Reklama

Reklama

VOD (1)

Soumrak indiánského kmene, putujícího do země svých předků.  Americký režisér John Ford (1894-1973) proslul především jako tvůrce westernů, jimž se věnoval už od dob němého filmu. Stačí připomenout klasické ukázky žánru jako Přepadení (1939), Fort Apache (1948), Stopaři (1956) či Muž, který zabil Liberty Valance (1962).
Svůj poslední western Podzim Čejenů natočil v roce 1964 podle skutečné události z let 1878-79, kdy necelé tři stovky indiánů z kmene Čejenů podnikly 2 500 km dlouhou pouť z oklahomské rezervace zpátky na své domovské území ve wyomingském Yellowstonu. Chtěl vyprávět pohnutý příběh strastiplné cesty z pohledu indiánů, neboť, jak sám několikrát poznamenal, zabil jich ve svých filmech mnohem víc než kdokoli jiný od dob generála Custera. A jeho hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost mu velel vyrovnat účty.
Ford do svého epického westernu obsadil přední americké herce - Richarda Widmarka (kapitán kavalerie Archer), Carroll Bakerovou (kvakerská učitelka Wrightová), Karla Maldena (velitel pevnosti Wessels) a Edwarda G. Robinsona (ministr vnitra Schurz), který nahradil nemocného Spencera Tracyho. Role indiánů ztělesnili převážně mexičtí představitelé Ricardo Montalban (Malý Vlk), Gilbert Roland (Tupý Nůž) a Dolores Del Rio (Španělka).
V burleskně pojaté scéně z Dodge City, jež má sloužit jako ironický kontrapunkt k zobrazovanému utrpení původních amerických obyvatel, účinkují James Stewart jako Wyatt Earp a Arthur Kennedy jako jeho přítel Doc Holliday.
Většina exteriérových scén byla pořízena ve Fordově oblíbeném a velmi fotogenickém Údolí monumentů a kameraman William Clothier byl za svoji práci nominován na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bol by to asi najlepší film o Indiánoch z dôb pred Tancom s vlkmi... keby to nebolo tak neznesiteľne rozťahané a bez tempa. Vysekať z toho zbytočnosti (celá tá idiotsky komediálne poňatá epizóda s Earpom - Stewartom) a možno by to človek nemusel pozerať ako seriál - ja osobne asi na 5 dielov, aby som to vôbec doklepal do konca. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,2milióna║ Vyznie to svojou minutážou ako moc dlhé, na ponúknutí skoro priamočiary dej o putovaní Čejenov za slobodou ale stále to dosahuje aspoň štandart slušnej priemernosti. Kde je občas miestami ponúknutý strhujúci dej z napätím, prípadne príde aj nejaká ta prestrelka. Trošku poteší aj malé odbehnutie od rozohraného príbehu s Indiánmi do Dodge City za Wyatt Earpom. /65%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Western nominovaný na Oskara a Zlatý globus jako jeden z posledních filmů filmové legendy Johna Forda. Dramatický příběh zanikajícího kmene Čejenů na jednom z nejdelších putování národů v historii Ameriky - na cestě z nehostinné pouštní rezervace domů na travnaté prérie kdysi oplývající zvěří. Obdobně jako v o šest let mladším antiwesternu Malý velký muž je zde řešena genocida Čejenů. Zabíjení indiánů bílými vojáky i kovboji je jednak předmětem pomsty vojáků či nadšení většinou vystrašených osadníků, jednak naopak objektem soucitu jiné části bělochů - části vojáků (seržant původem z Polska: "Jsme jako ti kozáci honící chudáky Poláky.") a části důstojníků a inteligence. Nejhorší je ale lhostejnost - americké vlády i parlamentu, vojáků slepě plnících absurdní rozkazy, nebo novinářů zaplňujících své plátky vymyšlenými zprávami o přepadeních působených indiány. Ford se dokáže vcítit i do myšlení Čejenů, divák tak má chvílemi pocit, že je sám na velkém hladovém útěku před nepřátelskými bělochy krásnou, avšak krutou krajinou. Hlavní part polidštěného kapitána kavalerie zahrál Richard Widmark, James Stewart dostal malou ale milou roli jako Wyatt Earp. Trailer: http://www.videodetective.com/movies/trailers/cheyenne-autumn-trailer/2900 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"I pes může jít kam chce, jen Čejen ne!" Dne 7. 9. 1878 Čejenové pochopili, že jsou dlouhodobě taháni sliby bílého muže za fusekli, vyrazili na dlouhou pěší tůru z rezervace do domovského Yellowstonu a to neměli dělat. V Americe si přeci nemůže jen tak někdo trvat na svých právech. Takže vojáky na ně, bulvár na ně a vlastně všichni na ně! Jenže v tomto snímku jsou indiáni ti dobří, bílí jsou vesměs svině a divák si může dějiny Ameriky vyzkoušet z pohledu rudé kůže. Mne to tedy poměrně zaujalo, ale na můj vkus to bylo příliš dlouhé, takže si po nějaké době patrně vzpomenu již jen na legendární výzvu sedícího Wyatta Earpa k souboji: "Tak vystřelte, já se pak přidám." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo americké kinematografie hraného filmu. To je to první, co člověka napadne, když se dívá na záběry tohoto zralého Fordova díla. Pomineme-li filmové kvality, jimž sluší vůle po uměleckém dokumentu, vidíme před sebou skutečnou americkou historii tzv. rekonstrukce, tj. doby, která následovala po občanské válce šedesátých let předminulého století (záběr na Lincolnovu podobiznu není v žádném případě náhodný). Americká skutečnost, skutečnost země, která chtěla být a do značné míry stále je demokracií, je drsný. Drsný drsností románů Fenimora Coopera, drsný nezkaleným pohledem na vnitroindiánskou skutečnost, drsný odstíněním zájmů demokracie a velkokapitálu, drsný utrpením čelenských žen a dětí. Jednu ze svých nejlepších rolí tu předvádí Caroline Bakerová. Relativní happy end, jímž film končí, nevyznívá proto ani hluše, ani prázdně; je prodchnut Fordovou humanistickou vírou ve vítězství toho lepšího v americké demokracii. Pojetím se vnějškově blíží ruským filmům; neškudlí s časem, nebojí se jít i do popisné hloubky. Co jiným může vadit, u mně vyvolává pocit hlubšího srozumění s americkou historickou skutečností. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Legendární indiánská epopej Johna Forda. Kdo by čekal Mayovku či "Posledního Mohykána", bude zklamán. "Podzim Čejenů" je vypodobněním (dalo by se snad i říct rekonstrukcí) skutečné příběhu o putování Čejenského kmene do své vlasti. S výjimkou stopáže (některé scény jsou podle mého zbytečné - např. ta s Wyattem Earpem působí jako z jiného filmu) se však nechá jenom chválit. Po technické stránce je film naprosto dokonalý. Kamera je na svoji dobu hodně barevná a záběry jsou (na dobu vzniku) nasnímány z netradičních úhlů. Po příběhové stránce, i když pomalejší, přesto bez výhrad. Postavy jsou skvěle živočišné a film je díky tomu naprosto nestranný. Skvělý Richard Widmark v jedné ze svých nejlepších rolí. "Podzim Čejenů" je skvělé epické westernové drama. Být o dvacet minut kratší, bylo by výborné. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western, který nám vypráví skutečnou událost. John Ford pojal celý snímek osobitě, má smysl pro detail a rozvláčnost děje. Vše se pomalu rozjíždí a směřuje k jednomu finále. Divákovi se nabízí pohled do tehdejší doby, na tehdejší poměry a jednu obrovskou nespravedlnost. Indiáni si opravdu vytrpěli mnoho a bílí lidé-přistěhovalci se chovali hůř než zvířata (ano, přiznejme, že i mnozí indiáni se chovali stejně; oni ovšem bránili svoji půdu; to je ale na delší úvahu, do které se nebudu pouštět). Skalp indiána pro ně znamená veliký triumf a osobní výhru. Ano, přesně tohle jsou ti Američané, svobodomyslní a demokratičtí přivandrovalci na cizí kontinent. Vraždit, plenit a krást půdu způsoby, které se vymykají všech humánních hledisek. Naštěstí ne všichni byli stejní, našli se i lidé dobří, kteří indiánům pomáhali v těžkých dobách, kdy již jejich kmeny byly takřka na pokraji vymření. Na těchto základech stojí ona dnešní světová velmoc, ruce má špinavé od krve! ..Ale zpět k filmu. Celková délka docela nudila, v mnohých scénách se nedělo nic, co by diváka nutilo upřeně sledovat obrazovku. Poslední půl hodina byla ale velmi zajímavá, poutavá a napínavá. Pochod Čejenů je skutečně legendární a obdivuhodný, rád bych dal vyšší hodnocení, ale skrze nudné pasáže nemohu. Patrně se budu po někom opakovat, když zmíním scénu s Wyatt Earpem, která se "tvářila", jakoby do filmu zavítala omylem :) aneb vystřiženo z jiného snímku :) Na druhou stranu události, které se odehrály v baru za přítomnosti výše zmíněného šerifa, celý western oživily. Závěr: Průměrný western s neobyčejným dějem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Ford nestratil nič zo svojho režijného umu ani v 60, rokoch. Jeseň Čejenov je v tom najlepšom zmysle slova fordovský. Krásne prírodné širokouhlé scenérie, epická výprava a kvalitne napísaný, príťažlivý príbeh. Samozrejme nám môže byť sympatické, že kriticky reflektuje svoju westernovú filmografiu a robí to myslím dôsledne. Väčšia dĺžka podľa môjho názoru k podžánru road movie tak nejak neodmysliteľne patrí a preháňať sa spoločne s Čejenmi a americkými vojakmi dva a pol hodiny po rôznych kútoch americkej prírody nemôže milovníka žánru nudiť. Len škoda, že Wyatt Earp v stvárnení Jamesa Stewarta je iba krátka, epizódna úloha. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Sympatická, leč žel poněkud chladná freska ze soumraku několika civilizací. Souběžně se zkázou indiánského světa se v této době totiž začalo stmívat také nad světem tzv. západním, který se v propukající Nejistotě začal překotněji tmelit a svářit a formovat v cosi již vnitřně nejednotného a rozpadajícího se, co se dosud leskne pyritovými blesky a nepochybně zanedlouho dobrovolně zhasne. K tomu si ještě znamenám přiléhavý obraz Johna Ruskina: „Mluvíte o kose Času a zubu Času: řeknu vám však: Čas nemá kosy a nemá zubů: my to jsme, kteří hlodáme jako červi, my srážíme jako kosa. Jsme to my, kteří ničíme, kteří stravujeme: my jsme plíseň a plamen, duch člověka jest svému vlastnímu dílu molem, který rozežírá, nemůže-li létati a jest jako skrytý plamen, který sežehne, kde nemůže osvětliti.“ ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Neoznačoval bych tento zajímavý film jako čistokrevný western. Označil bych ho spíš za drama a slovo western bych přesunul na druhou pozici. Podle mého jde především o drama hrdého kmene Čejenů, kteří museli v dávných dobách osídlování území, mimo jiné i Čejenů, čelit násilí a bezohlednému vyvražďování bezcharakterními bělochy. Myslím, že tento film vcelku pravdivě vypovídá o těžkém osudu původních obyvatel Ameriky. Je to skutečný, nepohádkový příběh ze Západu vykreslující bídu a bezmocnost utiskovaného národa bezohlednými přistěhovalci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma, které si Američané nepříliš rádi připomínají a westernový nestor John Ford měl být tím nejpovolanějším, kdo by jím nastavil zrcadlo. Nevím, jakého přijetí se dostalo filmu ve Státech, ale na mě přílišný dojem neudělal. Fordovi slouží ke cti odvaha být na straně Indiánů, což byla tehdy svým způsobem novinka, ale dělá to vše strašně rozvleklým a tudíž uspávajícím stylem. Výprava je určitě působivá, ale záběry na pustinou se plahočící Indiány brzy omrzí. Díky roztahanosti zapadají i solidní herecké výkony. Tím pádem asi nejnezapomenutelnější pro mě bude scénka z Dodge City, kde Wyatt Earp a Doc Holiday v klidu hrají karty a nějací Čejeni je vůbec nezajímají. Paradoxně tahle pasáž nemá z filmem takřka nic společného. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Silna tema, pôsobiva vyprava, nadherna kamera, hviezdne herecke obsadenie ktore nepredvadza uplne márne vykony, ale preco je to tak rozvlacne natocene? Vdaka tomu som sa prilis casto nudil a je mi to fakt luto, lebo namet bol zaujimavy. Chyba tomu poriadna dramaticnost, takze napriek zavaznej teme sa ma to vôbec nedotklo. 5/10. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru byla ve filmu zcela nadbytečná scéna s Wyattem Earpem. Bez této scény, která tu působí rušivě, by se příběh naprosto obešel, film by se zkrátil a získal několik bodů navíc. Je to zajímavý snímek, označení western tu není úplně výstižné, spíš to je historický film, i když ve westernovém balení. Jsem si vědom toho, že čtyřmi hvězdičkami mírně přidávám, spíš je to na 70%. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ten, kto pozná tvorbu Johna Forda, vie, že tento počin je pre mnohých divákov trošku prekvapujúcim krôčikom. Týmto filmom mierne relativizoval jeho údajnú nevraživosť voči indiánom. Jeho westerny majú hĺbku i pôvab, obdiv i zdravú kontroverznosť. Dej sa sústredí na čejenov, ktorým vyvlastnenie i následné spleti udalostí neboli vôbec nápomocné. Skôr naopak. Sledujúc množstvo postáv - majú zložitejší rozmer, ich záujmy a pohľad na vec sú ale jednotné podľa toho z ktorej kultúry a miesta pochádzajú... Objemnou minutážou sa môže zdať, že je to prepálené, ale nie je tomu tak. Práve v kontraste informačného prerozprávania a bezprostrednosťou zaujme, ale rovnako emocionálne drží trocha pri okraji. Herecké hviezdy sú vedľajšie postavy (G.Robinson, Stewart), čo dodá filmu zdravú rovnováhu. Lepší priemer, ktorý nebude príliš vyčnievať. Ale z vizuálneho hľadiska (tak ako to je u JF zvykom) ide o strhujúci zážitok s perfektne agilnou kamerou a maximálnou sýtosťou farieb. Vidieť, že na (častú) prácu v exteriéroch je potreba mnoho remeselnosti a to si málokto môže dovoliť. Vrelo odporúčam. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

John Ford o sobě prohlásil, že od dob generála Custra zabil víc Indiánů, než kdokoli jiný..samozřejmě měl na mysli ve svých filmech..a proto se také ve svém posledním westernu, který je natočen podle skutečných událostí, staví na stranu rudých bojovníků a částečně se tak snaží "ospravedlnit"..bohužel z dlouhého pochodu Indiánů do své rodné země se asi víc vytřískat nedalo a tak budete mít po dvou a půl hodinách rozporuplné pocity.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi minutazou prepaleny western od reziserskej legendy menom John Ford /Sergeant Rutledge, Man who shoot Liberty Valance/. Prilisa sa film vlecie, kopu miesta je doslova vatoveho, James Stewart je len v pozadi, v popredi je cesta Indianov z bodu A do bodu B. A ta je dost nudna, dialogy tiez : 60 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Divoký západ mě vždycky nějak vzrušoval. Chudáci čejeni, takhle se furt trmácet z místa na místo a být vyvražďováni jen kvůli tomu, že zrovna nějakému plukovníkovi ruplo v kouli, mě dojímá k smutku a zároveň k zuřivosti co si tehdejší "velká" amerika o sobě myslela! Jen škoda (co celému filmu vytíkám) že je zbytečně táhlý a ztrácí na autentičnosti - 20%. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - nominace (1) - Nejlepší herec ve vedlejší roli - Gilbert Roland (Pozn.: Herec nominaci odmítl.) ()

Reklama

Reklama