Reklama

Reklama

Harlan - Ve stínu Žida Süsse

(festivalový název)
  • Německo Harlan - Im Schatten von Jud Süss (více)

Obsahy(1)

Nadaný a filmovým uměním posedlý tvůrce Veit Harlan patří spolu s Leni Riefenstahlovou k nejoslnivějším postavám nacistické filmové propagandy. Odborník na národní kýč a idealizaci smrti, melodramatik, zaslepený a zároveň talentovaný umělec pro reprezentaci. Přesto jsou i dnes mnozí okouzleni estetikou a temně svůdnou silou Harlanových filmů. Po druhé světové válce mohl Harlan ve Spolkové republice pokračovat v kariéře, přestože byl za svůj nepokrytě antisemitský film Žid Süss dvakrát obžalován za zločin proti lidskosti.
Dokumentarista Felix Moeller s pomocí četných archivních záběrů a poprvé předváděného soukromého materiálu z rodinného archivu vypráví příběh tohoto sporného režiséra. Dalším důležitým prvkem dokumentárního filmu jsou rozhovory s Harlanovými rodinnými příslušníky a jejich dodnes přetrvávající snaha vyrovnat se s nepříznivým dědictvím a pocitem viny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Horak 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, ovšem neskutečně tááááhlééé. Jak jsem se těšil, tak jsem se od určité chvíli modlil za konec, pač každou praneteřinku a každého prasynovce na prastrýčka se tázati, Zlaté město ve snu viděti. Každopádně bych byl velice zvědav na režisérské šnit ke Kolbergu, to by asi byl teprva biják! ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama