Reklama

Reklama

Borgia

(seriál)
TV spot
Francie / Německo / Česko / Itálie, (2011–2014), 32 h 56 min (Minutáž: 52 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Mark Ryder, John Doman, Isolda Dychauk, Art Malik, Diarmuid Noyes, Adam Mišík, Miroslav Táborský, Marek Vašut, Karel Dobrý, Jiří Ornest, Jiří Mádl (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(38)

Obsahy(1)

Rodrigo Borgia - jeden z nejbohatších mužů usedl na papežský trůn. Nemělo to vliv jak na jeho uvolněný způsob života, tak na síť intrik a vražedných úkladů.  Bylo to v období Da Vinciho a Michelangela, osvícených tvořivostí s jedinečným intelektuálním úspěchem. Ale byl to také věk Machiavelliho, nekontrolovatelného bezpráví, nepřetržité války a nevyslovitelné zkaženosti. V srdci světa byl Vatikán, který rozhodoval o konfliktech mezi královstvím a říší. A ve středu Vatikánu byl muž, jehož pátrání po moci bylo, jako kdyby hledal hlavní cenu. Byl to muž, jehož jméno se stalo synonymem bezohledností, a na jehož panování jako papeže se bude vzpomínat jako na největší neslavné kapitoly z dějin katolické církve, Rodrigo Borgia. Jeho čtyři děti, Juan, nejstarší, pyšný, líný, bezohledný sexuální dravec, Cesare, mladý muž, rozpolcen mezi vírou, která nebyla jeho povoláním, a jeho temným násilným charakterem, Lucrezia, mladá dívka , která objevuje tajemství ženské moci, a Goffredo, nevinné dítě, které je ve středu své kruté rodiny. Borgia je v jednu chvíli dramatický dokument, který zaznamenává vzestup k síle tohoto katalánského kardinála a jeho klanu, který se bude snažit vytvořit dynastii, jež by vládla celému světu, ale především je to kotel plný intrik, násilí, vražd, chtíče, politiky, víry, incestu, zrady a vykoupení. Tento příběh je zajímavý a poučný stejně jako věk, ve kterém se odehrává. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (32)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

V porovnání se seriálem Borgiové (The Borgias) s Jeremy Ironsem, z produkce americké kabelové televize Show Time působí tento znatelně méně hollywoodsky, což bude dáno zřejmě nižším rozpočtem. Jedná se o 12dílný seriál v koprodukci Francie, Německa a Česka (!), kde si malé roličky "střihnou" i někteří čeští herci. Cesare je zde vyobrazen jako úplný "magor" a není takovým milovníkem žen, jako ten showtimeovský. Samotný papež Rodrigo Borgia je v porovnání s někdy poněkud apatickým a melancholickým či flegmaticky působícím papežem v podání Jeremyho Ironse opravdovým kruťákem, který se se svými oponenenty "nesere". Zdejší představitel papeže Alexandra VI John Doman není tak sympatický jako Jeremy, ale naopak působí jako velký kruťák a drsňák, ze kterého jde strach a který se nerozpakuje kohokoliv vyfackovat, ať je to žena či muž. Jeho nejlepší hláška z celého seriálu je tak, kterou pronesl k Jullii Farnese, když zjistil, že se dostala z francouzského zajetí díky sexu: "Ty ses prošukala na svobodu!". Ona mu pak jako omluvu nechala donést na stříbrném tácu dotyčného gonády. Drsné! Verdikt: 3* a 70 % pro celý seriál a 4* a 80 % pro závěrečný díl. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Itálie konce 15. a začátku 16.století očima a ušima současné komerce. Česká účast je patrná a velmi přínosná. Skvělá výprava včetně in- a exteriérů, dobré herecké výkony aktérů z celého světa. Seriál přetéká krví, vraždami, bestiálním mučením a hlavně spoustou zbytečného fingovaného sexu, který, jako všechno, kazí i toto "veledílo". Přirozená nahota (ta ženská dosti frekventovaná) osvěží celý seriál, až na stařeckou nahotu (dokonce full-frontal!) odpudivého Johna Domana v roli papeže Alexandra VI. Jako je v seriálu Tudorovci největším problémem slizký Rhys Meyers, zde je stejným problémem, úplnou pohromou, odporný a pro oči nesnesitelný Mark Ryder. A aby toho nebylo málo, dostal ještě ke všemu totálně nekoukatelnou roli krvelačného psychopata, kterému všechno vychází a prochází jako v pohádce a kterého se všichni bojí a dělají přesně to, co si samozvaný "Caesar" přeje. V reálu té doby by tímto způsobem nepřežil pravděpodobně ani měsíc, zatímco současná komerce jej nechá, z důvodů pro autory pohodlnějšího vystavění (z větší části smyšlené) dějové linie, běsnit v časovém rozpětí celého seriálu, tj.15let! Už od poloviny seriálu jsem se nemohla dočkat, kdy mu konečně někdo utne tu jeho palici...Tři série mají sestupnou kvalitu, kde v sérii 3 už asi docházely nápady, a tak ji slátali, jak se dalo. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Výprava 6/10/// -Budu srovnávat se seriálem Borgiové- PLUS: přehlednější postavy, Isolda Dychauk je skutečně půvabná, účast českých herců potěší, rozsah jedné řady mi vyhovuje, je tu větší prostor věnován samotné volbě papeže, tvůrci se nebojí ukázat odvážnější scény MÍNUS: levnější a menší výprava, nutně to ale nevadí, když pominu české herce, tak je tu méně známích tváří, Rodriga Borgiu bych si představoval jinak, ale zvykl jsem si, méně krve, méně akce a velkých soubojů či bitev./// Shrnutí: Je zajímavé, že zcela souběžně se na obrazovkách objevili dva velice podobné seriály vyprávějící ten jistý příběh, jen jeden je tipicky americký jako každý jiný americký seriál a jeden je "evropský" což může být pro evropana poutavější. A skutečně mezi nimi ty rozdíly najdete a najdete je přesně tam kde by jste čekali. Otázkou je potom jaký vztah máte k historii a celkově k historickým seriálům. Pokud záporný, budete se zejména u této verze poměrně nudit. Pokud ovšem kladný čeká vás příjemná konverzačka plná intrik, podvodů, vražd a násilí s jistou dávkou historických události. Přesto že Borgia nedosahuje kvalit seriálů jako je Řím, Pilíře země nebo Tudorovci, je to pořád zajímavá výprava do historie, která vás ani příliš nezdrží a českého diváka jistě potěší./// Celkem 68%/// ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Serál je to určitě poučný. Jenom nechápu, proč se po uvedení takovéhoto seriálu, který namnoze vychází z doložených historických skutečností, ještě neuřítil papežský stolec? Má ještě vůbec právo na existenci? Někdo se omluví, a je mu to prd platné. Církev se omlouvá, když jí teče do bot a pak se jede dál, jakoby se nic nestalo. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemám srovnání s HBO verzí, která je ovšem 1,7x dražší ...což mi nevadí, protože mi obecně HBO seriály nesednou ----- PO 5 dílech: Překvapivě mě tato evropská variace, natáčená na Barrandově, docela chytla. Jen jsem musle vydržet divně sestřihaný zkratkovitý první díl. V dalších 4 se totiž naplno rozproudí intriky na konkláve při volbě nového papeže a to je zdaleka jiné kafe, naštestí. Uvidíme co dál ... ()

Galerie (901)

Zajímavosti (10)

  • Úvodné titulky zobrazujú dokonale okrúhlu mincu, čo je anachronizmus. Schopnosť vyrábať takéto mince vtedy ešte nebola vyvinutá. (Arsenal83)
  • Rodrigo Borgia (John Doman) se objevuje také jako hlavní záporná postava ve hře „Assassin´s Creed 2“. Lukrécie (Isolda Dychauk) a Cesare Borgiovi (Mark Ryder) se objevili společně s Rodrigem ve hře „Assassin´s Creed: Brotherhood“, ve které byl však hlavním záporným hrdinou Cesare. (t.mon)
  • Natáčení probíhalo v Čechách, konkrétně například v Telči nebo na hradě Točník. Filmovalo se také v Barrandovských ateliérech, kde vznikl seriálový Řím včetně věrné kopie Sixtinské kaple. Pro scény v římském chrámu San Giovanni in Laterano posloužil tvůrcům kostel sv. Václava na pražském Smíchově. Na Smíchově se natáčelo ještě v areálu Sacré Coeur v Holečkově ulici. Některé scény byly natáčeny také v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí. v Praze. (Reyak)

Reklama

Reklama