Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Fr 

všechny recenze uživatele

ŠTĚSTÍ, KTERÉ VZÁCNÉ KAMENY LIDEM DÁVAJÍ, SE MŮŽE OBRÁTIT V NEŠTĚSTÍ..... /// Když ,,spadne z oblakov“ ženská (dobře holka. Malá…), smrdí to průserem nejen na Slovači. V Japonsku se k vládě přidávaj ještě piráti (anonymus?), páč tahle holka je klíčem k Laputě, ukryté tam někde za mraky…. Když anime, tak kvůli příběhu. Tady to je trochu dlouhá pohádka o záchraně mimozemský země před idiotama. Poselství jasný, ale Zámek v oblacích mě nadchnul (opakuju: nadchnul!!) mnohem víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Před lety nám na pole (z vrchu) spadl robot. A teď kolem začala levitovat nějaká holka. 2.) Po moci toužím víc, jak po dobrým srdci. 3.) Thx za titule ,,Unbre“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Létající Ostrov pokladů. Dobrodružný, lehce melancholický a emotivní příběh o hledání jednoho snu, síle moci, přátelství a jedné zapomenuté legendě. Po technické a hudební stránce má blíž „Naušice z Větrného údolí“ než k pozdějším Mijazakiho filmům, v hloubce obrazu ho ale dosud nepřekonal snad ani žádný 3D animák. Jednoznačné must-seen na velkém plátně. Možná vám bude příběh připadat všem těm „Pirátům“ a "Atlantisům" trochu podobný, ale pro mě má úplně jinou duši. Škoda, že jsem film neviděl, když mi bylo tak 10-12, možná bych měl zážitek na celý život. ()

Reklama

zipper111 

všechny recenze uživatele

To je něco úžasného! Nádherný příběh skloubený s krásnou animací, vynikající hudbou a atmosféra která nenechá ani na okamži vydechnout. To jsou Miyazakiho filmy, to je Laputa. Mistrovské a geniální dílo...(jen tak na okraj, docela jsem si říkal, že Pazu je borec, skáče po skalách, šplhá po kořenech stromů, bojuje s nepřáteli, ani se skoro nezadejchá, no frajer...jen škoda že nedal Sheetě pusu ;) ) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dva roky po Naušice točí Mijazaki vlastně novou verzi Naušiky. S téměř identickou kostrou o odvážné hlavní ženské postavě, lítající skrz mraky s ekologickým poselstvím, kritizující hrabivost a militantní idioty skrz scénář připomínající spíše staré legendy o královských rodinách a zaniklých civilizacích než standardní méně rozmáchlé pohádky. A přestože mám od Mijazakiho raději právě ty simple stories (Totoro) bez zvratů, které míří na jedno téma, zase to funguje i v případě Laputy. Především proto, že studio Ghibli si drží um nepředvídatelnosti děje. Jasně, že víme, jak to skončí už po pár minutách, ale cesta, kterou Mijazaki a jeho scénáře volí je nečekaná. A pak jsou tam samozřejmě i ty scenérie, i ty potvory a stroje s vlivem Star Wars, které od Ghibli studios chcete vidět. Takže jo - zase bych trochu škrtal v akci, ale Laputa je úžasnej film. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Neviem cim to je, alebo uz si nepamätam presne na vsetky Miyazakove animaky, ktore som videl, ale tento sa mi pacil zo vsetkych asi najviac, ktoremu kludne mozem dat plne hodnotenie. Ma jednoducho skvely pribeh. Uvodny prepad piratov vo vzducholodi kvoli akemusi modremu kamenu a jeho ziareniu, ktore dokazalo zachranit zivot ma hned vtiahol do deja, proste toto su mysteriozne filmy, ktore ma velmi bavia. Je sice pravda, ze aj ostatne Miyazakove animaky su velmi podobne, kazdy jeho film ma v sebe akesi caro fantastickeho, dobrodruzneho pribehu, ale tento je u mna na vrchole a mozno k tomu dopomohla aj pekna hudba. Mimochodom, aby si niekto nesplietol nazov filmu, chcem upozornit, ze tento sa sice vola Laputa: Castle in the Sky, v preklade Zamok v oblakoch, pricom s rovnakym prekladom je od Miyazakiho Howl´s Moving Castle - Zamek v oblacich z roku 2004. ________ V anglickej verzii: James Van Der Beek - (Pazu) +++ Anna Paquin - (Sheeta) +++ Mark Hamill - (Muska) +++ Jim Cummings - (Generál) +++ Mandy Patinkin - (Louis) +++ Michael McShane - (Charles) +++ Cloris Leachman - (Dola) +++ Richard Dysart - (Strýko Pomme) +++ ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama