Reklama

Reklama

Malá čarodějnice

Animovaný / Pohádka
Československo / Západní Německo, 1984, 89 min

Režie:

Zdeněk Smetana

Předloha:

Otfried Preußler (kniha)

Scénář:

Kamil Pixa

Hudba:

Petr Skoumal
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaná pohádka o dobrosrdečné čarodějnické začátečnici, která se připravuje na složení obtížných zkoušek z čarodějnického umění. Současně s dlouhometrážní verzí byl vyroben i TV seriál. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

M-arta 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem totálně a beze zbytku podlehla okouzlení úžasnou poetikou a silou prapůvodní literární předlohy Tomáše Pěkného - knize "Havrane z kamene", kterou pokládám za českého "Malého prince". Docela mi trvalo, než jsem si uvědomila překvapivou spojnici s animovaným seriálem o Malé čarodějnici. Přece jen - funguje jako opravdu hodně vzdálená předloha, nakonec disponuje i úplně jinou poetikou a vlastně i poněkud odlišnou dějovou linkou... ale stejně jsem dlouze přemýšlela, jak to vlastně se skutečným autorstvím příběhu k onomu Večerníčku je... Trochu víc svítat mi začalo, až když jsem se dozvěděla, že Tomáš Pěkný byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Možná můžem jen poděkovat, že námětu se v tichosti a po svém chopil další tvůrčí tým (na animované pohádce je to hodně znát), původní Mladou přetavil v Malou, nic z díla Tomáše Pěkného přitom nepoprznil ani nevykradl a vzniklo vlastně něco úpně nového, večerníčkovsky milého, dětsky krotkého, usměvavého, uklidňujícího... a Havranem z Kamene se děti (i dospělí) můžou nechat krásně zneklidňovat později :-) ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Oblíbený večerníček mého dětství - přišel mi takový lehounce depresivní, poněkud znepokojivý, prostě tak akorát pro mou tehdejší citlivou, morbidní dušičku. Ale upřímně, pamatuju si z toho akorát ten celkový dojem a velmi matně jeden díl, jinak "Malá čarodějnice" i s havranem hluboce chrní v minimálně navštěvovaném zákoutí mých mozkových závitů (pilin nebo čeho), zavátá silnou vrstvou prachu a pavučin. Nejspíš se porozhlédnu po webu, jestli se tenhle večerníčkový slepenec někde neválí. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Nostalgická záležitost s překrásnou ústřední melodií... při úvodních titulcích jsem se zmohl jen na odevzdané "ty jo, tak to mi nedělej" :-) Holt ta líbezná poetika české animované školy. Samotná malá čarodějnice mi vždy přišla extrémně roztomilá a musím se pochlubit, že přičiněním mé kolegyně z práce mi její stylová samolepka zdobí pouzdro na dokumenty ;-) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Negro mrákum vodopádum furtcofurt!" Nejen výborná, humorná zaklínadla, ale i patřičný nádech tajemna a pro malé diváky možná i trošičku strachu nahánějící pohádka. Nevím, do jaké míry zde sehrálo roli zmiňované Západní Německo, každopádně je zde vidět klasická česká práce pro děti. Jiřina Bohdalová s nezaměnitelným hlasem a každému Čechovi známá animátorská práce. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Snad ještě lepší než rozkouskované na Večerníček! Jako malá jsem ji a Abraxase milovala. Ta mírně temná atmosféra podpořená úžasným stylem Zdeňka Smetany a líbezné hudby Petra Skoumala mi sedla jako prdel na hrnec :) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Skvělý večerníček, který funguje pro děti také jako skvělá knížka, které je vždy uspí. Povedená pohádka. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Tohle není moc dobré kouzlo." " bych spíš řekla, že moc nedobré."     Pôvabná rozprávka o roztomilej maličkej hrdinke s púhymi 127 rôčkami, s nezameniteľným hlasom Jiřiny Bohdalovej (je úžasné ako dokáže meniť hlas podľa danej postavy). Je to detsky hravé, nápadité, s animáciou síce jednoduchou (primeranou k dobe), ale po výtvarnej stránke celkom štýlovou. Celková kúzelná atmosféra s melancholickým podtónom je výborne podfarbená podmanivou hudbou Petra Skoumala.     "Hajarum postelarum domarum, ale honem!" ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dříve mi ta animace hodně vadila, ale teď se mi už líbí. Zároveň dabing Jiřiny Bohdalové je fantastický. V jednom filmu propůjčila hlas asi deseti postavám a vždy mluvila nějak jinak. Nejlepší je samotný začátek, a to do chvíle, kdy je malá čarodějnice potrestaná za účast na sabbathu. Pak se to chvílemi dětinsky táhne a konec je zase skvělý, kdy se objeví na sabbathu příštího roku. [2203. hodnocení, 18. komentář, 80%] ()

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Milovaný večerníček neobstál ve zkoušce zubem času. Nechme stranou, že je to primárně večerníček a byť se tot váří jako film je to jen slepenec krátkých dílů. Bohdalka mi po dvaceti minutch začala doslova lézt krkem a mohl bych jmenovat další nedostaky, škoda. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný příběh čarodějnice s pěknou hudbou, animacemi a příběhem, namluvený nezapomenutelnou Bohdalovou. Hodnocení: 75 % ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Pohádka věnovaná hlavně dětem. Pěkná animace doprovázená kouzelným dabingem paní Bohdalové. Moc milá a vtipná pohádka. :-) ()

Reklama

Reklama