Reklama

Reklama

Lip Service

(seriál)
Velká Británie, (2010–2012), 12 h (Minutáž: 60 min)

Tvůrci:

Harriet Braun

Kamera:

Neville Kidd

Hrají:

Fiona Button, Heather Peace, James Anthony Pearson, Natasha O'Keeffe, Ruta Gedmintas, Laura Fraser, Emun Elliott, Anna Skellern, Sinead Keenan (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Sex, lži a pravá láska v moderním Skotsku v novém svůdném dramatu o vztazích s názvem Lip Service, které sleduje životy skupiny leseb ve věku kolem dvaceti let. Laura Fraser, Ruta Gedmintas a Fiona Button byly obsazeny do tří hlavních rolí v Lip Service, novém dramatu BBC Three o sexulním životě a milostných aférách dvacetiletých leseb ze současného Glasgow. Tvůrkyně a scénáristka Harriet Braun o seriálu řekla:
„Na základě mých vlastních zkušeností a zkušeností mých přátel jsem chtěla napsat sexy, vtipné a zajímavé drama, které by odráželo jaké to je být mladá gay žena v dnešní Británii. The L Word jsem milovala, ale je na čase abychom se podívali také na současné Britské lesby se vším tím špatným počasím, výlety do hospod a potlačovanými emocemi, které se k tomu váží. Bude to vtipné a plné patosu, protože má zkušenost je, že přesně takový je i život.“
Ruta Gedmintas hraje Frankie, neuctivou a provokativní fotografku, která se vyhýbá závazkům za všech okolností; Laura Fraser hraje Cat – bývalku Frankie, která je proti jejímu kouzlu imunní tak, jak se ji to zrovna hodí; a Fiona Button hraje Tess – Catitu nejlepší kamarádku a spolubydlící, která má ve zvyku přitahovat ty nejrůznější typy nesprávných žen. V dalších rolích se v seriálu objeví Roxanne McKee jako Lou, Emun Elliott jako Jay, Heather Peace jako Sam, James Anthony Pearson jako Ed a Tom Mannion jako strýc Frankie, Cameron – včetně dalších. ()

(více)

Recenze (36)

JFL 

všechny recenze uživatele

Great lips, great story. Ze stínu předsudku „britského L Wordu“ se již po zhlédnutí prvního dílu vyklube nevyhnutelné prozření, že přirovnávat "Lip Service" k americkému hitu je přinejmenším nefér. Samozřejmě se zde najde řada styčných ploch, ale podstatnější jsou právě výrazné rozdíly, které jasně ozřejmují proč britský seriál není tak masově populární. "L Word" je v zásadě jen klasické televizní melodrama z lesbického universa, lépe řečeno z (mokrého) snu leseb o jejich světě, kde se prochází tradičními vyhroceně schematickými konflikty. Prostě jako "Dallas" či "Beverly Hills 90210", jen tentokrát bublinou není prostředí zbohatlíků, nýbrž domnělý svět leseb – při čemž stejně jako ve jmenovaných konzervativních sériích také v "L Word" se prolínají představy většinové společnosti o daném světě s podprahovým podsouváním a ospravedlňováním postav a jejich hodnot divákům. Je pak vlastně otázka, jestli lesby si konzervativní žánr podmanily, nebo jestli si naopak on podmanil je. U "Lip Service" takovéto paradoxy vůbec nevyvstávají prostě proto, že je to vztahový seriál, kde většina postav je na holky. V tomto případě to navíc znamená, že ve vyprávění vystupují nejen lesby, ale i heteráci. Jistě i tentokrát jsou všechny ženy neodolatelné a reálné butch typy se objevují maximálně na pár sekund v pozadí davové scény, ale přesto je rozdíl mezi vypulírovanou reklamní fikcí americké televize a stylově (pseudo)realistickou estetikou britské série propastný; což platí o prostředí, módě i sexuálních scénách. Podstatou "Lip Service" nicméně jsou vztahy a drama, při čemž hrdinky a hrdinové zde nejsou užiti jako vzory chování pro diváky a nevyjadřují se k palčivým tématům, společenským otázkám či důležitým agendám, ani nám neukazují, jak se máme v určitých situacích chovat. Prostě to jsou uvěřitelné charaktery, které musejí čelit v zásadě obyčejným a divákům důvěrně známým vztahovým problémům. Právě proto, že „Lip Service“ z leseb nedělá další privilegovanou kastu ve fiktivním universu vykonstruovaných konfliktů, ale obyčejné postavy, není jen klonem úspěšného zaoceánského pořadu, ale naopak dalším krokem ke zrovnoprávnění minoritních postav v prostoru masových médií. Vlastně jedinou opravdovou spojnici obou seriálů představuje voyeuristický pohled, který na rozdíl od klasického pohledu přisuzovaného mužským, postavám je tentokrát určený pro muže i ženy v publiku. A že je na co koukat... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Perfektní seriál, jehož největší síla tkví v ohromném zaměření na postavy. Pokud Lip Service porovnáme s podobnými žánrovými kousky z nového kontinentu, nelze si nevšimnout, že právě ona orientace je největším rozdílem. Zatímco v tradičním pojetí jsou postavy „oběti“ scénáře, tedy potažmo příběhu, zde je to právě naopak. Jednotliví hrdinové jsou příběhotvorní, tedy děj přímo vytvářejí, a jejich osobnosti jsou v absolutní většině případů nad ním. Pokud vám případá slovo hrdinové podivnější než slovo příběhotvorní, pak víte o čem mluvím... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Seriál o 4%, o kterých máte dojem, že v Glasgow jsou spíše 90%. Největším zklamáním je pro mne beze sporu postava (neskutečnénapěstkrávy) Frankie. Už dlouho jsem neviděla takhle šablonovitou postavu - drsňačka, co je naštvaná na celý svět a tak neustále jedná samolibě, kouří cigára, vrhá svůdný pohledy a "fancy a fuck" a přestože pořád působí sobecky a naštvaně, neustále brečí na záchodě. Díky ní jsem myslela, že už si další epizodu nepustím, ale naštěstí je tu rozverná Tess (nejzábavnější při randědí s "heterosexuálkou"), která mě strašně baví a beru ji jako takový hlavní záchytný bod. Ty ubrečené a hysterické lesbičky mě chvílemi vytáčejí, nemluvě o neherectví neustále se mračící Laury Fraser, která svou křečovitostí ničila už Breaking Bad. Mimochodem trochu jsem se zasmála komentáři o tom, že postavy nejsou obětmi zvratů - protože je to přesně naopak. V pravou chvíli se pokaždé někomu rozbije telefon, nebo zasekne výtah - a to nepřehlédnutelně v každém díle. Mimo to vztah Cat a Frankie (nejotravnější seriálová dvojice!) byl od začátku otevřenou knihou, u které jste po celou dobu doufali, že ji nemáte až tak přečtenou. Ale tvůrci to zvorali s tou předvídatelností, zřejmě si to uvědomili a tak vypustili obě dvě. Jsem překvapená, že to říkám, ale po odchodu tohoto páru už seriál nikam nesměřoval. Postavám se v podstatě nic nedělo (jediný Tessin vztah za celou sérii ukončili jednou větou), nepojil je žádný opravdový příběh a scény v nemocnici byly nejen otravné, ale zbytečné. Když SPOILER všichni stáli nad mrtvou Cat a tvářili se jakoby se nechumelilo, KONEC SPOILERU, to byla třešnička na dortu. Vesměs je to ale stále zábavné a upoutala mě extravagantní Sadie. Mimochodem mě trochu zklamalo, že se většina herců ani nesnažila o skotskou angličtinu a lidé je tu ještě chválí, jak je ta skotská angličtina krásná. Tohle je prosím pěkně skotská angličtina. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čtyřprocentní Skins ve středním věku. Pochvala pro BBC za odvahu nekopírovat limonádové buznosračky z Ameriky. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Oproti té první druhá série dějově docela zklamala (poslední díl mě nebavil takřka vůbec), ale na druhou stranu uvedla do popředí trio pořádných bab a to Lexy, sexie Sadie (jak jen to ti Beatlesáci už tenkrát věděli?) a jak že se jmenovala ta fešanda, co jí Sadie pinglovala? :-) Za což tvůrcům děkuju, protože kdyby mi BACHA SPOILER PRO NEZNALCE vzali Frankie ♥ i Kat bez náhrady, nebylo by už na co koukat, jelikož Tess a Sam já prostě nemusím ani za mák. První série za čtyři*, u druhé o hvězdu ubírám. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí náhrada za The L Word, a přiznávám, že náhrada velice povedená. První série měla pomalý spád, nicméně druhá se tak rozjela, že lituji zrušení seriálu. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii s asi čtyřměsíčním odstupem. Ke zhlédnutí druhé série se stále jaksi nemůžu "dokopat". ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Věřím, že všichni budou Lip service srovnávat s Mekkou všech homosexuálních žen, L wordem! Tento seriál má vůči legendě lesbické kinematografie velké plus, protože je více reálný. Postavy jsou zasazeny do heterosexuální společnosti a nežijí odděleně, jako zmíněné tLW. Také každá nevypadá jako modelka. Já jsem tímto kouskem mile očarována. Jediné, co my to tak trochu kazí je Frankie, alespoň kurzy herectví by byly vhodné;). Uvidíme dál.:) ()

Lum3n 

všechny recenze uživatele

Výborné, ve srovnání s L wordem působí Lip Service přirozeněji, uvolněněji, se zajímavějšími postavami a výraznějším humorem. První sérii tedy nemám moc co vytknout, ovšem nevěřil jsem vlastním očím co se odehrálo v polovině druhé. Ještě se mi asi nestalo aby v nějakém seriálu odstranili během dvou dílů 3 ze 4 mých nejoblíbenějších postav. Díky tomu zbytek série nic moc a dál asi pokračovat nebudu. 1. série - 90%, 2. série - 80%. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Po šesti dílech (tedy po celé první sérii) hodnotím za čtyři - tedy jako velice slušný seriál BBC (to samo už slibovalo kvalitu), kterému ovšem do dokonalosti podle mě chybí trochu lepší prokreslenost dvou ústředních postav - a sice Cat (velmi schématická a nerozhodná, s neustálým smrtelně vážným, zamračeným výrazem ve tváři) a Frankie (jejíž vnitřní rozervanost, temná minulost a rebelství by vystačily na celý další seriál). Z celého Lip Service pro mě byla nečekaně ale od prvního dílu zcela s přehledem nejlepší Heather Peace a její detektiv seržant Sam Murray. Tak cool, že by si zasloužila minimálně spin-off...:)__Dalších šest dílů a tedy celá druhá řada za námi a já zvýším hodnocení na 5, protože druhá řada se všemi mými minulými výhradami zatočila, nové postavy vnesly do seriálu drama a nové prostředí a rozuzlení příběhu mi přišlo (i po velmi rázném odstranění jedné z postav ve druhé epizodě) sice hořkosladké, ale logické. Takže druhá řada určitě nezklamala. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Z deníčku pozorovatele - 1. série: Ruta Gedmintas je skotská emo verze Kristen Stewart a emocionálně rádoby napodobuje Larssonovu dívku s dračím tetováním, charakterově ji shrnuje věta "fancy a fuck", tupé zírání do zdi a nepodložený emo vztek. Scény, ve kterých se něco rádoby děje (taková ta odporně předvídatelná narativní omáčka), jsou pouze úvody k sexuálnímu skotačení natočenému extra pro lesbosexuchtivé diváky (sexuální scény je tak potřeba nahazovat v intervalu minimálně deseti minut). Někdy to vypadá jako špatné odkazy k pornu, jindy jako reklama na ženské spodní prádlo. Ošklivé lesby jsou pouze křoví v gay baru. V Glasgow je každá druhá ženská lesba. Vztahové trojúhelníky jsou zábava. 2. série: Ruta Gedmintas si nechala narůst dlouhé vlasy, ale bohužel to nepomohlo jejímu hereckému výkonu. Scenáristka se odvázala a zbavila se otravného dua, které jí očividně přerůstalo ve svém emo-oblečku nad hlavu - zde přichází bouřlivý potlesk a kvalita seriálu se z dvou hvězdiček zdvihá na 3 až 4. Zábavná Tess (verze Bridget Jonesové pro lesby) konečně dostává víc prostoru - druhý aplaus. Dějová linka je sice stále dost předvídatelná, ale alespoň už se každých deset minut nekoná okázalá a nekonečná soulož. Třetí aplaus přichází po realistickém zakončení série (ačkoliv jako fanoušek Tess brečím s hlavou zabořenou do polštáře). Oslněná tím, jak se Lip Service zdvihlo z glamorous bahna, chci dát 4 hvězdičky - pak si vzpomenu na Frankie, Cat a na butch opravářku, kterak šla Tess jak ve správňáckém pornu opravit nefungující elektrický proud, a s úšklebkem dávám za tři. [ne, nemohu to srovnat s L Word, dosud jsem se k L Word nedostala] ()

klida 

všechny recenze uživatele

Po prvních pár minutách jsem měl pocit, že Rutu Gedmintas, která je nádherná, miluju. Pak mi ale trvalo skoro rok překonat nechuť a očekávanou nudu a dokoukat všech šest dílů první řady. Je to celé takové klišoidní a šablonovité, a tak jsem se příliš nebavil. Zajímalo by mě, kolik na tohle kouká kluků. Ve 2. řadě ukázaly tvůrkyně konečně trochu snahy o to, aby se konečně taky něco stalo, ačkoli se jim to hlavně tou formou příliš nevydařilo a to zejména s mojí oblíbenou Frankie. Podobně jako první řadu jsem to nějak dokoukal, ale bez většího zaujetí, i přesto jsem ovšem na konci řady měl pocit, že mě zajímá, co by se stalo dál. ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nejlepší seriál s gay tematikou, jaký jsem prozatím viděla. Ostatní byly taky perfektní, ale tento je hodně nenucený, neleze divákovi do zadku, je prostě svůj. Hodně realistický, místy vtipný, dojemný a hlavně se neohrává. Téměř všechny postavy jsou mi sympatické a hlavně naprosto normální. Od prvního dílu jsem věděla, že jsem se do Lip zamilovala. Hned jsem se se všemi postavami seznámila na samém začátku a nyní sleduji jejich zvraty, pokroky, prostě vše. Doufám, že se bude i nadále natáčet a neutne se to s otevřeným koncem.To nesnáším ()

catherinka 

všechny recenze uživatele

Tím nejlepším na LS byl sexy přízvuk většiny zúčastněných a Tess, která mi připomínala mou angličtinářku z vysoké. Tím ale výčet pozitiv končí...Seriál byl pro mne pozoruhodný především skutečností, že všechny lesby na mě působily heterosexuálně, zatímco u mužů jsem se až do konce nemohla smířit s tím, že nejsou gayové. (Hlavní hrdinka?) Frankie je naprosto nezajímavá a nepříliš bystrá dívka a já si doteď lámu hlavu, jak s ní někdo mohl chtít nejen spát, ale dokonce se do ní zamilovat...Závěr není jen předvídatelný, ale i blbý. A vážně jsem jediná, kdo neleze s každým do postele nejpozději na druhém rande? ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

První sérii hodnotím plným počtem hvězdiček. Druhé série se bohužel nastavené laťce nedaří ani přiblížit. Na vině je především přesun pozornosti ze skutečně dramatických postav na postavy spíše doplňkové. Pro mě osobně tak původní seriál skončil nejpozději třetím dílem druhé série a zbylé díly jsem už zhlédl jen z povinnosti a bez velkého zájmu. ()

Roman.Caesar 

všechny recenze uživatele

V Glasgow jsou asi všechny ženy lesby. Bohužel jsem netušil, že seriál o nich bude taková nuda... Po prvním díle raději končím. ()

Kuzzie 

všechny recenze uživatele

Oproti L-wordu mi to přišlo daleko míň na hlavu. Tess mi připomínala mě a navíc měla dobrej vkus, což jsem ocenila. Frankie byla celkem nesnesitelná, ale oproti takové Jenny z již zmiňovaného seriálu to pořád šlo. Po té nepříjemné události (to snad neni spoiler, ne?)už díly ztratily nadhled, ale zachraňovala to Lexy prostě už jen tím, že se na ní fakt dobře dívalo a já jsem sama za sebe spokojená a nemám důvod ubírat hvězdičky. Navíc skončit včas je už dneska umění. ()

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

"Women can sense if you’re nervous. You’ve got to approach them like you’re the hot restaurant everyone wants to dine in." Už úvodní scéna vás nenechá na pochybách, že tahle seriálová jízda nebude žádná brambůrková nuda. Lip Service není nic jako sexuální stimulace pro taťky s lahváčem u televizí (byť místy může klidně taky být), ale především je to vcelku nestrojená dráma, bez ohledu na to, jestli jste na holky, na kluky nebo je vám to jedno. Opravdovost, charakter, upřímnost i vtip se prolínají snad každým dílem až do doby, kdy v první třetině druhé série režiséři odstřihnou tři nejlepší postavy. To bohužel znamená i násilnou smrt seriálu, a proto je dobře, že další díly točit už nebudou. Každopádně první série je skvělá a kdo má rád dobrou hudbu, přijde si tu navíc na své. (A k tomu ještě ta skotská angličtina!) ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Seriál, kde se nedočkáte toho, co čekáte a dočkáte se nečekaného. Výborné, jde do hloubky, psychologie postav je uvěřitelná, některé postavy nečekaně mizí a jiné se objevují, tak jako v životě. Jen doplním, že ve výčtu herců chybí vcelku zásadní postava - herečka - a asi jediná skutečná lesba v seriálu - Heather Peace. ()

Reklama

Reklama