Reklama

Reklama

Svět Keithe Haringa

(festivalový název)
  • Itálie The Universe of Keith Haring

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární portrét výrazné osobnosti amerického street artu. Mladík, kterému učaroval svět ulice, jenž se pro něj stal jedním velkým plátnem. Jen uchopit fix, sprej a mít odvahu a prostory newyorského metra se počátkem 80. let proměnily v jeho galerii pro všechny. Z ilegálního umělce a aktivisty, atakujícího svou vitalitou, kreativitou a sociálním akcentem veřejné plochy, se rázem vypracoval na hvězdu moderního umění po bok krále pop artu Warhola nebo Basquiata. Jeho skotačící postavičky ovládly nejen ulice a galerie, ale našly své místo i na koncertech Madonny. Staly se symbolem svobodného ducha a srdce ulice, které předčasně dobilo v pouhých 31 letech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Kresby umělce se mi nelíbí, ale vyhraněným stylem se to stalo součástí popkultury a krotkou sociální kritiku to má. V dokumentu je zajímavější jeho životní příběh, který je ale moc zaměřen na jeho profesi. Vypráví hlavně "mluvící hlavy" z jeho okolí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Keith Haring byl velký umělec a tento výborný dokument mu skládá poctu sympaticky pietní formou. V dokumentu, který chronologicky sleduje Haringův život i tvorbu, se objeví většina lidí, kteří s ním měli co do činění, a prostor dostane i samotný Haring z nejrůznějších dobových záběrů. Bylo například strašně dojemné vidět Haringa v metru, kde bezelstně vysvětloval nějaké staré paní smysl své tvorby, a na závěr jí věnoval i placku se svou postavičkou. V dokumentu se představí rovněž některé z nejznámějších Haringových prací. Osobně jsem na tomto dokumentu nejvíce ocenil záběry zachycující Haringa v okamžiku tvůrčího aktu - bylo fascinující vidět to, o čem jste dřív jenom četli. Keith Haring tvořil v horečném tempu, přitom vedl svou linku neuvěřitelně suverénním způsobem - nikdy nechyboval, nikdy nepracoval "nanečisto", nikdy nic nemusel opravovat. Jakoby vše viděl dávno dopředu a pouze to zhmotňoval. Přitom se nejedná o žádné naivní kresbičky, ale o velice promyšlený a oduševnělý malířský projev. Takový malý zázrak. ()

Reklama

Majduska 

všechny recenze uživatele

Byl to umělec od začátku až do konce. Dokument, který je natočený s citem a úctou. Díky vyprávění Haringových blízkých, se dostanete k podstatě jeho bytí a na chvilku nahlédnete do jeho duše, která byla krásná jako jeho dílo... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama