Reklama

Reklama

1911: Pád poslední říše

  • Čína Xin hai ge ming (více)
Trailer

Na počátku 20. století čelili Číňané nejen vnitřním nepokojům ale i útokům zvenčí. Politické reformy, které zavedl dvůr dynastie Čching, selhaly. Revolucionáři vedení Sunjatsenem byli odhodláni svrhnout pravidla nastolená vládnoucí dynastií a zřídit republiku. Ke konci roku 1910 znovu požádal Sunjatsen o podporu stežejních zámořských členů Tchung-meng-chuej (Čínská revoluční aliance) a chtěl, aby své síly shromáždili při povstání v Kantonu. Klíčové osoby v alianci Chuang Sing a Sü Cung-chan předstírali, že jsou manželé, a tajně se vkradli do Kantonu. Následky tohoto povstání byly prosté: dvůr dynastie Čching pokračovala ve snaze vymýtit revolucionáře a zároveň se všemožně snažil obchodovat s imperialistickými mocnostmi, aby doplnil státní pokladnu.
Povstání Wu-čchang nečekaně uspělo a revolucionáři ovládnili sídlo guvernéra. Li Jüan-chung byl poté zvolen jako prozatimní vojenský guvernér. Dvůr dynastie Čching jako svou poslední možnost jmenoval Jüana Š’-kchaje, aby vedl Pej-jangskou armádu a potlačil revolucionáře. Bitva na obranu Jang-sia byla nelítostná. Chuang Sing a Li Jüan-chung nedokázali zahnat nepřítele. Chuang musel provést strategický krok a přesunul armádu revolucionářů dolů po Dlouhé řece. Číňané zaplatili velkou daň za konec 2 800 let trvajících feudálních zákonů. Sin-chajská revoluce napomohla k vytvoření první republiky v Asii, což představuje zásadní kapitolu ve světových dějinách. Úspěch revoluce taktéž poukázal na to, že v toku dějin lze těžko vzdorovat revolucionářskému nadšení a naději. (Canal+)

(více)

Recenze (39)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan to chtěl natočit poctivě a co nejvíce přesvědčivě. Pořád se jedná o dost zásadní moment ze života Číny jako takové. Výsledek je ale tak strašně nemastnej a neslanej, že nepřesvědčí ani nejhoršího současného diktátora na světě o tom, jak by Čína měla psát své dějiny. Vypadá to hezky, ale akce je pomálu a kecy nic moc Čechovi neřeknou. Přál jsem si film natočený zajímavou formou, který nebude nudit a přesně to jsem nedostal. Viděno na základě Challenge Tour 2015. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná historicko-vojnová dráma od Jackieho Chana. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, keď už veľká časť Číňanov túžila po posunu svojej krajiny, aby sa už stala demokraciou, ale vláda si samozrejme svoj systém monarchie chcela za každú cenu udržať a to viedlo len k mnohým krvavým bojom a nekonečným popravám. Spracovanie ma ale nanešťastie sklamalo, na film sa síce dá celý čas bez problémov pozerať, dokonca tu ani nie je žiadne skutočne slabé miesto, čo pri takejto dvojhodinovej dĺžke rozhodne poteší, ale problémom je, že tu dej absolútne nedokáže ani trochu vtiahnuť. Hneď na začiatku si film stanoví svoju mierne nadpriemerné kvalitu a tá mu vydrží až do samého záveru. Film používa takmer až takú dokumentárnu formu, ktorá zaberá dlhší časový úsek, na ktorom sa odohrá väčší počet rôznych významných udalostí a predstaví sa množstvo postáv, takže rôznych informácií k danej téme je tu viac než dosť, ale zároveň sa tu nedá k žiadnej postave vytvoriť dostatočný vzťah a ani žiadna konkrétna udalosť tu nemá až tak moc priestoru, aby zaujala, čoskoro sa už dej venuje inej. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom vydarená. Tvoria ju hlavne rôzne väčšie bojové scény s veľkým množstvom vojakov, prípadne civilistov na oboch stranách, ktoré sú veľmi dobre natočené, ale chýba im niečo skutočne zapamätaniahodné, kvôli čomu by sa ich oplatilo pozrieť znovu. Výraznejšie ma po tejto stránke zaujala iba akcia Jackieho Chana, ktorej je málo, ale poteší jeden slušný súboj, ktorý som tu nečakal a aj tých jeho pár zapojení do bojových akcií, hlavne odkopnutie granátu. Herecké obsadenie je na tom dobre, ale ako som už spomenul, nikto tu nemá až tak moc priestoru, takže nikomu som až tak moc nefandil, ale len predsa Jackie Chan a Bingbing Li v hlavných úlohách potešia. Réžia nie je zlá, myslím, že film dopadol presne tak, ako aj bolo v pláne, ale mne to až tak moc nesadlo, no aspoň technická stránka je výborná, rozpočet je vidieť. Škoda, tento film nemá žiadny skutočný zápor, ale ja by som si len predsa pozrel radšej filmovejšiu verziu s menším príbehom, postavami a ich emóciami, toto ma skôr uspokojilo ako dokument. 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že každá národní kinematografie má tendence točit podobné filmy k různým výročím. Pokud znáte Bertolucciho Posledního císaře nebo Tajný deník čínské císařovny, budete se rozhodně lépe orientovat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento film by měli lékaři pouštět pacientům před operací. Ani chloroform neuvede člověka do tak hluboké anestézie jako předkládaný pohled na revoluci roku 1911... Měl jsem trochu obavy jaké to bude. Za prvé většina asijských filmů trpí těžkým přehráváním a to často velmi afektované pitvoření se herců mi dost vadí. Za druhé nejsem příznivcem Jackie Chana. Uznávám, že umí dobře kopat, skákat a udělat provaz (což já osobně nedokážu)... ale herec je prachbídný. Chan jako režisér? To mne už teprve zaujalo. Běžný divák bude mít hned od úvodu zmatek v lokacích i postavách nezapamatovatelných a nevyslovitelných jmen. Tomu nikterak nenapomáhá chaotické řazení scén. Čím film netrpěl, byl rozpočet a je to na něm sakra znát. Exteriéry i interiéry byly skvostné, leckde si tvůrci vypomohli digitálním parníkem či dokonce válečnou lodí... Bitevní scény také celkem ušly a film je jich plný. Co bylo hrozné - byl všudypřítomný patos, doprovázený často sólem na housličky...Asiaté rádi některé scény zpomalují a pouští opakovaně což má být jako dojemné... Tady nás to zastihne také u smrtí ,,mučedníků revoluce''.. Chan hrál celkem normálně a kdo by se bál, že přijde o hmaty, chvaty, obraty.. bát se nemusí! Úplně k zahození film zcela nebyl, lecos co tam padlo jsem netušil (věřím že nic nebylo zkresleno nebo přizpůsobeno k pozitivnímu obrazu revoluce...). Zajímavý je opravdu fakt, že revoluce svrhla feudální systém fungující 2000 let... Bohužel jen na pár dekád, protože pak přišli noví feudálové - nebo ještě hůře - otrokáři - Japonci... Kdyby to Chan krapet zkrátil, mohl to být obdobný díl našemu seriálu - Českému století. * * ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Čínské historické drama, které je poctou 100. výročí Xinhai revoluce, kdy došlo ke svrhnutí Čching dynastie a založení Čínské republiky. Rozpočet 30 milionů amerických dolarů je ve filmu vidět. Jackie se na filmu podílel také jako režisér a producent. Proto je asi Jackie Chan (Huang Xing) v akci pouze ve dvou vojenských bitvách se zbraní a v jednom souboji, kde použije bojové umění, aby zneškodnil tři soupeře. Podle plakátů jde o jeho 100. film, ale podle Jackieho filmografie to moc nesedí, protože počtem filmů stovku přesáhl dříve. HODNOCENÍ 70% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film možno viac z historického hľadiska než umeleckého. Ale veď tak to bolo aj napr. pri PÁDE TRETEJ RÍŠE... Je ale pravda, že keby nešlo o čínsky film, pôsobilo by afektované herectvo rušivo, podobne ako pátos niektorých scén. Lenže ono to je čínsky film a nemožno pri ňom mať "európske" očakávania. Napriek tomu, že nejde o kung-fu film, je Jackieho akčná scéna na lodi famózne suverénna... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek na velmi zajímavé a významné historické téma s výbornou výpravou, který ovšem trpí značně chaotickým řazením scén a drtivá většina západních diváků bude mít nutně problémy s orientací v postavách a lokalitách a to i pokud onen divák vůbec ví, kdo to byl Sunjatsen, co byla dynastie Čching, co revoluci z roku 1911 předcházelo a co po ní následovalo. Čínská mentalita je samozřejmě jiná a tamní divák se jistě mnohem lépe zorientuje nejen v ději, ale i v mnohdy zdánlivě těžko pochopitelném jednání a řečnění postav, stejně jako bude patrně lépe snášet přemíru patosu, kterým je film prodchnutý od začátku do konce. Za shlédnutí však "1911" určitě stojí, zvláště pokud vás zajímá historie, nejen čínská. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka za fúzy! Vtedy je tých Číňanov konečne aj rozoznať. Inak o žiadny vojnový film epochálneho charakteru nejde. Skôr politicky orientovaný s chabejšémi bojovými scénami. Zobrazuje prechod Číny od monarchie k republike, ktorý zaujme skôr čínskeho diváka. A keďže v záverečných titulkoch sa vzdáva hold aj Komunistickej strane, tak je dosť možné, že ho Číňanom aj dovolili pozerať. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

U čínských historických filmů je vždy celkem těžké se orientovat v postavách a lokalitách. Neznáme Čínskou historii a v tom filmu to jde tak rychle, že se v tom prostě ztrácíte. Tento film je toho důkazem. Základní myšlenku pochopí každý, jde o to svrhnout císařovnu a založit republiku. Ale následně v těch oznamovacích pasážích filmů, kdy říkají jména, lokality atd. tak nevíte kdo vyhrál bitve, kde to bylo, protože prostě neznáte Čínu. A ty oznamovací pasáže se mi také moc nelíbilo, čekal jsem plynulý děj, ale oni do toho furt nacpali jenom oznámení, že v tomhle a tomhle roce byla tahle bitva a přeskočili to období a pak děj pokračoval dál. Uvítal bych spíše, kdyby to natočili všechno a né to takhle přeskakovat. A nepochopil jsem tu císařovnu, která furt jenom bulela. Jakmile se začalo něco řešit, tak ona se rozbrečela a bylo po debatě. I tak ale film nebyl úplně špatný. To základní jsem se dozvěděl, díky tomuto filmu vím, jak proběhlo ukončení dynastie a založení Čínské republiky. Jackie Chan i Winston Chao byli ve svých rolích velice dobří. A u Jackieho jsem se dočkal i jedné kung-fu scény. Takže celkové zhodnocení filmu je takové, že vás co zajímá čínská historie, tak určite zhlédněte. Ale film mohl být daleko lépe natočený pro orientaci nečínských diváků. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jsem si říkal, že uvidím Jackie Chana konečně v netypické roli, a on si stejně tu scénu neodpustil. Z historického hlediska velmi zajímavý film, z politického poměrně pravdivý (ten závěr asi hodně lidem bude skřípat v zubech jako písek), z filmového hlediska povedená a slušně namíchaná (akce, politika, romantika) záležitost, ale tak nějak mě ubíjela ta zdlouhavost a v závěru (v kontextu příběhu ovšem nezbytně nutná) suchá nudnost. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Do kolonky zaner by som dal hrany dokument. O postavy tam vobec nejde, pretoze cely cas sledujeme iba nekonecny sled historickych udalosti jak na hodine dejepisu. Film nezachrani ani bezchybna technicka stranka bojovych scen. Co z toho, ked nemate komu fandit? Vdaka tomu sa po chvili stavaju monotonne. Niekde tam bol aj Jackie Chan, ale bol rovnako nezaujimavy ako vsetky ostatne postavy. Vysledok je len o chlp lepsi ako neznesitelna agitka Founding of a Republic. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Momentálně je čínská revoluce jedinou, která může učinit historii vzrušující.." Vzrušující ?? Ne, jen nesmírně špatné.. Jedno velké WTF.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Umřu za revoluci. Ještě žádná Čínská žena neprolila pro revoluci krev........... Velkolepé, výpravné, smutné a až moc politické. Vím, že to je vlastně základ příběhu, ale upřímně, Čínská politika je pro mě Španělská vesnice. Tak jen sledovat jak si počíná Jackie Chan ve své netypické roli a v pozici spolurežiséra. Tak na 60% ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Ďalší film pre alternovanie dnešného televízneho programu (t.j. programu pre 1.október - v pozadí mi beží Založenie republiky). Aj ked je veľmi dobre možné, že do programových štruktúr bude tento "výročný" film zaradení v aktuálnejšom čase - vzniku Cínskej - ešte nie ľudovej - republiky. Samozrejme, niečo padlo za obeť mojej negramotnosti. Áno, bojové scény vysoko pôsobivé, dobre pôsobili aj niektoré oldschool nástrihy na detail pri vyhrotených dialógoch, no ich použitie bolo obmedzené a v konečnom dôsledku ostalo uzamknuté v "akčnej" partícii filmu. Politická izolácia Číny a úsilie Dr. Suna o získanie podpory v Európe, resp, o zvrátenie podpory cisárskemu dvoru sa niesla pod rúškom silného pátosu, nevynechajúc deti (psy a mačky akosi naaktivizovali). Istým spôsobom bola zaujímavá partícia cisárskeho dvora, a to najmä ako istá opozícia Bertollucciho Poslednému cisárovi (hoci so zhodným zatvorením dverí Zakázaného mesta). Priznávam, že z budovateľských sovietskych filmov echt razenia som nevidela vlastne nič, ale popisy sú aplikovateľné aj na Hai xin ge ming. Vrátane pózovania pre bankovkových portrétistov. // Je to trochu paradoxné, že filmy na počesť čínskosti a čínskeho národa a jeho historickej sily v konečnom dôsledku vyvolávajú (aspoň u mňa) opačný pocit - že sú akýsi Cpt. America Číny a sú potrebné práve v súčastnosti. Btw. to, že si Jackie vyhradil love line sám pre seba ako žena nepovažujem za f)ér. Áno, má pekný úsmev, ale bolo tam zopár mladíkov, ktorý by stáli za dlhší priestor, nielen ten jeden ohnivý dialóg a bahno (pre 72 martýrov revolúcie v , resp. povstania v Guanzhou). Najmä, ani len osobný príbeh Jackieho postavy, pravej ruky Dr. Suna - Huang Xin, nedostane toľko priestoru, aby dávala väčší zmysel, hoci práve on (generál s 8 prstami) nie je zanedbateľnou postavou a jeho pohľad mohol byť dosť zaujímavý. Ale to je len taký zbytočný povzdych. Celkovo Xin hai ge ming pôsobí ako film troch režijných prístupov a ak revolučná partícia mala zdôrazniť dôležitosť Dr. Suna pre Čínu, tak partičke bodyguardov sa to v inom filme podarilo lepšie. Nie je to celkom márny film, no akosi je z kategórie veni vidi obliviato. Asi podobne ako wuxia legendy a báje, či historické wushu/wuxia filmíky, tak aj filmy s tematikou moderných dejín jednoducho chytá únava podporená tiažou politického pátosu. A nedá mi, Taegugki je len jedno a aj to pomaly 10 rokov dozadu (okej 7, tuším). Teraz sú na ťahu romantické komédie a zachytila som nejaké dve upútavky. Blbé je, že ony nejako nezychytili mňa, ale risknem :") /Tianjin, 30.9.2011/ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska historického je to rozhodně zajímavý moment čínských dějin a je podán poměrně dobře, myslím z hlediska filmařského se na snímek dobře kouká, je to kvalitně výpravné a dobře stylizované. Jenže i přesto je film takový unylý a nemůžu si pomoct, na to, o jaké téma se jedná, to bylo pojato celkem bez náboje. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hodně nudná (a propagandisticky zacákaná) lekce dějepisu pro čínské školáky, navíc zakončená songem, který by jistě obstál třeba na sokolovském Festivalu politické písně. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Náročny film na pozeranie pre mňa. Ťažko pamätateľné zázvy, roky a priznám sa, že netrvalo dlho a mal som v tom hokej. Nebol to zlý film, ale udeľujem len 2*, lebo som z toho moc nemal. Zaujmavé vidieť Jackie Chana v takejto pre mňa nezvyklej hereckej roli. Škoda, že pre mňa sú východoázijske názvy tak neprirodzené. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavé vidět Jackieho Chana ve vážnější roli a navíc v roli režiséra. Tohle téma je určitě velmi důležité pro Číňany, ale mě to moc neoslovilo. Atmosféra filmu byla krásná, tu jsem si vážně užívala, ale jinak jsem se dost nudila. Ani bojové a akční scény nebyly tak propracované, jak bych si představovala. ()

Reklama

Reklama