Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výborný thriller a ještě lepší komedie. Oba žánry se organicky mísí ve filmu režiséra Patrice Leconta Poloviční šance, kde se po sedmadvaceti letech, po snímku Borsalino, sešli Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Film se tak stal důstojným připomenutím jejich herecké a v neposlední řadě i kaskadérské kariéry; po scenáristické i režijní stránce je působivým holdem dvěma zářivým osobnostem francouzské kinematografie... Alice se dostala do vězení díky své životní vášni – luxusním autům, která ukradne, projede se v nich a pak je nechá spořádaně stát. Měsíc po smrti své matky dostane kazetu, ve které se jí matka svěří, že se ve svém mládí zamilovala do dvou mužů najednou, každý z nich tedy má poloviční šanci, že byl otcem její dcery. Po propuštění z vězení Alice postupně navštíví majitele autobazaru Léa Brassaca, bývalého legionáře, a zámožného lupiče klenotů Juliena Vignala. V první chvíli se oba brání, ale zakrátko je posedne otcovská láska, žárlivost a řevnivost. Alice je mladá a krásná, a tak netrvá dlouho a přivolá řadu problémů. Potíž je v tom, že se dostane do sporu zrovna s ruskou mafií, která se snaží ovládnout celou Francouzskou riviéru. Oba „hoši“ si tedy připomenou staré dobré časy, kdy používali svou sílu, dobrou mušku, odvahu a kdy se často velmi dobře bavili. (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Belmondo s Delonom sa chceli pripomenúť publiku vo variáciách svojich legendárnych úloh a urobiť si tak trochu zo seba srandu, ale najmä seba a svojich fanúšikov pobaviť. Oni sa možno bavili nakoniec viac ako my pred obrazovkami, pretože táto "polovičná" sebareflexívna hra je iba jednohubkou na rýchle pobavenie s vypnutým mozgom. Všetko je tu samozrejme absolútne nereálne, predimenzované, zahnané do krajnosti a plné klišé. Čo by bolo v poriadku, ak by sme boli svedkami nejakých skutočne vydarených hlášok, ktoré z Polovičnej šance mohli urobiť klasiku, stačilo iba lepšie vyšperkovať dialógy. V tejto forme ale na podobný status siahať nemohla. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

S potěšením jsem se včera v televizi znovu podívala na skvělou francouzskou krimikomedii s mými milovanými hereckými veterány, kteří ani po letech neztratili nic ze svého šarmu. I když zápletka možná není originální, tak celý příběh je vtipný, dynamický a zábavný, nemluvě o excelentních hereckých výkonech. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Vše pro naši holčičku v nesnázích. Vanessa Paradis v údělu dcery, která dělí své srdce na polovic. Z otcovské lásky, osobitými prostředky. Léta postříbřila jejich vlas, však nenechte se zmást, jsou to ti staří známí ostří hoši, kteří si libují ve fintách, jako tenkrát. Čas přidal na zkušenosti, vepsal zralost do tváří a rozhodně neubral nic z pověstného Belmondova sex-appealu a Delonovy fešácké elegance. Bylo mi potěšením, pánové. Váš šarm je stále ve formě. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy francouzských kriminálek připomínají na stará kolena svoje eskapády průměrnou akční komedií (spolu si zahráli už v BORSALINOVI). Vanessa Paradis je sice rozkošná, ale chybí výraznější záporák, linie s policajtem je jakási nedomrlá, gerontofóry působí spíš improvizovaně, než vtipně a akce nabídne hlavně pyrotechnické orgie. Zdalipak se takového reunionu dočkáme i od Slye a Arnieho? P.S.: Tak jsme se dočkali a dopadlo to stejně neslavně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dva staří lvi a jedna kráska na ozdobu se scenáristicky klopotně dostanou do boje plného výbuchů, eskamotérských kousků a přidrzlosti. Je to děj plný klišé a omletých schémat, ale v tomhle případě se dají odpustit, protože staří lvi Bebel a Alain jsou právě těmi, kdo tahle klišé sami v mládí důkladně omleli, když byla ještě nová a právě zrozená. Příběh tuhle skutečnost reflektuje a právě na ni staví, což filmu dodává na roztomilosti a rošťáckému popichování. Dva stárnoucí bardi vzpomínají na svou filmografickou minulost nikoliv s přílišnou nostalgií, ale spíše s hřejivým úsměvem.  Film dává dohromady oblíbená francouzská témata: pozdní hledání otcovství, lehce politický thriller a ztřeštěnou krimi. SHRNUTÍ: Nejenom za let na žebříku pod vrtulníkem – Bravo! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, kdy Léo Brassac (Jean-Paul Belmondo) odhalí svůj hangár plný zbraní Julienu Vignalovi (Alan Delon) a dvojice si bere zbraně, je podbarvena hudbou z filmu Borsalino (1970), kde si herci zahráli společně poprvé. Na film odkázuje Delon otázkou: "Dokážeme to ještě?" (Arnost.Dadak)
  • Na konci filmu sedí oba hlavní hrdinové v parku v Kanadě a kouknou na velkou budovu kanadské banky. Ve filmu Bezva finta (1985) Belmondo coby hlavní postava filmu vykradl právě kanadskou banku. (Arnost.Dadak)

Reklama

Reklama