Reklama

Reklama

Recenze (8)

Matty 

všechny recenze uživatele

Od Zrůd k Černýmu dynamitu. Šťavnaté, velmi grindhousově stylizované, byť vzhledem k délce poměrně stručné zasvěcení do tématu americké exploatace. Mnohé laskominy chybí zcela (tromácké filmy), nebo jsou zmíněné čistě pro pobavení (nazi-exploitation), ale přesto dostačující coby rozcestník ukazující, kterými směry se je možné při probádávání těchto zapadlých kinematografických končin ubírat. Apendix: Zápal Johna Landise mě začíná bavit podobně jako exaltovaný projev Tarantinův. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Další z řady dokumentů, které žily z a současně živily dobový boom DVD trhu, který na světlo světa vynášel zapadlé poklady brakové historie (nejen) americké kinematografie, což značnou mírou podpořili Tarantino a Rodriguez společným projektem Grindhouse, ale i svými předchozími snímky. Tvůrci opakují tou dobou již ověřený koncept utužený např. Markem Hartleym. Sled rychle stříhaných ukázek, ze kterých citované filmy vycházejí mnohonásobně lépe a atraktivněji než ve skutečnosti jsou, doprovází výpovědi z atraktivního ansámblu tvůrců-pamětníků, erudovaných odborníků a zábavnost garantujících vypravěčů (vždy vděčný John Landis). "American Grindhouse" se pokouší pokrýt hodně široké pole a nutno uznat, že s ohledem na krátkou stopáž se mu to daří hodně dobře. I pro poučeného diváka má díky erudovaným promlouvajícím osobnostem pár podnětných postřehů a daří se mu vystavět dobrý oblouk napříč dekádami. Mezitím (i předtím) k jednotlivým subtématům, zde zorganizovaným do kapitol oddělených titulky, už vznikly jiné dokumenty a vyšly řady publikací, které je rozebírají důkladněji a šířeji, ale tím spíš dokument naplňuje svou funkci iniciačního populraizačního díla. Navíc si jeho tvůrci zaslouží uznání, že na rozdíl od jiných totožně koncipovaných dokumentů o brakovkách nezastírají, že filmy, o kterých je řeč, z převážné části nejsou žádné poklady, ale prostě srágory, byť příznačné pro svou dobu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek grindhouse a.k.a. exploitation kina musím říct že to nebylo nejhorší, ale ani nejlepší, pár zajímavých poznatků (ano, skutečně mnoho pojmů doteď neznámých), dost zábavy, tempo celkem svižně, občas ale nepochopitelné skoky z jednoho období k jinému, přesto docela komplexní a hlavně stručný dokument zachycující opravdu velmi širokou škálu explo-filmů a jeho dalších odnoží, asi bych ale úplně vynechal, pro někoho onu méně záživnou filmovou prehistorii (kdy jsme vůbec netušil že tyto filmy v různé formě existovaly už od samého úsvitu filmu) a spíše se věnoval zlatému období 60' a 70' let, ale i neamerickým-často neprávem přehlíženým filmům, které samotný vývoj pomáhaly rovněž utvářet a mnohdy to to byly právě ony, které byly o krok vpřed před těmi zámořskými. Ale to by musel mít film tak o 40 minut víc, kdy opravdu zhruba polovina stopážě je tu věnována starým filmů od 50. let a níž. Krátké interview z klasiky jako Johnem Landisem (ten byl opravdu velmi zábavný), Williamem Lustigem, Tedem V. Mikelsem, Donem Edmondsem (režisér notoricky známé kultovní Nazisploitation klasiky "ILSY", který nedlouho po natáčení jeho rozhovoru zemřel), Larry Cohenem, Jackem Hillem, nebo otcem gore Herschellem Gordonem Lewisem, či historikem a filmovým kritikem Kimem Morganem dokument určitě hodně obohatily, ale z novodobých mi tu znatelně chyběli jejich pokračovatelé jako Quentin Tarantino, Rober Rodriguez, z hereček třeba blaxploitation hvězda Pam Grier. Zajímavý byl i David Hess, kteří tu hovořil o svém kultovním filmu "Last House On The Left" a ocenit musím i všechno to obrovské množství necenzurovaných klipů, kdy ale bohužel z některých tu na obrazovce zůstane jen samotný název. A já se ptám proč tu nebyli jako pokračovatelé grindhouse exploitation kina? Suma-sumárum jako veliký fanda exploitation/grindhouse/schlock/gore kina, který o žánru už něco trochu ví (nejen z televize) jsem tedy spíše mírně zklamán, ale všem ostatním kteří se všeobecně zajímají o historii filmu (nejen toho amerického), v tomto případě právě třeba o tzv "vykořisťovatelský" film a chtějí se dozvědět více, doplnit nebo rozšířit základní znalosti jednoho z nejznámějšího bohužel často i nepochopeného filmového žánru (se všemi jeho dalšími subžánry), tak těm všem mohu s klidným svědomím tento dokument jako celkem slušný základ vřele doporučit. Většina filmů jsou sračky, ale najdou se mezi nimi i skutečné skvosty. Líbil se mi jedna reakce uživatele s IMDb, který v poslední větě svého komentáře napsal "Některé filmy obstály ve zkoušce z časem daleko lépe, než mnoho a mnoha tzv "tradičních" - mainstreamových filmů. A s tímto tvrzením já souhlasím. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od Edisona po 70’s nazi násilnosti, fandové exploitation - vzdělávejte se! Tento bezchybně zmáklý dokument vás provede vyhradně starším materiálem, s názorem, že pravé explo. zřejmě skončilo ještě než započaly osmdesátky. Co zvláště oceňuji je, že dobrá polovina stopáže je věnována tomu opravdu starému, tedy 50. léta a níže. Jinak samozřejmě women-in-prison (BIG DOLL HOUSE), blaxploitation (SHAFT), roughies (LAST HOUSE ON THE LEFT), raný gore (BLOOD FEAST), atd. s komentářem často tvůrců samotných. Pojmy jako ’birth-of-a-baby films’ nebo ’beach movies’ mi byly dodneška úplně neznámé... Moc pěkný, naučný, inspirující (to zas mám chvilku co hromadit). ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Súhlas s užívateľom Slasher , no 1 bodík musím zaškrtiť , pretože GRIND , aj EXPLO u Mňa vysedávajú na nižších postoch ako horror vo svojej staroNovej forme , potom nasledujú iné...a až potom. No pár titulov Ma oslovilo , takže asi budem musieť absolvovať ďalší " hon na líšku ". ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale podobné dokumenty mám prostě rád. Vracejí se k filmům, které většina diváků nechce sledovat, nebo o nich prostě neví. Ale grindhouse představuje zajímavé filmy, jsou to skvělá béčka a místy i filmy, kde uvidíte scény, jež jsou i dnes pořád tabu. Tohle je na podobných filmech krásné a já jsem rád za každý dokument, který se k nim vrací a připomíná je. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Graficky absolútne vypeckovaný dokument o Grindhouse filmoch a trashových žánroch ktoré sa na moje počudovanie datovali poriadne dozadu. Dokument tvrdý že žáner exploitation vznikol prakticky pri zrode filmu. Veľmi zaujímavé boli rozhovory s režisérmi a hercami s toho obdobia niektorý mali už naozaj svoj vek. Filmov tam bolo ukázaných veľa no predsa pár chuťoviek ktoré som videl a mám rád vynechali. Miesto toho diskutovali o tom prečo Hitchcockov Psycho je taký populárny a braky s toho istého obdobia nie. Pre horor tu bol vyhradený naozaj malí priestor. ()

Reklama

Reklama