Reklama

Reklama

Borgia

(seriál)
TV spot
Francie / Německo / Česko / Itálie, (2011–2014), 32 h 56 min (Minutáž: 52 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Mark Ryder, John Doman, Isolda Dychauk, Art Malik, Diarmuid Noyes, Adam Mišík, Miroslav Táborský, Marek Vašut, Karel Dobrý, Jiří Ornest, Jiří Mádl (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(38)

Obsahy(1)

Rodrigo Borgia - jeden z nejbohatších mužů usedl na papežský trůn. Nemělo to vliv jak na jeho uvolněný způsob života, tak na síť intrik a vražedných úkladů.  Bylo to v období Da Vinciho a Michelangela, osvícených tvořivostí s jedinečným intelektuálním úspěchem. Ale byl to také věk Machiavelliho, nekontrolovatelného bezpráví, nepřetržité války a nevyslovitelné zkaženosti. V srdci světa byl Vatikán, který rozhodoval o konfliktech mezi královstvím a říší. A ve středu Vatikánu byl muž, jehož pátrání po moci bylo, jako kdyby hledal hlavní cenu. Byl to muž, jehož jméno se stalo synonymem bezohledností, a na jehož panování jako papeže se bude vzpomínat jako na největší neslavné kapitoly z dějin katolické církve, Rodrigo Borgia. Jeho čtyři děti, Juan, nejstarší, pyšný, líný, bezohledný sexuální dravec, Cesare, mladý muž, rozpolcen mezi vírou, která nebyla jeho povoláním, a jeho temným násilným charakterem, Lucrezia, mladá dívka , která objevuje tajemství ženské moci, a Goffredo, nevinné dítě, které je ve středu své kruté rodiny. Borgia je v jednu chvíli dramatický dokument, který zaznamenává vzestup k síle tohoto katalánského kardinála a jeho klanu, který se bude snažit vytvořit dynastii, jež by vládla celému světu, ale především je to kotel plný intrik, násilí, vražd, chtíče, politiky, víry, incestu, zrady a vykoupení. Tento příběh je zajímavý a poučný stejně jako věk, ve kterém se odehrává. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (32)

sona123 

všechny recenze uživatele

Já vím, hodnotit podle jednoho dílu se nemá, ale víc jich už nezvládnu. Je to přes kopírák stejné, jako třeba Tudorovci (jasně, ti jsou asi o krapet kvalitnější). Splývá mi to, stejné řeči, stejné postavy, stejné zápletky, jen ta jména se mění. Kdysi byl seriál Já, Claudius - a ten měl kvalitu minimálně o jeden velký stupeň lepší. To, co se točí dnes, mne tedy vůbec nebaví. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Serál je to určitě poučný. Jenom nechápu, proč se po uvedení takovéhoto seriálu, který namnoze vychází z doložených historických skutečností, ještě neuřítil papežský stolec? Má ještě vůbec právo na existenci? Někdo se omluví, a je mu to prd platné. Církev se omlouvá, když jí teče do bot a pak se jede dál, jakoby se nic nestalo. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že životní dráha papeže Alexandra VI., se výrazně míjela s upřímností křesťanského života. Nechci jít do detailů seriálu, ale možná tomu chyběla trochu výraznější dějová linie. I přes to všechno mě to zaujalo. Co říci víc? Nakolik se podařilo co nejvěrněji vypodobnit obraz historických faktů, posuďte sami. Co si o tom myslím já není moc podstatné. Zlo bylo, je a bude v lidech, nikoli ve víře. Pouze můj skromný názor, nic víc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono to nie je celkom historicky presné a určite sa mnoho vymyslelo (pretože tu je priestor), ale to hlavné gro ostalo neporušené – skazenosť cirkvi, kde je pápežstvo len politickou funkciou a boj bohatých rodín o čím väčšiu moc v Ríme. Veľmi chválim hlavne fakt, ako si tvorcovia dali záležať, aby boli herci čo najviac podobní originálu. A naozaj každý z nich vyzerá takmer, ako by z obrazu vypadol. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Výprava 6/10/// -Budu srovnávat se seriálem Borgiové- PLUS: přehlednější postavy, Isolda Dychauk je skutečně půvabná, účast českých herců potěší, rozsah jedné řady mi vyhovuje, je tu větší prostor věnován samotné volbě papeže, tvůrci se nebojí ukázat odvážnější scény MÍNUS: levnější a menší výprava, nutně to ale nevadí, když pominu české herce, tak je tu méně známích tváří, Rodriga Borgiu bych si představoval jinak, ale zvykl jsem si, méně krve, méně akce a velkých soubojů či bitev./// Shrnutí: Je zajímavé, že zcela souběžně se na obrazovkách objevili dva velice podobné seriály vyprávějící ten jistý příběh, jen jeden je tipicky americký jako každý jiný americký seriál a jeden je "evropský" což může být pro evropana poutavější. A skutečně mezi nimi ty rozdíly najdete a najdete je přesně tam kde by jste čekali. Otázkou je potom jaký vztah máte k historii a celkově k historickým seriálům. Pokud záporný, budete se zejména u této verze poměrně nudit. Pokud ovšem kladný čeká vás příjemná konverzačka plná intrik, podvodů, vražd a násilí s jistou dávkou historických události. Přesto že Borgia nedosahuje kvalit seriálů jako je Řím, Pilíře země nebo Tudorovci, je to pořád zajímavá výprava do historie, která vás ani příliš nezdrží a českého diváka jistě potěší./// Celkem 68%/// ()

Galerie (901)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Čechách, konkrétně například v Telči nebo na hradě Točník. Filmovalo se také v Barrandovských ateliérech, kde vznikl seriálový Řím včetně věrné kopie Sixtinské kaple. Pro scény v římském chrámu San Giovanni in Laterano posloužil tvůrcům kostel sv. Václava na pražském Smíchově. Na Smíchově se natáčelo ještě v areálu Sacré Coeur v Holečkově ulici. Některé scény byly natáčeny také v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí. v Praze. (Reyak)
  • Rodrigo Borgia (John Doman) se objevuje také jako hlavní záporná postava ve hře „Assassin´s Creed 2“. Lukrécie (Isolda Dychauk) a Cesare Borgiovi (Mark Ryder) se objevili společně s Rodrigem ve hře „Assassin´s Creed: Brotherhood“, ve které byl však hlavním záporným hrdinou Cesare. (t.mon)

Reklama

Reklama