Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1987. Bagdád se stal rájem nechvalně proslulých boháčů. Místem, kde se dá koupit cokoliv, pokud na to máte. Je to město plné intrik a korupce – rejdiště iráckého Černého prince Udaje Husajna. Se svou zvrácenou zálibou v hýření a oplzlostech si bere vše, po čem zatouží. Vaše Ferrari, vaši ženu, vaši dceru, vaši krev – nikdo si Udajovi nedovolí říct ne. Jednoho dne je armádní poručík Latif Yahia (Dominic Cooper) povolán z frontové linie do Saddámova paláce, kde je postaven před přetěžkou volbu. Buď se stane Udajovým dvojníkem, nebo odsoudí celou svou rodinu k smrti. Jeho život je v sázce, osud zpečetěn. Latif začíná hrát roli Udaje Husajna, jednoho z nejmocnějších a zároveň nejnenáviděnějších mužů v celém Iráku. Učí se chodit, mluvit a vypadat jako on. Stává se nedílnou součástí Udajova extravagantního světa plného rychlých aut, neomezeného množství peněz a lehkých žen. Latif se však se svým osudem nehodlá smířit a za každou cenu se snaží uniknout. Otázka komu důvěřovat se pro něj stává otázkou života a smrti. Nečekaného spojence nakonec nalezne v Udajově konkubíně Sarrab (Ludivine Sagnier)... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Jednou Udaj poslal Latifu na tři týdny do vězení, protože mu jeho milenka tvrdila, že se ji Latíf pokusil svést. Když se vše vysvětlilo, daroval mu jako odškodnění další mercedes. (Dr Lizal)
  • Latif dostal během své služby od Udaje celkem tři domy a šest aut. (Dr Lizal)
  • Poté, co byl v Iráku popraven Saddám Husajn, dostal Latif e-mailem záznam exekuce s textem "Ha, ha, ha! Podívej, co jsme udělali s tvým otcem! Ty jsi další na řadě." (Dr Lizal)
  • Udaj upřednostňoval oděvní značky Yves Saint Laurent a Christian Dior. (Dr Lizal)
  • Latif byl na útěku před Udajem několik let. Střídal evropské země, konkrétně Rakousko, Nizozemsko, Německo, Británii a Kypr, přičemž na útěku přežil další 4 atentáty, které na něj Udaj připravil. (Dr Lizal)
  • Během přestřelky mezi Udajem a Latifou byl Latif zasažen do prsou. Poté se mu podařilo utéct do Kurdistánu. Tam však téměř přišel o život znovu. Tentokrát kurdští povstalci, kteří si mysleli, že je Udaj. Nakonec pro něj Američané poslali vrtulník a dopravili ho do bezpečí. (Dr Lizal)
  • Latif přežil celkem třináct pokusů o atentát. (Dr Lizal)
  • Událost, kdy Udaj znásilní nevěstu a ta poté spáchá sebevraždu, měla trochu jiný průběh. Ve skutečnosti se jednalo o novomanželku, která se svým druhem přijela na líbánky. Jeho ochranka zmlátila ženina muže a ji přivedla do Udájova apartmá, kde ji znásilnil. Žena potom skočila z okna a zabila se. Aby se vše zamaskovalo, byl muž obviněn z pokusu zabít Udaje, nakonec však byl díky svým válečným zásluhám v boji proti Íránu omilostněn. Později se Udaje pokusil zabít opravdu. (Dr Lizal)
  • Latif si jako dvojník Udaje odbyl premiéru na fotbalovém zápase. Utkání sledoval s lidmi, kteří Udaje dobře znali. Nikdo si ničeho nevšiml. (Dr Lizal)
  • Udajova oblíbená značka whisky byla skotská Dimple v charakteristické trojhranné lahvi. (Dr Lizal)
  • Latíf Jahíja strávil poté, co odmítl práci dvojníka, v cele ve skutečnosti 7 dní. Cela byla natřená narudo, aby to zvýšilo strach a stres. (Dr Lizal)
  • Filmovým námětem je stejnojmenná kniha iráckého rodáka a spisovatele Latifi Yahii, který byl skutečným dublérem nejstaršího syna Saddáma Husajna Udaye Husajna. Kniha vyšla 5. 6. 2003 v nakladatelství Arrow Books. (Conspi)
  • Niektoré zdroje tvrdia, že Latif Yahia (Dominic Cooper) vo svojej knihe, podľa ktorej je film natočený, ohľadom svojho významu preháňa. Medzi tieto zdroje patrí bývalý palácový strážca, jeden z chirurgov rodiny Husseinovcov, dôstojník CIA a najmenej dvaja Udayoví dôverníci. Podľa nich Latif slúžil len na to, aby skrze svoju podobnosť s Udayom prilákal ženy. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu sa začalo 5. februára 2010 a skončilo 10. apríla 2010 v Jordánsku a na Malte. (Arsenal83)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama