Reklama

Reklama

Divoký Balkán

(TV film)

Obsahy(1)

Vlci loví svoji kořist v údolích mezi vysokými dunami, medvědi a rysi se potulují po hustých pralesích a rozlehlá jezera přitahují stovky ptačích druhů. Pohoří v Černé Hoře oplývají pralesy, které patří k posledním svého druhu v Evropě. Tamní stromy jsou staré přes 400 let. V těžko přístupné oblasti nalezneme národní park Tara s 1 300 metrů hlubokou stejnojmennou strží. Vydejte se na cestu nedotčenou divočinou v regionu, který si vysloužil nechvalnou přezdívku „soudek s prachem“ a kde konflikty odlákaly pozornost od místních skrytých klenotů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rover 

všechny recenze uživatele

Ne moc dobrý dokument, jehož scénář obsahuje v každé větě slovo "Pán prstenů", "Tolkien" nebo "elf" (případně "vodní skřítek"). Film se věnuje několika místům napříč velkou částí Balkánu (ne příliš šťastně však směšuje bývalou Jugoslávii a Rumunsko, jimž přisuzuje stejnou krvavou minulost - což o to více překvapí vzhledem k rakouskému původu snímku). Občas se skáče od tématu k tématu a dokumentu chybí souvislosti a dynamika. Díky vtipně blbému komentáři a ojediněle povedeným záběrům si však Divoký Balkán alespoň ty dvě hvězdy zaslouží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal spíše cestopisný dokument bude asi zklamán. Wild Balkans se ve větší míře věnuje především balkánské fauně. Některé záběry jsou neuvěřitelné a Durmitor dokáže chytnout za srdce i za tak krátkou dobu, kterou mu dokument věnuje. Dunajská delta má v dokumentu asi největší prostor, ale přišlo mě, že byl až příliš zbytečně promarněn fakty, která jsou všeobecně známa. Velmi mě rozčilovalo neustálé přirovnávání s Pánem prstenů. Grafické ztvárnění mapy Balkánu bylo originální a velmi povedený. Záběry kamery na divokou balkánskou přírodu a "makra" zvířat jsou jednoznačně nejpovedenější složkou celého dokumentu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože se dokument zabývá nesmírně zajímavou krajinou, nedaří se mu zaujmout. Problémů je tu hned několik. Pominuli krátkou stopáž, během níž lze jen těžko pojmout tak velký prostor, jako je celý Balkán, zůstává tu zejména ohromná nesevřenost celého snímku a komentář, který působí překvapivě parodickým dojmem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Balkán je krásna oblasť a áno, možno pripomína rôzne báje, knihy, ale spracovanie tohto filmu mi prišlo až príliš nadnesené. Ako robenie bu bu zo všetkého, keby teraz začali opisovať Amazóniu, tak by sa "potentovali"? Mapa oblasti bola iná, svojská, človek neznalý geografie môže mať z toho chaos, taktiež opis jednotlivých oblastí bol krátky, jednoduchý a nepovedal veľa takmer o ničom, takže po pár scénkach s peknými obrazmi je film u konca a ešte vás môže aj nudiť. Rakúšania by si mali priznať, že toto im nevyšlo, možno je čas, aby sa toho chytil Pavol Barabáš alebo miestni filmári. Ja si však takéto filmy, pri mojom zasnení sa do deja a predstavami, čo by bolo keby, dokážem užiť a tento nebol výnimka. Film hovorí iba o prírode a prakticky vynecháva civilizáciu, čo je zaujímavé, také pre ekologických aktivistov a ja to oceňujem. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Paralely s LOTRom na mňa nezafungovali ani v najmenšom a vôbec, do konceptu dokumentu boli dosadené nie z nevyhnutnosti potreby analógie s NZ faunou a flórou, ale zo zámienky vykresať z ponúkaného materiálu čosi mohutnejšie a širšími uzlami previazanejšie. Ovšem tá prezentovaná nedotknutá prírodná bašta Európy na mňa svojou až monumentálnou odľahlosťou mala pomerne silný účinok, hoci len v obmedzenom tv formáte. 60% ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Příroda, kterou dokument zobrazuje, je úžasná, spousta záběrů je nádherných. Bohužel spousta jich je také planých a dokument hluboce sráží pitomý komentář. Středozemi si dovedu představit na spoustě míst, i na Balkáně, ale podsouvání tohoto v každé druhé větě mě fakt nebavilo. Nemluvě o tom, že ve vodě, je vydře "aerodynamický tvar těla" k ničemu, asi by spíš ocenila hydrodynamický tvar... ()

Reklama

Reklama