbal, tak budete tento pohled za zákulisí ultras nenávidět jako fotbal takový. Pro mě však byl seriál hodně poučný. Skutečně klobouk dolů před Dyerem, že si někdy troufl do kotle mezi naprosté vražedné šílence. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Zatím to je na velmi slušné čtyři hvězdičky, spolu s Kdo přežije je to totiž jediný zahraniční TV pořad na naších stanicích, který pravidelně sleduji. Nebo jsem spíše sledoval, protože ho po 3 dílech bůhví proč stáhli. Škoda, zbývá jenom doufat že se tento cyklus co nejrychleji vrátí. Ale zpátky k Hooligans. ___ Podle mě je to hodně dobře udělaný náhled na ty nejtvrdší jádra fotbalových fanoušků po celém světě. Nevím jak vy, ale já bych k nim do kotle nikdy nevlezl. Za to D. Dyera opravdu obdivuji. - Hodně mě překvapilo, že mají v Nizozemí tak radikální ultras, přece jenom jsem si myslel že opravdoví hooligans jsou "výsadou" jenom méně rozvinutých zemí nebo v zemích, které jsou známé svými častými konflikty, což se mi i v jednotlivých částech potvrzovalo (Chorvatsko, Srbsko, Turecko, teď měla být Argentina). 80% ()

Korbitch odpad!

všechny recenze uživatele

Fotbal miluju celý život, ale tohle není o fotbalu. Tohle je o vymazaných kreténech, kteří jsou schopní se kvůli mé milované hře klidně povraždit. No, budiž, když jsou natolik vypatlaní, že jim to za to stojí. Ale ať nekazí dojem ze hry slušným lidem. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Možnost podívat se do několika odlišných HOOLIGANS z neutrální pozice. Ano, dost kontroverzní, ale celkem zajímavý dokument ze života fotbalových chuligánů ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z komentárov ma pomýlil, tento dokument je mapovaní scény hooligans iba na Britských ostrovoch, poľským, srbským či ruským hooligans sa venuje Football Hooligans International. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou blázni....... fotbaloví fanoušci někdy ještě víc. Tento seriál nározně a neutrálně porovnává různé skupiny z různých zemí a ukazuje, kam až jsou někteří schopni kuli fotbalu, násilí a mstě dojít. Výborně a reálně spracované. Come on, boys. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Výborný zpracování materiálu okolo hooligans. I průvodce Danny Dyer mi tam sedí. Díly mám seřazené, tak jak jsem je viděl. První díl - Balkán: A co taky čekat od země, kde se vše trhá díky válečnému konflikt. Ani si nedovedu představit, co by se dělo při střetu Chorvatsko - Srbsko. Fascinuje mě, že tady někteří fanoušci vůbec nemají zájem o fotbal. Takový nechápu. Druhý díl - Turecko: Tady se hlavně pořád zaměřuje na průšvih s ubodáním dvou fanoušků Leedsu. Ale rivalita mezi Galatasarayem a Fenerbahce musí být obrovská, ta atmosféra na stadióně musí být pekelná. Je tu zmíněná i kultura nožů. Docela se divim, že někteří fotbalisti sem jdou hrát dobrovolně. Třetí díl - Holandsko: Aneb pohled na rivalitu mezi Ajaxem Amsterdam a Feyenordem Rotterdam. Nahlédnutí do země, kde po sobě hází zápalné lahve, bomby a nejrůznější druhy pyrotechniky. No vážně jsem rád, že tohle k nám nedorazilo. I když policajti vypadali, že to před a během zápasů zvládají. Díl čtvrtý - Argentina: Tohle je úplně jiný svět, člověk z Evropy to nedokáže pochopit. Fanoušci jsou tady opravdu dvanáctým hráčem. Ale přiznám se, že taktice - přerušit zápas, abychom nedostali víc gólů - tomu nerozumím. Díl pátý - Itálie: Jedna z opravdových bašt fotbalu. Rozebírá se tady hlavně Juventus a Atalanta Bergamo. Opakují se tady průšvihy, jako zápas Juventus - Liverpool, nebo smrt italského policisty. Řeč přijde i na Paola di Cania a Danny si vyzkouší přebíhání při derby Lazio - AS. Docela originální nápad. Díl šestý - Brazílie: A další bláznivý fanoušci se představují. Brazilští Torcidas nesahají daleko pro zbraně a střelba na autobus soupeřů je očividně na denním pořádku. Jinak opět se rozebírají oběti a hlavní kluby a fankluby země. Po této epizodě jsem docela šokovaný, tady bych se na fotbal na 100% nevydal. Díl sedmý: Polsko: Vznik Hooligans s v sousedním Polsku. Debry Cracovia - Wisla. Krakow - Město nožů. Jo, o polácích víme, že jsou ostrý kluci, jen to vidět kolikrát, když vyrazí jen tak na Baník. Ale nůž hozenej na hráče, to je mazec. Jinak jako v každé zemi jsou tady zmíněné problémy, pobodání a ubodání. Díl osmý: Rusko: Ruské gangy hooligans taky nevypadají zrovna mírumilovně. Logické zastávky Moskva a Petrohrad. JIná země, ale alespoň částečná Fair play domluva. A docela mě překvapila dívčí hooligans skupina. Díl devátý: Skotsko: Co čekat jiného než Celtic x Rangers. Náboženství dělá své. Tohle není obyčejné derby a ty události co se tam dějou, by m ani už neměli překvapit. Dobrej je Alex Fergusson za mlada a Aberdeen. Díl desátý: Anglie: Kolébku fotbalu a také hooligans jsem si nechal na závěr. Story o vzniku anglických starých firem. ()

Wade 

všechny recenze uživatele

Někdo jim říká debilové,hovada a prasata,ale jsou to Hooligans.Někdo tomu říká vandalství,ale je to zákon tribuny.Nakouknutí do světa ultras různých zemí.Divák se dozví o ultras a jejich historii dále úspěchů i neúspěchů.Danny Dyer má velkou odvahu setkat se s tvrdým jádrem ultras po celém světě a nebojí se jít ani z jednoho jádra do druhého opravdu parádní práce.-----Pro ty co to odsuzují mam jen jednu větu.Hooligans (ultras) prostě k fotbalu patří,tak se tím už kurva smiřte je to prostě zákon tribuny. 100% ()

Reklama

Reklama