Reklama

Reklama

Zachraňte Edwardse

  • USA Saving Edwards
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Český dokument, realizovaný v produkci HBO Česká republika a filmové a televizní společnosti Febio, líčí zápas o postižené dítě, který už několik let vede manželský pár ze Zlína. Marcel a Šárka Sladkowští se během těhotenství dozvědí, že očekávané mimino má příznaky genetické vady, označované jako Edwardsův syndrom. Pár odmítne potrat, který jim doporučuje většina odborníků, a žena při komplikovaném porodu přivede dítě na svět. Juliána se narodí s rozštěpem patra a dalšími zdravotními handicapy. Nastávají starosti, jak postižené děťátko udržet při životě a vštípit mu elementární dovednosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těhotenství je zvláštní stav, kdy větší roli než rozum hrají emoce. A stejné je to i s tímto dokumentem: mohl bych vynést několik rozumných argumentů proti jeho obsahu, ale emocionálně mě zasáhl jako máloco, takže je mé hodnocení, jaké je. Rozhodnutí přivést na svět dítě s těžkým postižením je něco, čemu se není třeba divit, stačí použít empatii. Pár, o kterém je tento film, divákovi velmi usnadní snahu vcítit se do takovéto situace. Režisérka zůstává neviditelná za kamerou a jen citlivě zaznamenává osudy novopečených rodičů a jejich dcery. Téma je natolik silné, že na intenzivní divácký zážitek stačí. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další český dokument z cyklu HBO "Bez cenzury", tentokrát na téma zda si nechat postižené dítě a jak se s postiženým miminkem žije. Musím se přiznat, že tohle byl první dokument z výše jmenovaného cyklu, na který jsem se podíval, a udělal jsem dobře, protože jsem zůstal přikovaný k obrazovce od začátku až do konce a s nesmírným zaujetím jsem sledoval příběh maželů Sladkowských, kteří se rozhodli proti vůli lékařů dítě donosit, porodit a vychovávat, a to navzdory informacím, že děti s Edwardsovým syndromem se z velké části rodí mrtvé, a pokud přežijí porod, tak většina jich umírá do týdne po porodu. Malé Juliánce jsou dnes téměř tři roky a stále žije, což samozřejmě této rodině z celého srdce přeju, protože už jen jejich rozhodnutí tuto holčičku porodit velmi obdivuji. Pokud se zaměřím na dokument samotný, tak ten je vyprávěn atraktivně a jak jsem se již zmínil, ač jsem neměl v plánu dokument vůbec sledovat, tak nakonec stačilo prvních pár vteřin, abych svůj odchod od televize oddálil, pak z toho bylo pár minut a nakonec jsem to dokoukal až do konce. Opravdu zajímavý a záživný dokument, u něhož jsem se ani na chvilku nenudil, který měl co nabídnout a který řadím mezi ty povedenější české dokumenty. Jako divák jsem s výsledkem maximálně spokojený a uděluji silnější čtyři hvězdy. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Samotné téma dokumentu nenechá nikoho chladným, režisérka Dagmar Smržová nám však odhaluje mnohem víc. Snad je to ten dokonale blízký vztah dvou lidí, láska, která je žene kupředu, možná ta obětavost, která z nich čiší. Každopádně v sobě oba mají obrovskou sílu, sílu nezjednodušovat si život za každou cenu a žít ho se všemi jeho těžkostmi, tak jak přichází. Je obdivuhodné, že se režisérce všechny tyto, a mnohé další, vlastnosti a emoce, podařily přenést do jednoho snímku, který v sále doopravdy rozbrečel i pár pánů. Snímku, na jehož vstřebávání si nechejte dostatečné množství času. [MDFD Jihlava 2010] ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO HD - Velice dojemný a dobře natočený dokument, který sleduje manželský pár, kterému život "nadělil" bohužel postižené dítě. To, jak se rodina s touto nepřízní osudu vyrovnává, je obdivuhodné. Rozhodně stojí za to, tento dokument vidět. 80% ()

Riley 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Věřím, že i když si člověk myslí, že má na tohle téma jasný názor, kdyby se dostal do stejné situace jako manželé Sladkowští - váhal by. Tohle je nejtěžší rozhodnutí, co může člověk udělat a nikdy bych nechtěla stát na jejich místě. Původně jsem myslela, že budu dokument sledovat spíše s názorem, že ,,jsou děti, které by se neměly narodit", ale asi chápu důvody proč si Juliánku nechali. Navíc, člověk se nejspíš rozhoduje jinak, když se rok pokouší o dítě a tohle zjistí než když je to náhodné těhotentsví atd. Jako dokument to hodnotím pozitivně, vše šlo pěkně popořadě, dostala jsem všechny potřebné informace a ani vteřinu jsem to nepřestávala sledovat se zatajeným dechem. Jediné co mi vadilo bylo poseltsví toho, že není třeba plně důvěřovat lékařské vědě. Jestliže většina dětí s tímto syndromem umírá v brzkém věku, neznamená to přeci, že se lékaři spletli, ale spíše, že Juliána měla obrovské štěstí, že zrovna její vady jsou v takové fázi, že se s nimi dá žít. To ale nikdo nemohl vědět a ta holčička mohla opravdu zemřít v prvním týdnu života. Neříkám, že láska a péče neudělaly své, ani to, že Juliána pravděpodobně opravdu přinesla nové poznatky lékařské vědě, ale stále bych tu mluvila hlavně o štěstí. Smutné navíc je, že většina takovýchto dětí opravdu skončí v ústavu, kde bez nadstadartní péče zemřou a je pravděpodobně málo případů, kde se o ně rodiče rozhodnou takto starat, Nicméně držím palce, Juliánka je krásná holčička a tohle muselo být a stále je psychicky obrovsky náročné a lékaři tomu asi nepřidali. Rodiče mají můj obdiv. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Příběh o bezpodmínečné lásce...kterou většina lidí zná pouze z vyprávění nebo z pohádek...bohužel...kdo tu mluví o rozumu, paradoxně neví o čem mluví...hluboce smekám před ústřední dvojicí. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Dokumenty tohoto typu moc nemusím, ale téma bylo zajímavé, rozhodnutí rodičů neobvyklé... ale to, co "povyšuje" tento příběh je onen "zázrak", že Juliánka ještě stále žije. ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Velice rozporuplné hodnocení! Na jednu stranu umně natočený dokument, který umí zahrát na ty správné emoční struny, na stranu druhou dokument, jenž se přiklání k životnímu rozhodnutí, které je mi naprosto proti srsti. A byť se mnou většinová skupina Vás rádoby humanistů nebude souhlasit, jsem ten racionální cynik s názorem, že jsou děti, které by se narodit neměly... Ale to je asi dobou a moderní přecitlivělostí... 90% Vašich rodičů, či prarodičů by mělo jasno... ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Překvapivě civilní dokument o morálním dilematu rodičů : zabít "nepodařené" nemocné dítě nebo tím vším projít ? Nakonec je to každého volba a nezúčastněným naprosto nepřísluší to nijak komentovat. Tím myslím i sebe, ale přiznám se, že mě film přesunul z kategorie "nikdy" do kategorie "nevím". ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Je to těžké rozhodnutí, ale myslím si, že dát šanci na život vlastnímu dítěti je i přes špatnou prognózu opravdu důležité umět. Hodnocení: 75 % ()

Wii.shi 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem shlédla v rámci festivalu AFO 2011 v Olomouci, přičemž po filmu následovala i diskuze s režisérkou. Jsem moc ráda, že jsem na tento film šla, přestože mě původně moc nelákal. Čekala jsem, že snímek bude hodně apelovat na city ve smyslu, zachránit každé dítě za každou cenu. Nemůžu říci, že by to tak nebylo, ale zároveň jsem z dokumentu neměla pocit, že by chtěl někoho někam tlačit. Bylo to spíše zobrazení kusu života jedné rodiny. Jak a proč se rozhodli tak, jak se rozhodli a jaké toto jejich rozhodnutí mělo následky. Poselství, které tak film předává je to, že pokud je v rodině láska, dá se zvládnout všechno. Líbilo se mi jak byl snímek citlivě sestříhaný, ať už jde o scénu porodu či to, že režisérka nekladla důraz na to, zda je člověk věřící či ne. Navíc, přestože šlo o dokument, byl film poměrně napínavý. ()

Brenda.Ch 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument natočený strhujícím způsobem a velmi otevřený o takovém choulostivém tématu. Filmařině nemíním vytknout nic, ale ústřední dvojice mi je zcela cizí. Možná je to mojí skepsí k jakékoliv víře, ale dřív, než začnou plivat na doktory a vyzdvihovat Boha, měli by si uvědomit, že byli to doktoři, kteří udělali všechno proto, aby dítě přežilo a dostalo prvotřídní péči. A nadšeně mluvit o tom, jak už má dítě dva roky a žije, když nechodí, bez sondy se nenají a má neoperovatelný nádor, myslím že na mozku - to mi nepřijde jako vítězství, ale jako jásání nad utrpením. Ale to je pouze můj názor. ()

Reklama

Reklama