Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Recenze (300)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tak tento animovaný film mě teda hodně dostal - když pominu výborný scénář nemůžu se aspoň nezmínit o skvělém hudebním doprovodu!! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Jeden z prvních filmů Miyazakiho, kdy jeho fantazie jede na plné obrátky a tvůrčí trademarky jsou zcela patrné. Příběh je zasazený dle odkoukaných reálií někdy na počátek dvacátého století, kdy je značně okořeněn přidáním technicky vyzrálých sci-fi artefaktů - už konečně vím, kde se Kerry Conran nejspíš také inspiroval pro svůj vizionářský snímek Sky Captain and the World of Tomorrow. Všechny tyto vizuální zvláštnosti jsou něco pro mě a když se spící robot probudí a začne ničit vojenskou pevnost, jen jsem nadšeně zíral. Snímek nabízí opravdu hodně, zdůrazní se hlavně pošetilost lidí, žít jinde než na pevné Zemi. Škoda, že několik linek vyzní do prázdna svoji jednoduchostí. 85%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ŠTĚSTÍ, KTERÉ VZÁCNÉ KAMENY LIDEM DÁVAJÍ, SE MŮŽE OBRÁTIT V NEŠTĚSTÍ..... /// Když ,,spadne z oblakov“ ženská (dobře holka. Malá…), smrdí to průserem nejen na Slovači. V Japonsku se k vládě přidávaj ještě piráti (anonymus?), páč tahle holka je klíčem k Laputě, ukryté tam někde za mraky…. Když anime, tak kvůli příběhu. Tady to je trochu dlouhá pohádka o záchraně mimozemský země před idiotama. Poselství jasný, ale Zámek v oblacích mě nadchnul (opakuju: nadchnul!!) mnohem víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Před lety nám na pole (z vrchu) spadl robot. A teď kolem začala levitovat nějaká holka. 2.) Po moci toužím víc, jak po dobrým srdci. 3.) Thx za titule ,,Unbre“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Překrásné a dojemné anime, se všemi Miyazakiho poznávacími znaky. Krásnou holčičkou, nebojácným klukem, nádhernou hudbou a spoustou nápadů. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Další z mistrovských Miyazakiho počinů, v němž dosáhl zadostiučinění své fanscinaci létáním. Příběh o hledání létajícího zámku, tajemné dívce, přátelství a touze po moci a bohatství vypráví s takovou bravurou, že je vyloučena jakákoli spekulace o nějakém slabším místě. Projekce Miyazakiho filmů by měla být povinná pro všechny filmaře, aby věděli, že lze natočit filmy, ve kterých nebude žádná scéna zbytečná nebo samoúčelná, a že lze docílit toho, aby i efektní scény posouvaly příběh někam dál a odhalovaly divákovi nové skutečnosti. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Súčasné, prevažne americké počítačové animáky ťažia z citácií a fórkov prebratých z iných, serióznejších filmov, perfektnej animácie a narážok na idoly pop kultúry. Našťastie však existuje pán Myiazaki, ktorý nič zo spomenutého nepotrebuje aby natočil päťhviezdičkový film. Jeho filmy majú niečo, čo tým zvyšným chýba - príbehy. Príbehy tak fantastické, až sa človek čuduje, že mohli vzniknúť v jedinej hlave. Laputa síce nedosahuje kvalít a zložitosti Mononoke Hime, ani fantastičnosti Cesty do fantázie, právom si však zaslúži päťhviezdičkové hodnotenie. Príbeh dvoch sirôt, ktoré osud zvedie dokopy aby našli legendárny lietajúci hrad plný pokladov a ničivých síl predznamenáva Miyazakiho neskoršiu ekologickú agitku v Mononoke Hime. Týmto filmom sa Miyazaki dostáva do mojej TOP 5 režisérov.10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Fantazie v Miyazakiho kouzelných příbězích mě nikdy nepřestane udivovat. Občas přemýšlím, co všechno se dá ještě vymyslet? Ostrov na obloze, honička pirátů a vládních vojáků, malé děvčátko s kouzelným amuletem a její neohrožený přítel, podivuhodní roboti a jedno nádherné anime, to je Laputa. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Laputa je přenádherný exkurz do nekonečné fantazie páně Miyazakiho, a to považte, že se vší parádou. Jak už podotknul berg.12, co bych za to dal, abych mohl vyrůstat právě s filmy Miyazakiho. Ale i v dospělejším věku je Laputa kouzelným zážitkem. A ten zvrat, co zažijeme uprostřed filmu? No nádhera! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mně u Miyazakiho vždycky vadí ty předimenzované happy endy. Zrovna sem by se hodilo tragické finále, které by tomu nasadilo takový pocit vznešenosti. Zároveň se ale pořád nemůžu vyhýbat té páté hvězdě, protože ty filmy jsou všechny skvělé. A ona pátá za zásluhy padla zrovna na tenhle kousek. Něco mi říká, že můj nejoblíbenější od něj, i když takhle brzo to nejde říct. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dílčí prvky jsou skvělé - hudba, prostředí. Nápad mi přišel naťuklý, nikoliv ovšem špatný. Prostě pohádka od Miyazakiho. Dohromady mi to ovšem skřípalo. Nesedlo mi to. Ovšem konec a po něm hned titulky mi v duši rozprostřely krásný mír - zřejmě za to může především hudební složka. Lepší 3*. Ale určitě doporučím každému, kdo má rád Miyazakiho nebo kreslené miloučké pohádky nebo nejlépe obojí dohromady. Edit.: 26. 1. 2017 - viděno v kině po pěti a půl letech... očividně mě to bavilo víc než prve, a proto zvyšuji hodnocení. Byla to legrace, hodně to připomínalo svou lehkostí a běháním Lupina. Možná bych tomu dala o 10-20 minut míň. Ale je v tom hodně ukryto. Alespoň tentokrát jsem v tom hodně viděla. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Můj v pořadí čtvrtý Miyazaki představuje po bezchybné Naušice, Cestě do Fantazie a Totorovi (v pořadí, v jakém byly shlíženy) poprvé silné zklamání. Film, kterému by zjevně prospělo, kdyby vznikl o pár let později (a nemuselo by to být mnoho - technický rozdíl mezi Laputou a o dva roky starším Totorem je neuvěřitelný). Mimoto, Miyazaki selhává jako vizionář, který nedokázal vymyslet funkční svět bez logických nedotažeností a nedořečeností (spíš je to docela solidní mytologický kočkopes) a nepřináší snad jedinou scénu, která by mne dokázala opravdu zamáčkout do sedačky (zatímco v ostatních jeho filmech je jich vždy několik). Selhává také jako vypravěč, kdy se až příliš často opírá o provařená dějová klišé a náhody a snaží se o co nejkorektnější podívanou proloženou infantilními fórky na úkor uvěřitelné kauzality. Opravdu se nehodlám spokojit s tím, že nejzábavnější moment v mistrově filmu je rvačka jako vystřižená z Asterixe.. Prostě ne.. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Létající Ostrov pokladů. Dobrodružný, lehce melancholický a emotivní příběh o hledání jednoho snu, síle moci, přátelství a jedné zapomenuté legendě. Po technické a hudební stránce má blíž „Naušice z Větrného údolí“ než k pozdějším Mijazakiho filmům, v hloubce obrazu ho ale dosud nepřekonal snad ani žádný 3D animák. Jednoznačné must-seen na velkém plátně. Možná vám bude příběh připadat všem těm „Pirátům“ a "Atlantisům" trochu podobný, ale pro mě má úplně jinou duši. Škoda, že jsem film neviděl, když mi bylo tak 10-12, možná bych měl zážitek na celý život. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jeden z najuzazesnejsich doprodruznych pribehov aky bol vobec stvoreny. Tazko sa mi pise lebo v hlave mi teraz viri prud nadsenia,emocii a radosti. Neopakovatelne krasny, magicky zazitok... 10/10 ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

O chloupek z kožichu kocoura Jijiho, stále však za úctyhodné, byť tarbíkem pochybnosti nahlodané patero jitřenek. Na to, že se jedná o ten nejslabší Miyazakiho film, s jakým jsem si do této chvíle stačil přátelsky vyplnit volný čas (hudba je neúnosně syntetizátorová, příběh není z nejoriginálnějších, postavičky vesměs postrádají rozměrnost udávající kokoro čili duši, srdce a jiné haraburdí), nemá to můj oblíbený fantasta-kreativec vůbec špatně rozehrané. Snad to o něčem svědčí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mijazaki tvorí filmami svet strateného detstva, plného nespútaného dobrodružného spoznávania sveta. Nenápadne doň vkladá úctu k prírode a všetkému živému a premenlivé charaktery postáv s ťažšie definovaným vyjadrením toho, či sú dobré alebo zlé. Evidentný je obdiv k Verneovkám, Zemanovkám a obdobiu niekedy koncom 19. storočia, kedy sa prírodné zdroje zdali byť nekonečné, príroda neznečistená a verilo sa, že technický pokrok dokáže zlepšiť ľudstvo ako také. Viditeľná je tiež režisérova nenávisť k armáde a tajným. To všetko má v sebe Laputa, maľovaná fantazijná krása o krajine kde príroda víťazí, pričom stroje jej pomáhajú. Ak k tomu pridám sympatickú partiu pirátov pod vedením ženy (tiež častý motív Mijazakiho filmov), ktorí dokážu vytvárať životnejší svet než zorganizované šíky uniformovaných navôkol, okuliarnatých mocibažných tajných či prácou zodretých otrokov v každodennej drine - vychádza mi z toho i skvelá slobodomyseľne anarchistická rozprávka. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Neviem cim to je, alebo uz si nepamätam presne na vsetky Miyazakove animaky, ktore som videl, ale tento sa mi pacil zo vsetkych asi najviac, ktoremu kludne mozem dat plne hodnotenie. Ma jednoducho skvely pribeh. Uvodny prepad piratov vo vzducholodi kvoli akemusi modremu kamenu a jeho ziareniu, ktore dokazalo zachranit zivot ma hned vtiahol do deja, proste toto su mysteriozne filmy, ktore ma velmi bavia. Je sice pravda, ze aj ostatne Miyazakove animaky su velmi podobne, kazdy jeho film ma v sebe akesi caro fantastickeho, dobrodruzneho pribehu, ale tento je u mna na vrchole a mozno k tomu dopomohla aj pekna hudba. Mimochodom, aby si niekto nesplietol nazov filmu, chcem upozornit, ze tento sa sice vola Laputa: Castle in the Sky, v preklade Zamok v oblakoch, pricom s rovnakym prekladom je od Miyazakiho Howl´s Moving Castle - Zamek v oblacich z roku 2004. ________ V anglickej verzii: James Van Der Beek - (Pazu) +++ Anna Paquin - (Sheeta) +++ Mark Hamill - (Muska) +++ Jim Cummings - (Generál) +++ Mandy Patinkin - (Louis) +++ Michael McShane - (Charles) +++ Cloris Leachman - (Dola) +++ Richard Dysart - (Strýko Pomme) +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem vážně ještě nikdy neviděl (hraný nebo animovaný) film, který by se tak moc přiblížil verneovkám Karla Zemana. Už jen ty úvodní titulky... Stoprocentní fantazie, návrhy všech strojů a měst, krásně zasněná hudba, až překvapivě zajímavé postavy a různé příběhové kotrmelce, které se starají třeba o to, že záporáci nakonec nejsou až tak záporní, jak se původně zdálo. Nemůžu říct, že by mi více než dvouhodinový film utekl jako nic, ale ono je to dobře - kdyby byl kratší, nebo tak působil, byla by to škoda. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Měl jsem to štěstí, shlédnout tento film v kině. Za mnou sice seděla banda spratků, která svými hlasitými kecy o chuti popcornu a jiných neodkladných věcech všechny rušila... mě ale jen asi deset minut. Přibližně tak dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do onoho již známého transu, který u mě Ghibliovky čím dál tím častěji vyvolávají, při kterém přestávám vnímat okolí, a v němž zloba nemá v mém srdci místo. Laputa je po všech stránkách fascinující podívaná, létající scény jsou překrásné, postavy jsou skvěle propracované -jak animací, tak svým jednáním (pirátska mamča Dola vede ligu...), a Hisaishiho hudba z člověka opět vyždíme slzu dojetí navíc. ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama