Reklama

Reklama

Borgia

(seriál)
TV spot
Francie / Německo / Česko / Itálie, (2011–2014), 32 h 56 min (Minutáž: 52 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Mark Ryder, John Doman, Isolda Dychauk, Art Malik, Diarmuid Noyes, Adam Mišík, Miroslav Táborský, Marek Vašut, Karel Dobrý, Jiří Ornest, Jiří Mádl (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(38)

Obsahy(1)

Rodrigo Borgia - jeden z nejbohatších mužů usedl na papežský trůn. Nemělo to vliv jak na jeho uvolněný způsob života, tak na síť intrik a vražedných úkladů.  Bylo to v období Da Vinciho a Michelangela, osvícených tvořivostí s jedinečným intelektuálním úspěchem. Ale byl to také věk Machiavelliho, nekontrolovatelného bezpráví, nepřetržité války a nevyslovitelné zkaženosti. V srdci světa byl Vatikán, který rozhodoval o konfliktech mezi královstvím a říší. A ve středu Vatikánu byl muž, jehož pátrání po moci bylo, jako kdyby hledal hlavní cenu. Byl to muž, jehož jméno se stalo synonymem bezohledností, a na jehož panování jako papeže se bude vzpomínat jako na největší neslavné kapitoly z dějin katolické církve, Rodrigo Borgia. Jeho čtyři děti, Juan, nejstarší, pyšný, líný, bezohledný sexuální dravec, Cesare, mladý muž, rozpolcen mezi vírou, která nebyla jeho povoláním, a jeho temným násilným charakterem, Lucrezia, mladá dívka , která objevuje tajemství ženské moci, a Goffredo, nevinné dítě, které je ve středu své kruté rodiny. Borgia je v jednu chvíli dramatický dokument, který zaznamenává vzestup k síle tohoto katalánského kardinála a jeho klanu, který se bude snažit vytvořit dynastii, jež by vládla celému světu, ale především je to kotel plný intrik, násilí, vražd, chtíče, politiky, víry, incestu, zrady a vykoupení. Tento příběh je zajímavý a poučný stejně jako věk, ve kterém se odehrává. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

tahit 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že životní dráha papeže Alexandra VI., se výrazně míjela s upřímností křesťanského života. Nechci jít do detailů seriálu, ale možná tomu chyběla trochu výraznější dějová linie. I přes to všechno mě to zaujalo. Co říci víc? Nakolik se podařilo co nejvěrněji vypodobnit obraz historických faktů, posuďte sami. Co si o tom myslím já není moc podstatné. Zlo bylo, je a bude v lidech, nikoli ve víře. Pouze můj skromný názor, nic víc. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Výprava 6/10/// -Budu srovnávat se seriálem Borgiové- PLUS: přehlednější postavy, Isolda Dychauk je skutečně půvabná, účast českých herců potěší, rozsah jedné řady mi vyhovuje, je tu větší prostor věnován samotné volbě papeže, tvůrci se nebojí ukázat odvážnější scény MÍNUS: levnější a menší výprava, nutně to ale nevadí, když pominu české herce, tak je tu méně známích tváří, Rodriga Borgiu bych si představoval jinak, ale zvykl jsem si, méně krve, méně akce a velkých soubojů či bitev./// Shrnutí: Je zajímavé, že zcela souběžně se na obrazovkách objevili dva velice podobné seriály vyprávějící ten jistý příběh, jen jeden je tipicky americký jako každý jiný americký seriál a jeden je "evropský" což může být pro evropana poutavější. A skutečně mezi nimi ty rozdíly najdete a najdete je přesně tam kde by jste čekali. Otázkou je potom jaký vztah máte k historii a celkově k historickým seriálům. Pokud záporný, budete se zejména u této verze poměrně nudit. Pokud ovšem kladný čeká vás příjemná konverzačka plná intrik, podvodů, vražd a násilí s jistou dávkou historických události. Přesto že Borgia nedosahuje kvalit seriálů jako je Řím, Pilíře země nebo Tudorovci, je to pořád zajímavá výprava do historie, která vás ani příliš nezdrží a českého diváka jistě potěší./// Celkem 68%/// ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemám srovnání s HBO verzí, která je ovšem 1,7x dražší ...což mi nevadí, protože mi obecně HBO seriály nesednou ----- PO 5 dílech: Překvapivě mě tato evropská variace, natáčená na Barrandově, docela chytla. Jen jsem musle vydržet divně sestřihaný zkratkovitý první díl. V dalších 4 se totiž naplno rozproudí intriky na konkláve při volbě nového papeže a to je zdaleka jiné kafe, naštestí. Uvidíme co dál ... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono to nie je celkom historicky presné a určite sa mnoho vymyslelo (pretože tu je priestor), ale to hlavné gro ostalo neporušené – skazenosť cirkvi, kde je pápežstvo len politickou funkciou a boj bohatých rodín o čím väčšiu moc v Ríme. Veľmi chválim hlavne fakt, ako si tvorcovia dali záležať, aby boli herci čo najviac podobní originálu. A naozaj každý z nich vyzerá takmer, ako by z obrazu vypadol. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tato verze příběhu rodiny se strašnou pověstí se mi líbila více, než ta konkurenční s Ironsem. Evropští Borgiové začínají zvolna, ale postupně gradují v realistické, složité, špinavé a syrově kruté drama. Herci jsou typově výborně vybraní spíše s ohledem na podobu z obrazů než pohlednost z dnešního hlediska. Jsem tu v menšině, ale musím říct, že i výprava mne oslovila více tady. Jestli jste někdy na vlastní oči viděli nevelké, poměrně tmavé prostory renesančních interiérů i veřejných prostranství, dýchne na vás pocit skutečnosti spíš tady než při opulentně krásných trikových orgiích. Výborné (vyhněte se ale divně nadabované verzi, výrazně kazí atmosféru). ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Konkurenčný projekt k Jordanovej verzii s Jeremym Ironsom. 24 miliónov euro na 12 epizód (videná nemecká verzia 6x100 minút) vs. 9 x 50 minút Showtime verzie za 40 miliónov dolárov. A výsledok porovnania prvých sérií??? (V momente hodnotenia je plánovaná ďalšia séria Ironsovej verzie - Domanova verzia má materiál na ďalšie 2 série, ale odklepnutá zatiaľ nie je). Lepší dojem na mňa zanechala Ironsova verzia, ale nie kvôli tomu ako bola poňatá, ale vďaka kvalitnejšej filmarine. Od tejto "európskej" verzie, v úvodzovkách pretože hlavný producent a scenárista Tom Fontana je Američan, som čakal skôr historickejšie poňatie a skôr iný pohľad ako od kanadskej koprodukcie. Omyl, sex a krv sú tu ešte častejšie a drsnejšie (škoda, že samoúčelnosť častokrát tiež). Scenáristicky je možno o kúsok hodnovernejšia táto verzia, ale nič to nepomôže, nakoľko v svojej rozťahanosti nefunguje tak, ako by mala. Príbehovo je to podobné, ale zároveň sú viaceré udalosti a postavy vykreslené inou optikou. Ironsova verzia pôsobí výpravnejšie a drahšie, ale aj filmársky zručnejšie. Doman je určite podobnejší Alexandrovi Borgiovi, ale Ironsovo charizmatickejšie a patetickejšie poňatie napriek tomu u mňa zaberalo viac. Naproti tomu synovia a najmä Cesare Borgia je lepší v "euroverzii" v podaní Marka Rydera (herecky i scenáristicky). Lucrezia v euroverzii roztomilá, ale ruský pôvod sa tam nezaprel, takže v kanadskej verzii sa mi páčila viac. Postava je lepšie rozobraná v euroverzii, ale kanaďania končia skôr z historického hľadiska, takže majú v tom takisto nevýhodu. Čo sa týka konkrétneho deja, tak v euroverzii ma presvedčila lepšie spracovaná scéna voľby pápeža, v kanadskej je jednoznačne efektnejšie poňatá francúzska invázia. Takže celkovo obe série sú slušné, ale lepšie u mňa fungovala kanadská vďaka Ironsovi, výpravnosti a zručnejšej réžii. Euroverzia má síce lepšie prepracované postavy, je hodnovernejšia v rámci kritérií prispôsobenia histórie nárokom tv série, ale zároveň aj často zbytočne samoúčelnejšie provokatívnejšia. Takisto pri euroverzii niektoré veci príliš rozťahali a iné príliš zjednodušili. Ale tu by sa dalo o zjednodušeniach polemizovať aj u kanaďanov. Najideálnejšie by bolo, keby sa spojili obe série dokopy - kanaďania by dodali Ironsa, Lucreziu a Jordanov filmársky tím, európania by zabezpečili príbehovú stránku a Marka Rydera a vznikol by kvalitný historický soap. Takto je dobré vidieť obe verzie, ktoré sú každá iná a na ktorých je dobre vidieť, čo tej druhej chýba. P.s. českí herci sú dosť často na obrazovkách v euroverzii - najmä Táborský, Vašut, Dobrý, Mádl a Voříšková majú slušný priestor, ale najviac ma pobavil Udo Kier , ktorí to dotiahol na umierajúceho pápeža. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Sice je zde méně pozlátka, než co má jeho dražší "dvojče" od Showtime, a je tak i více uvěřitelnější.... ale to je tak všechno. Na tohle se koukat nedá, protože to je otřesná nuda. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Celkem nezáživný seriál bez výraznější dějové linky, který nezachránilo ani to, že byl točený v Praze a několik rolí mají i místní známí herci. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Borgiovci podruhé. Když to porovnám s HBO verzí, vyjde mi tento seriál jako slabší. HBO verze měla lepší kostýmy, lepší estetické zpracování, lepší kameru, lepší hudbu, lepší dramatičnost, lepší a charismatičtější herce, zajímavější scénář a nenudila tolik. Pokud bych chtěl vyzvednout plusy na tady té verzi, je to především větší historická hodnota, větší podrobnost a detailnost, samozřejmě pro nás Čechy je příjemné české prostředí a čeští herci. V této verzi se objevovalo podstatně více sexu (což bylo možná trochu na škodu, nejsem puritán, ale všeho moc škodí) i více krve (to mi ani tak nevadilo). Pokud porovnám hlavní postavy, vyjde mi, že papež Alexander Borgia je lepší v kanadské verzi. U jeho synů je to těžší, v obou verzích byli ztvárněni dobře, leč všude jiným způsobem, takže nedovedu posoudit, kde byli lepší. (Ok, po shlédnutí všech řad konstatuji, že i zde vede kanadská verze). Co se týče Lucrézie Borgia, jednoznačně lepší v kanadské verzi, vypadá mnohem více renesančně, než Lucrezia v evropské verzi. Matka Lucrézie je rovněž lepší v kanadské verzi. Takže přestože je toto dílko povedené, kvalit seriálu s Jeremy Ironsem nedosahuje. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Serál je to určitě poučný. Jenom nechápu, proč se po uvedení takovéhoto seriálu, který namnoze vychází z doložených historických skutečností, ještě neuřítil papežský stolec? Má ještě vůbec právo na existenci? Někdo se omluví, a je mu to prd platné. Církev se omlouvá, když jí teče do bot a pak se jede dál, jakoby se nic nestalo. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Já vím, hodnotit podle jednoho dílu se nemá, ale víc jich už nezvládnu. Je to přes kopírák stejné, jako třeba Tudorovci (jasně, ti jsou asi o krapet kvalitnější). Splývá mi to, stejné řeči, stejné postavy, stejné zápletky, jen ta jména se mění. Kdysi byl seriál Já, Claudius - a ten měl kvalitu minimálně o jeden velký stupeň lepší. To, co se točí dnes, mne tedy vůbec nebaví. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

V porovnání se seriálem Borgiové (The Borgias) s Jeremy Ironsem, z produkce americké kabelové televize Show Time působí tento znatelně méně hollywoodsky, což bude dáno zřejmě nižším rozpočtem. Jedná se o 12dílný seriál v koprodukci Francie, Německa a Česka (!), kde si malé roličky "střihnou" i někteří čeští herci. Cesare je zde vyobrazen jako úplný "magor" a není takovým milovníkem žen, jako ten showtimeovský. Samotný papež Rodrigo Borgia je v porovnání s někdy poněkud apatickým a melancholickým či flegmaticky působícím papežem v podání Jeremyho Ironse opravdovým kruťákem, který se se svými oponenenty "nesere". Zdejší představitel papeže Alexandra VI John Doman není tak sympatický jako Jeremy, ale naopak působí jako velký kruťák a drsňák, ze kterého jde strach a který se nerozpakuje kohokoliv vyfackovat, ať je to žena či muž. Jeho nejlepší hláška z celého seriálu je tak, kterou pronesl k Jullii Farnese, když zjistil, že se dostala z francouzského zajetí díky sexu: "Ty ses prošukala na svobodu!". Ona mu pak jako omluvu nechala donést na stříbrném tácu dotyčného gonády. Drsné! Verdikt: 3* a 70 % pro celý seriál a 4* a 80 % pro závěrečný díl. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Jeste min zajimave nez Tudorovci, tam se slo alespon bavit tim, jak tentokrat tvurci rozhodi eroticke sceny, aby u takove omacky z vody udrzeli publikum. Tady se ale nekona ani to. Rim vypada vybydlene a palace jsou tak skromne, ze to neni k uvereni. A to zlo a intriky jsou taky spise k smichu. ()

sedlo03

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, jak moc lidí si plete HBO se Showtime. Americká verze je od Showtime, HBO s natáčením a přípravami nemá nic společného. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Itálie konce 15. a začátku 16.století očima a ušima současné komerce. Česká účast je patrná a velmi přínosná. Skvělá výprava včetně in- a exteriérů, dobré herecké výkony aktérů z celého světa. Seriál přetéká krví, vraždami, bestiálním mučením a hlavně spoustou zbytečného fingovaného sexu, který, jako všechno, kazí i toto "veledílo". Přirozená nahota (ta ženská dosti frekventovaná) osvěží celý seriál, až na stařeckou nahotu (dokonce full-frontal!) odpudivého Johna Domana v roli papeže Alexandra VI. Jako je v seriálu Tudorovci největším problémem slizký Rhys Meyers, zde je stejným problémem, úplnou pohromou, odporný a pro oči nesnesitelný Mark Ryder. A aby toho nebylo málo, dostal ještě ke všemu totálně nekoukatelnou roli krvelačného psychopata, kterému všechno vychází a prochází jako v pohádce a kterého se všichni bojí a dělají přesně to, co si samozvaný "Caesar" přeje. V reálu té doby by tímto způsobem nepřežil pravděpodobně ani měsíc, zatímco současná komerce jej nechá, z důvodů pro autory pohodlnějšího vystavění (z větší části smyšlené) dějové linie, běsnit v časovém rozpětí celého seriálu, tj.15let! Už od poloviny seriálu jsem se nemohla dočkat, kdy mu konečně někdo utne tu jeho palici...Tři série mají sestupnou kvalitu, kde v sérii 3 už asi docházely nápady, a tak ji slátali, jak se dalo. ()

Reklama

Reklama