Reklama

Reklama

A History of Horror with Mark Gatiss

(seriál)
všechny plakáty

Recenze (7)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Příjemný průlet hororovými klasikami. Osobně mi už spíš vyhovují pětihodinové dokumenty zaměřené na superspecifické věci, ale tahle sbírka různých zajímavostí a detailů o spoustě filmů a herců, jež mám rád, mi udělala ohromnou radost, přestože do hloubky moc nejde. Spíš je to taková nahodilá krátkých rozhovorů buď s lidmi z žánru (Carpenter), nebo co třeba hráli v/pracovali na původním Draculovi nebo Frankensteinovi od Universalu nebo filmech od Hammeru, pamatují Lugosiho a Cushinga, jsou potomky Karloffa, spravují pozůstalosti po Lonu Chaneym a tak. A do toho Mark Gatiss, který je jako dítě v hračkárně a na všechny strany šíří nadšení a fun facty a osobní historky. Ale je to hlavně to nadšení, díky čemu je tenhle dokument tak strašně super. Je to vyjádření neochvějné a bezpodmínečné lásky k hororu, který to zobrazuje výhradně v pozitivním světle, jako zdroj adrenalinu i komfortu a porozumění. A je to rozhodně věc, k níž se budu pro tyhle hodnoty moc rád vracet. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ (dúfam , že ee ! ) na 3 kúsky rozrezaný dokument o histórii horroru ako filmového žánru , ktorý ovplpyvnil celé generácie a dostal na hviezdne nebo nejedného režiséra či hereckú ikonu. 1ka je venovaná obdobiu od roku 1920 a obnáša infá B&W snímkov Lugosi , Karloff , Browning - 2ka nabieha od40ky nahor , prechádza do coloru a je zameraná aj na Hammer-ovky - 3ku nakusne T.C.M. a prihodené sú aj komenty Romero , Carpenter...etc. Celé je to pekne zabalené a balík obnáša rozhovory s preživšími , ukážkami z filmov , návštevami pôvodných lokalít... proste celé to pôsobí vyrovnaným dojmom z ktorého cítiť tú zanietenosť. GODD WORK Mark ! ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Skvělý doplněk k o něco zajímavějšímu "Eli Roth: History of Horror". Mark Gatiss podává víc oné slibované historické sondy, to je fakt - jakkoli se netají, že jde o jeho soukromý výběr filmů - ale Rothův pořad jde víc do hloubky a zajímá se spíš o to, čeho odrazem jsou jednotlivá ikonická monstra (ať už v naší psyché nebo ve společenských procesech). V seriálu Sherlockova staršího bráchy se divákovi ale dostane satisfakce v podobě zaměření i na starší kousky z 20.-50. let - a to se počítá. ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadá dokument, když je vytvořen někým, kdo ví o čem mluví a je nadšencem. A když je tím hororovým fanouškem Mark Gatiss, skvělý britský komik a scénárista, má rozhodně smysl koukat. Provede vás třemi érami hororu, vypíchne své oblíbence a navštíví herce i místa natáčení, to vše s troškou jeho osobitého britského humoru a přetrvávajícím, skoro dětským nadšením. Podívala bych se klidně na další tři díly. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Známá tvář britského filmu a TV, Mark Gatiss, tu jako hororový fanoušek provádí třemi svými nejoblíbenějšími érami strašidelného žánru: 1) klasická monstra, 2) Hammer a spol. (Poeovky Rogera Cormana, Amicus productions…), 3) návrat amerického hororu (PSYCHO, Romerovky, EXORCIST, OMEN, TEXAS CHAINSAW MASSACRE, HALLOWEEN…). Není to naštěstí žádná sypačka titulů, Gatiss spíše sází na chvíli věnovanou každému zmíněnému, přičemž to zmíněné jsou vesměs samé velké klasiky. Povídá si s tvůrci, navštěvuje různá zajímavá místa, zvlášť rozebírá také některé z herců (Chaney, Lugosi, Karloff, Cushing). Tak si myslím, že tento třídílný dokument docela hezky mapuje část toho nejpodstatnějšího z filmového hororu 1925 až 1978. Nevýhodou ale je, že to mapuje z perspektivy pouhého jednoho člověka, i když jeho výběr vůbec není špatný. P.S. tak a teď hop sem ()

Reklama

Reklama