Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sasha je mladý nadaný pianista, který se snaží, jak může, aby splnil sen svojí matky a dostal se na prestižní hudební konzervatoř. Jeho život se ovšem zhroutí, když se dozví, že jeho milovaný učitel hudby nadobro odchází z Německa do Vídně. Jedinou blízkou osobou, které se se svým trápením může svěřit, je jeho nejlepší kamarádka Jiao. Zdá se, že od své rodiny a zejména od otce, původem z Černé Hory, pochopení čekat nemůže, a tak raději předstírá, že s Jiao chodí. Lež má ale krátké nohy, což má Sasha brzy poznat. Co by mohlo být srdceryvným dramatem, odlehčil Dennis Todorovic vkusným humorem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Saša mě podobně jako Letní bouře, která je rovněž z německé produkce a pojednává o coming outu, velmi zaujal svým námětem a hereckými výkony. Kde Letní bouři pomáhal skvělý soundtrack, tak u Saši je přítomna humorná stránka, kterou zaopatřuje linie z rodinného života rodiny hlavního hrdiny. Film je to na první pohled opravdu emocionálně nabitý, ale jak už jsem říkal, vše je zde vyrovnáváno komediálními vložkami (jinak by to byla vážně tragédie). Z herců mě nejvíce zaujal Sasha Kekez a samozřejmě Predrag Bjelac (ten hraje snad po celém světě). ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(Mezipatra 2010) Práce se schématy a klišé, která jsou ozvláštňována realistickým pojetím s určitou autorskou stylizací, je pro německou kinematografii charakteristická (viz COMING OUT (Heiner Carow, 1989) a LETNÍ BOUŘE (Marco Kreuzpaintner, 2004)). SAŠA je toho velice dobrým příkladem, protože od začátku do konce víme, jakým směrem se vyprávění bude ubírat a že i když dojde na emocionálně vypjaté dramatické scény, ty budou odlehčeny humorem. Jako komedie je snímek neselhávající, protože vykazuje smysl pro načasování i pointování situace, zábavné jsou především running gagy (tj. vtipy objevující se v průběhu celé stopáže, které jsou dále rozvíjeny, např. „bidetový leitmotiv“). S dramatem, které do tématu coming outu vnáší srbsko-chorvatskou mentalitu, by ale mohl mít někdo problém, protože se máme smát kulturním stereotypům, což je značně xenofobní. Otec od rodiny musí být opilecké macho s násilnickými tendencemi, matka musí být ušlápnutá a projektovat své touhy do syna, nesmí chybět zábavná vedlejší postavička strýčka, který je úplně mimo. _____ Přes žánrovou stylizovanost v podobě typizace postav, herectví, které je založeno na přehrávání ze strany jedné a záměrném „podehrávání“ ze strany druhé, dialogů i hladkosti vývoje je forma ozvláštňována realistickými prvky, které svou neokázalostí potěší, protože odpovídají náladovému rozpoložení titulního hrdiny. Hudba vtipným způsobem komentuje zobrazované a odpovídá Sašově náladě, i svícení je na něj výrazně napojeno, a tak obraz zalije sluneční záře, když pociťuje radost. Závěr, i přes tragickou událost, končí optimisticky, což vyjádří dětská píseň, a tak divák odchází z kina spokojen a pobaven, protože nebylo nic, co by ho rozrušilo, i když došlo ke střelbě a rodinnému neštěstí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Sascha v sobě mísí lehký, příjemný humor s dobře vystavěným dramatem, aniž by přitom sklouzával k patosu. Predrag Bjelac je borec a Sasa Kekez mi připomínal něco mezi mladým Dustinem Hoffmanem, Al Pacinem a Demetri Martinem. Moc hezký to muž:) Filmy s gay tématikou mají Němci zmáknuté, tento byl o to příjemnější, že dokázal i pobavit. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nic tomu vcelku nechybí, ale všechno jako by už někde někdy bylo. Emigranti z Jugošky žijící v ekonomicky vyspělém Německu, stesk po rodné Černé Hoře, lehce hysterický táta, problém s homosexualitou. Tak to nějak podle pravidel uplývá, nic neruší, nic nepřekvapuje... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

'' Není nad dobrou černohorskou snídani! '' Tak takto som sa už pekne dlho nebavil a to je gayovský film ( nič v zlom , stiahol som si to omylom, ale neľutujem )! Je to nadupané vtipnými hláškami a scénkami tak, že jedna valí za druhou až som plakal od smiechu! Doporučujem všetkým heteráčom, vôbec bych sa toho nebál ! '' Slyšelas ho? Menšina si stěžuje.'' Buhahaaaaa.... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani náhodou. Znervóznel som už vo chvíli, keď film začali zapĺňať štylizované balkánske figúrky. A keď bola do deja vnesená homosexuálna problematika, tak som film vypol. Nie som tolerantný a nebudem predstierať, že je v poriadku, aby sa menšinové žánre dostávali ich zastúpením na úroveň ostatným. A netýka sa to iba problematiky gayov, ale aj rôznych foriem násilia a pod. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Pěkný páteční večer. Nečekaně pohodový a vkusný filmek, toto.. Jemný humor byl dávkován postupně, homosexualita nebyla zbytečně zesměšňována, postavy byly uvěřitelné, dobře zahrané. Bjelac byl trefou do černého, jeho scény mě vskutku bavily! A Sascha mi děsně připomínal mladého Dustina Hoffmana. :-) No co víc si přát od německého filmu? ;-) Mějte se filmově, Woo. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že nemecká filmová tvorba ma obvykle necháva chladnou, ale tentokrát som urobila výnimku a neľutujem. Veľkú časť úspechu zapríčinili dobre zvolení herci a ľahkosť s akou bola téma homosexuality a homofóbie podaná. Predrag Bjelac bol ako otec famózny a jeho rola mu sedela ako uliata. Jediné, čo mi nesedí tak úplne je žáner komédie, pretože som film vnímala hlavne ako drámu a nedá sa povedať, že by som sa nejako zvlášť zasmiala. Inak však veľká spokojnosť. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Je to takové přímočaré, ale velmi dobře se na to kouká a jako portrét členů jedné balkánské rodiny a jejich vzájemných vztahů je to velmi přijemné. Herecky za vyzdvihnutí stojí zejména role otce v podání původem srbského nestora Predraga Bjelace. Svěží film, na autorský debut to téměř nemá chybu. Vzhledem k národnostnímu zakotvení průkopnické dílko, že by ale člověk odcházel z kina omráčen, to zase ne. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

určitě netradičně natočený coming-outový film, a to myslím v tom pozitivním smyslu. Příjemný byl i vhled do života přistěhovalců v Německu a děj, který působil na mně hodně přirozeně a uvěřitelně. Rodiče Sashy předvedli v tomto filmu velmi dobré herecké výkony a v jejich podání mi přišla balkánská rodina hodně blízká a poctivá, i když nevím, zda bych takového otce vystál ;-). Podle mne je to však drama, tak ať se na to potencionální diváci raději připraví, protože by je to mohlo zklamat. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Vážné téma zpracované s humorem a nadhledem. Navíc přeskakování z němčiny do srbochorvatštiny má svoje kouzlo. Především pro nás, Slovany. ()

Loooki 

všechny recenze uživatele

Trocha dramatický film s komediálnym obsahom, hlavne vykreslenia šialenej rodinky. Nezabudlo sa ani na trocha klišéovitého gýču, ale filmu to vôbec neuškodilo. Bola by potreba točiť viacej takýchto snímkov, s danou tématikou, pretože ponuka na trhu je podľa mňa veľmi chabá :/ ()

Brumlak 

všechny recenze uživatele

Dobře zvládnuté téma. Pár klišé, ale to se dá omluvit. Přeci jen je to debut. Trocha mi to připomnělo "Díky za každé nové ráno" s dominantním otcem. ()

Starlionx 

všechny recenze uživatele

Dobre napsany scenar, skvele zvladnuta rezie a pekne zahrane se spoustu humoru. Podareny debut. Dlouhy potlesk na Mezipatrech. ()

girasollle 

všechny recenze uživatele

Spíše než příběh samotného Saši, mě bavil pohled do rodiny balkánských přistěhovalců. Na oko příjemné vizuální zpracování filmu a výborná typizace postav. Průměr na tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama