Reklama

Reklama

Vesmír: Utajená historie

  • Česko Tajné dějiny kosmických projektů (více)
všechny plakáty
USA, 2005, 120 min

Obsahy(1)

V roce 1961 sovětská média informovala svět, že prvenství v kosmu náleží Jurijovi Gagarinovi. Po rozpadu Sovětského svazu ovšem zpřístupněné odtajněné dokumenty vydaly ohromující pravdu. Prvním mužem ve vesmíru nebyl Gagarin, nýbrž Vladimír Iljušin, jenž v Rusku patří k nejoslavovanějším zkušebním pilotům. Tento zcela průkopnický dokument odkrývá pravdu o tom, jak Iljušinova mise skončila těžkým zraněním a jak se úřady Sovětského svazu raději rozhodly pravdu před světem utajit, jelikož byla v sázce jeho pověst neohroženého dobyvatele vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ony to jsou ve skutečnosti dva dokumenty: první člověk ve vesmíru, Vladimír Iljušin, je hrdinou toho prvního s copyrightem 1999, delší půlka je o tragédiích ve vesmírném programu, a má copyright 2001. Zatímco ten o Iljušinovi je aspoň zajímavý, i když je natočen naprosto průměrným televizním standardem, u té druhé půlky je skoro umění neusnout. Navíc se ani moc nedrží svého tématu, takže víc prostoru zabírá Apollo 11 než Challenger (například). Tedy 60% + 20% / 2 = 40%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka tohoto dvojdílného dokumentu je určitě rovněž zajímavá. Konečně někdo naplno řekl, že Gagarin nebyl prvním člověkem ve vesmíru, přestože to dodnes tlačí děckám do hlavy ve škole. Bohužel celou věc okolo vesmírného programu v SSSR komentují hlavně tehdejší novináři, od kterých uslyšíme jen celou řadu rádoby pravdivých informací. Na místo toho, abychom mohli nahlédnout do archivních materiálů o kterých tu pořád jen mluví. Naštěstí se dočkáme, alespoň archivních záběrů, které zvedli celkovou úroveň. Vladimír Iljušin byl sovětským hrdinou, který se neprávem nikdy nedočkal takových ovací, jaké by si po právu zasloužil. Ovšem tak jak nám tu byl presentován Gagarin – to byl mediální humus. I on patří mezi legendy, přestože se díky komančům dočkal takových ovací neoprávněně. Nicméně celý tento dokument šetří na skutečných faktech. ()

ČeskýTulák 

všechny recenze uživatele

ČeskýTulák (hodnocení, komentáře) Tento dokument mne velice sklamal. Místo aby se opíral o skutečná fakta a filmové záznamy, jedná se pouze o informace novinářů, kteří snad pracovali v SSSR v šedesátých letech, ale prakticky se objevují najenou až dlouho po rozpadu SSSR. Vše se v prvé řadě opírá o politický protisovětský názor , než technický. Osoba Iljušina je zde podána pouze slovy novinářů a redaktorů. Jak je zde i uveno údajně Iljušin sám "nakone" si své tajemství ponechá pro sebe. Rozhovor s ním prakticky žádný není použit. Naopak s Gagarina je nakonec udělán opilec a prospěcháž, který se musel hlídat, aby něco neprozradil. To je k zasmání. Je zde jmenován i konstruktér Koroljov, opět pouze okrajově. Ale zde přeci existuje vynikající životopisný film o celém vývoji kosmonautiky v SSSR. Většina novinářů a reportérů vystupujících ve filmu jsou američané či uprchlí sovětští občané. Novinové články,zobrazované jsou z amerických novin z doby studené války. Kde jsou uváděné dokumenty z údajného tajného ruského archivi, když již byl dle slov ve filmu odtajněn. Rovněž řada filmových záběrů mi připadala jako ilustrační , některé byly použity i dvakrát s jiným komentářem. Jedna zajímavost - příprava startu Iljušina - má na sobě vše , skafandr, helmu s SSSR, usedá do rakety, kolem vidíme techniky jak mu pomáhají. Jedno zde však chybí - pohled do průzoru obličeje. Vždy při startech ruských kosmonautů si na toto sovětští filamři potrpěli. Zde je však pouze pohled do týla kosmonauta. Rovněž je ve filmu snaha kritiky výstupu prvvého člověka do vesmíru - Leonova. Je možné, že měl potíže s návratem do kabiny, ale přeci není nutno vše uvádět. To nedělali ani v USA. Vždyť se mohlo i kritizovat, že první americký kosmonaut J.Glenn byl osobní přítel rodiny presidenta Kennedyho. Ještě k druhé části dokumentu, kterou jsem již nedokoukal. Je zde řada záběrů nepovedených startů raket USA, některé opět i dvakrát, ale nikdy není komentář kdy se to stalo, o jakou raketu a pod. Dvakrát je zde zmiňována tragedie akde zahynulo 160 osob - není však ani jedna fotografie těchto osob. Hovoří se pouze o technikovi, který nechtěl opustit místo vedle startující rakety. Závěrem - film je pouze o očernění výskumu a úspěchů kosmonautiky v SSSR s použitím politické nenávisti. Boj o dobytí vesmíru existoval, to nikdo nikdy nepopřel , rovněž to, že tato snaha rychleji být první v určité oblasti, přinela i tragedie má svou logiku a lze ji pochopit. A tak tento dokument snad plní pouze medvědí službu - zachovat nenávist mezi Ruskem a USA. ()

Reklama

Reklama