Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (107)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, opravdu absolutně netuším co si o tomhel kousku mám myslet, Byla to sociální satira ? Značně extremistická komedie ? Kurva doprdele co tako jako všechno mělo bejt ?? Podle skutečnosti ? Co se filmu fakt povedlo dokonale, že jsem užasle koukal a nevěřil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ti tvůrci podle mě už neví, kam až mají zajít, aby natočili, pokud možno, co nejdivnější film podle skutečné události. Na začátku jsem upozorněn, na konci mi pak představí skutečné postavy. Když jsem je viděl, já jim místy fakt věřil, že to všecko se stalo. Jack Black si tu svojí roli zahrál naprosto parádně. Celé to vlastně vtipné ani moc není, jenom se tam děje tuna divných věcí. A nejdivnější je právě samotný Bernie. Kopa narážek na Texasany mě ale pobavila. Dementní Angličtina a vítězství buranství nad lidskostí už o něco méně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, do jaké míry je americké, respektive tedy texaské (neb tohle geografické ukotvení je pro film velmi důležité) Okuribito blízké realitě, ale už jenom fakt, že Američané o posledních věcech člověka točí komedii, napovídá mnohé. O to více, že z Okuribita se najednou překvapivě stane woodyallenovský Zelig. Kvazidokumentární forma, jemná ironie, ne nepodobná náladě filmů Wese Andersona, přesný opak prvoplánových mainstreamových komedií, film mající velmi chytrý koncept, který odzačátku dává nepokrytě najevo, že jde hlavně a především o manipulaci s divákem. Bernie mistrně odkrývá neobjektivní a manipulativní podstatu médií, cíleně zvláště média filmového, především faktem, že jde o film z ranku ,,natočeno podle skutečné události". Způsob, jakým režisér i scénárista v jedné osobě Richard Linklater uchopil životopis Bernieho Tiedea, je dosti netradičním a hodně potřebným políčkem všem ovečkám televizního diváckého stáda - a dotýká se (nejen v Texasu a v Americe) věci z nejzásadnějších, tedy víry (myšleno té slepé) - slepě věřit televizi a filmu je cestou do pekel! PS: Slepě věřit procentuálnímu hodnocení čsfd rovněž, neboť třeba právě tenhle chytrý film byste díky němu minuli. (Doporučuji hodnocení komparovat s imdb, tam je totiž hodnocení Bernieho podstatně vyšší...) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jack Black tu opravdu vládne a celé je to velice jemně vtipné. Některé ty hlášky reálných jihotexasanů na adresu zbylé populace Texasu mě fakt rozesmály. Další kvalitní zářez ve filmografii Matthew McConaghueyho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO JE BERNIE TIEDE?“…. /// Takže seznamku už máme za sebou …. (kurva Blacku, tys zase přibral!?). Filmově vážnej pohled na člověka, kterej dokázal zazpívat cokoliv vás napadlo, v jehož rukách byl každej krásnej, a kterej rozhodně nevěděl nic o střílení. Samozřejmě hlavně na tu tragédii, jejíž se stal součástí. Richard Linklater má talent, točit drama tak nějak po ,,svojom“ (po bolševicku? Ale hovno… ). Nečekejte komedii. Jack Black zpívá, tančí, tváří se… přehrává – prostě exhibuje. Ve filmový části. Ta dokumentární (jako dvě roviny? Hmm, velkej umělec…) je věnovaná tomu skutečnýmu Berniemu. A ve finále z toho vznikne zvláštní tragikomickej příběh člověka, kterej konal dobro a jenž se fakt (jako dovopravdy) stal. To ostatní si přeberte sami. Takže: ,,KDO JE BERNIE TIEDE?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnejch událostí. 2.) Starej si dotáhl do garáže mražák. 3.) Thx za titule ,,exitus“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne ze by to bylo spatny, jen to proste neni typickej Blackovo film. Vse je podle skutecnejch udalosti, jeste podporeny tim, ze vetsina filmu je prodchnuta rozhovorama, kde herci rikaj, co si o Berniem nebo udalostech myslej, takze se nekona zadna strestena komedie, ale spis takovy drama se sem tam nejakou humornou situaci. Celej film je vcelku pohodove natocenej, herci se snazi a Jack se silne kroti a snazi se o seriozni herectvi. Uprimne receno, moc nevim, jak hodnotit, na jednu stranu jsem se vubec nenasmal, coz bych od komedie cekal, na druhou stranu to je prijemnej film, na kterej se dobre kouka a Jack je sympatak. Z toho duvodu bych to videl na 3*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná se budou mnozí uživatelé divit mému hodnocení, ale já ho nezměním. Začala jsem se na něj dívat bez předešlého pitvání komentářů a obsahu tohoto filmu, takže jsem se příjemně bavila. Koneckonců mezi žánry je zmíněná i komedie a hlavní důvod, proč jsem chtěla film vidět, byl Matt. Asi po půlce jsem se šla teprve mrknout do obsahu a zjistila jsem, že to není jen zajímavý scénář od Richarda a Scipa, ale sám život napsal tenhle příběh a oni mu dali jen filmovou podobu. Pro skutečnou objektivitu bych si potřebovala na nějaký čas odskočit do Carthage a pak do vězeňských prostor trochu poklábosit se samotným Berniem. Takhle to budu hodnotit jen jako prima koukatelnou dramedii, kde jsem se ve finále dočkala i Matta ve své možná už trochu tradiční roli obhájce práva s klasicky zaseklou rukou v boku. Nevím jaká byla Marjorie ve skutečnosti, ale tu "milou paní" zahrála Shirley MacLaine skvostně. 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ze všech nabízených modelů rakví měl pro něj nejvyšší cenu mrazák v garáži. Nemyslím si, že pohřebníka Bernieho Tiedea hnala gerontofilie či vypočítavost, on jen chtěl životem na vysoké noze býti blíže k Pánovi.. Látka jako stvořená pro Coeny, ale protože o Texasu toho nejvíce ví Texasané, chopil se jí Linklater. Blackovy četné pěvecké vložky kompenzuje šílená estetika doplňků kanceláří, bister a obývacích pokojů a ten odvážně zvolený koncept kombinace mockumentary a černé komedie to dovede až k finále, kde postoje jdou ruku v ruce s ovlivněním úsudku. Ostatně soudím, že Kartágo musí být z rozsudku zničeno.. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokumentární formou odvyprávěný příběh o reálném homofobním gerontofilovi, který měl kromě Ježíše rád i lidi kolem sebe .. a jakmile mu někdo všechno tohle vzal, tak udělal co udělal. Jo, Carthage v Texasu musí bejt báječně zaprděný městečko, když tu všichni litujou vraha a nesnáší tu majetnickou čůzu .. ale asi by se mi tam chvilku líbilo, protože jsem to cítil stejně jako většina obyvatel v tomhle městečku .. ()

MMR odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řek, že pes hrající fotbal bude daleko zajímavější než tohle. Ještě odpoledne se chvástám, jak jsem ještě nenarazil na novější film (2011-nyní), kterýmu bych dal odpad. No a jak se říká, nechval dne před večerem. Už tam házim odpad a říkám si, proboha, co to jen bylo. Chvíli se něco "děje", pak to skočí na nějaký vyprávění místních, což bylo neúnosný a příšerný. A vůbec není omluva to, že je to dle skutečné události. Prostě tohle je žumpa, do který bych ani svoje hovno nevysral. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Nic proti Linklaterovi, ale v záhlaví je chyba. Tohle samozřejmě natočil Wes Anderson podle scénáře bratří Coenů. Absurditu celého projektu dokládá paradoxně nechtěná reklama v podání kaťuškystotřicetosm: Co to s těma filmama je? Nejdřív Fargo, kde lidi strkaj do drtičky na dřevo, potom 7 psychopatů, kde se zabíjej navzájem a ještě o tom píšou knížku a teď tohle? Možná mě to tolik naštvalo právě proto, že zrovna navázal na tyhle dva, ale tohle prostě není komedie. Je to hodně divná výpověď o hodně divným chlápkovi. 90% a za zubatou (ne)herečku palec nahoru pro jistotu zafixovaný vteřinovým lepidlem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť. Snímok nebol zlý, ale ani ma nijak výrazne nenadchol, pričom skôr ako komédiu by som ho bral ako drámu. Svoju zvláštnu atmosféru to však má. Príbeh o tom, že byť milý k ľudom sa vyplatí, no zároveň sa žiaľ nájdu aj ľudia, čo toho dokážu ľahko využiť. Pokiaľ si na to človek nedá pozor, tak to môže byť problém, pretože keď sa stretne arci zlo s arci dobrom, tak to vždy dopadne veľmi zle. Inak Jack Black tu bol fantastický, jedna z jeho najlepších postáv. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nna motívy týchto skutočných udalostí by sa samozrejme dala nakrútiť oscarová dráma, ale nie len ja, ale aj Linklater si myslí, že ak na niečo vyjadriť názor, tak vtipnou satirou to môže byť osoznejšie. A aj zábavnejšie pre diváka. Prečo zrovna túto látku nakrútil Linklater, vie iba on sám. Spočiatku som mal pocit, že si pri podobnom filme chce iba oddýchnuť, ale dokázal toho viac. Síce spojené s Texasom, ale nejako podobne by sa ľudia chovali s miernymi odchylkami, rozumej hnusne, všade. Len škoda, že film nie je o chlp výraznejší. Podľa mňa vynikajúci casting, ale ak niekomu nesadne Black, strihajúci nechty na nohách MacCclainovej na dôchodku, mám pre to pochopenie....70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek a to opravdu. Už od začátku jsem měla pocit, že Bernie zemřel, ovšem to jsem se spletla. Ještě jsem neviděla film takového ražení, pohřby, rakve a staré vdovy. Musím uznat, že bych si nikdy nepředstavovala Jacka Blacka v takovéhle roli, jelikož ho mám spíše za komika. Neříkám, že jeho vzhled není vtipný, ale celkově toto téma není příliš vtipné. Působí to na mě opravdu zvláštně, děj je hodně překvapující a konec je celkem kontroverzní, ale spravedlivý. Dalo by se to udělat mnohem lépe, i když nevím jestli více vtipněji, ale pro mě je to takový průměr z filmařského hlediska, ale zajímavost tohoto snímku je téměř na vrcholu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je vždy super vidieť Jacka Blacka v dobrej role. Nie všetky jeho filmy sú síce dobré, no na druhú stranu má dosť veľkú dávku charizmy a súčasne vie byť aj vtipný a veľmi sympatický. Je to niečo podobné ako vidieť Tima Allena. A ako Bernie sa svojej role zhostil podľa mňa veľmi dobre. Neviem prečo je to kategorizované aj ako komédia, lebo skôr mi to príde ako dráma, ale možno sú tu cítiť trošku aj komediálne prvky s trošku skôr čiernym humorom. Viac je to ale určite dráma. A dosť dobrá. Film má dobrý štýl a rovnako aj vie príbeh podať dosť dobre na to, aby človek dokázal pochopiť konanie postáv. Myslím si, že to možno pre Bernieho mohlo dopadnúť trošku inak, ale čo človek narobí. Život je proste občas sviňa, ktorá vie pritlačiť ku stene a dostať nás do nepríjemných situácií. S tým sa viem stotožniť. Pre mňa je "Bernie" dobrým filmom, ktorý sa oplatí vidieť aspoň raz. Hodnotenie: B+ ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70%. Laskavý pracovník pohřebního ústavu versus stará jedovatá ženská a americká justice. Bernie je spíš úsměvný film než komedie (a jeho humor nemá s "pohřebáckým" seriálem Odpočívej v pokoji nic společného). Linklater je stoprocentně na straně Bernieho, i když realistický divák si domyslí, že důvod skutečného Bernie dát se do kupy s Marjorie zas tak altruistický nebyl. Ostatně jenom Matthew McConaughey diváka několikrát vrátí na zem (byť jeho rozhodnutí jít proti vůli komunity mi nepřišlo jako hodné politika). Jack Black je každopádně v hlavní roli parádní. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Polovina filmu vypadá jako typický dokument, pak se nám to rozjede. I když rozjede je silné slovo. Celé je to velmi dobře natočené, ale sledovat život tohoto člověka je nudné. Jeho život vypadal nudný. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Epizodka ze života pohřebáka Bernieho zasazená na fanatický východ Texasu let devadesátých. Linklater nekompromisně smetává ze stolu všechna očekávání tuctové komedie a rozehrává žánrově nezařaditelný hybrid říznutý dokumentárním zpovídáním svědků na kameru á la Kancl. Bernie je nejmilejší chlapík pod sluncem, sektař, miláček zazobaných vdov, vrah a nepřiznaný gay. Ksicht a pupek mu propůjčil JB, jehož rockerské zlato v hrdle je po hříchu plýtváno na kostelní sektozpěv, ale jinak jeho zženštilé kreace stojí za povšimnutí. Výsledek je přiměřeně laciný a mírně zbytečný, přesto však zábavný a svým způsobem i originální. ()

Reklama

Reklama