Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

H34D 

všechny recenze uživatele

Za poslední roky zažívají dokumenty přistupující k látce formou "škola hrou" menší boom. Díky pokročilým technologiím je možné dění jak na Zemi, tak ve vesmíru vykreslit těmi nejatraktivnějšími barvičkami, efekty a podrhnout tak velkolepost a důležitost vyprávěné látky. Informace podané tímto seriálem se značně překrývají s předešlými, tematický příbuznými dokumenty, avšak právě zde, ještě spolu s Into The Universe with Stephen Hawking jsou podány tou nejzábavnější, nejpůsobivější a také nejsrozumitelnější formou. Zejména první polovina seriálu je skutečně natolik fascinující a podmanivá, že zaujme člověka nehledě na to, zda ryzí informaci podanou seriálem již zná, či zda ho opravdu (ne)zajímá a to je asi ten nejlepší způsob, jak vzdělávat široké masy lidí... Jak funguje vesmír pro mě představuje nejvíce fascinující, záživný a podmanivý dokument, jaký jsem kdy viděl. 9/10 ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci a nesrovnávat s klasickým Saganovým dílem Cosmos, ke kterému se toto dílo hlásí zcela otevřeně už první větou v prvních 4 sekundách prvního dílu. Bohužel, zatímco Cosmos je nadčasový, a i když jsou některá fakta velmi mírně zastaralá, celkový obrázek, koncepce, poselství je svěží i po 33 letech -- How the Universe Works je nechutně poplatný době, ve špatném slova smyslu. Řídí se koncepcí, že divákovi je potřeba se podbízet, klesnout na nejnižší možnou rovinu inteligence, podávat úplně vše, i nejbanálnější fakta, dryáčnickým tónem. Snaží se ohromovat úplně vším: Hudbou, která neustále, celou dobu, je v poloze vyhroceného finále epické sci-fi bitvy ve vesmíru (fakt to otravuje). Strašlivě kýčovitými rendery obrázků vesmíru. Vědci si hladí ego každým slovem a umlacují diváky číslovkami, vypravěč profesionálním tónem vykřikuje fráze. A přitom vše klouže po povrchu. Příklad: (2. díl, o černých dírách): Their power comes from one of the primary forces in nature: gravity. Pak tam vystoupí vědec a řekne: The fundamental principle of the gravity is: It sucks. No dopr... Nahraďte si slovo gravity slovem God a je to úplně stejné zaklínadlo bez obsahu. Přitom podstatu gravitace (tedy zakřivení prostoru) znázorňuje screensaver, co u toho jede, ale nikdo se nezmíní. Ale hlavně, že "sucks". Celým dílem se line zásadní poučka žurnalismu, tedy že zprávy neexistují, existují jen špatné zprávy. Když se tedy něco ilustruje, tak zásadně na kosmických katastrofách, kdy do sebe mlátí planety pod různými záminkami, kterými nás vědci ohromují. Ach jo. Ještě k Saganovi: Zde se vše tvrdí jako nezvratné dogma a osobní zásluha přednášejícího. Sagan, poměrně narcistický, měl v sobě zde chybějící pokoru -- když uváděl spekulaci nebo domněnku, neopomněl dodat: Well, maybe.... Miss you, Carl. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám s tímhle dokumentem několik problémů...teda hlavně dva. Za prvé prezentuje vědecké poznatky jako víru. Není tam žádná skepse, jen občas dokument nabídne alternativní vysvětlení. Prostě si většinou vybere jednu z možností a tu prezentuje jako fakt. To se mi nelíbí. Za spoustu let bude tenhle pořad jen vtipnou sebrankou dobových omylů. Za druhé se mi nelíbí samorecyklace. Polovina záběrů i informací v díle Supernovy byla už v díle Hvězdy, polovina informací v díle Sluneční soustavy byla už v díle Planety, polovina informací v díle Galaxie už byla v díle Černé díry atd.. Také mě mrzí určitá povrchnost celého pořadu. Ale to je holt u populárně naučných (jiné dokumenty už se vlastně nedělají) normální. Na druhou stranu je tu úžasná vizualizace a je to tematicky ucelené, takže pořad nabídne lidem, kteří toho o vesmíru mnoho nevědí, poměrně dobrý všeobecný základ. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Nové poznatky spojené se vstřícným přístupem, překrásnou hudbou a samozřejmě profesionálním českým dabingem. Nepamatuju se, kdy mě nějaký dokument skoro vehnal slzy do očí nad tou nesměrnou velikostí ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přenádherná počítačová animace, působivá hudba a hlavně plno strašně zajímavých informací o fungování vesmíru. To celé v čase skoro 6 hodin z vás po zhlédnutí takřka udělá odborníka přes vesmír. Přesto všechno zůstává stále nad vesmírem obrovská rouška tajemství, které se do dokumentu jednoduše nevlezla, nebo tajemství, která nebyla a troufnu si říct, že strašně dlouho ještě objevena nebudou. Mně se tento dokument strašně líbil. Rozšířil moje znalosti a pokud si ho pustíte v 3D konverzi, tak to bude pro vás zcela jistě zážitek i vizuální. Z vesmíru jsem měl strach již dříve, ale tímto dokumentem byl můj strach ještě umocněn. Čeho se však nebojím je dát tomuto dokumentu plné hodnocení, ostatně si ho taky zaslouží. 5* ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Je to více než krásné. Povedené počítačové animace s velice pestrými informacemi. Od teorií vzniku hvězd, černých děr, galaxií až po planety, měsíce a sluneční soustavy. Je to nádherná podívaná. Člověk se u toho nejen krasně uvolní, ale dozví se i mnoho zajímavých faktů. Opravdu geniální dokument. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Od staršieho seriálu Okná vesmíru dokorán s Jiřím Grygarom som sa nedostal ku komplexnejšiemu spracovaniu vesmírnej problematiky. Netuším koľko a ktorých častí seriálu som celkom videl a nie je to ani podstatné. Podstatné je, že informácie sú podávané prijateľnou formou a aktéri ani nemusia predstierať svoje zaujatie vesmírom a poznaním. Takže jediné, čo mi trochu prekážalo bola neuveriteľnosť niektorých nepredstaviteľných dejov a objektov. Ale to nie je o seriáli, ale o mojej nedôvere k poznateľnosti vesmíru. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument, který mi několikrát vehnal slzy do očí. Poučné, srozumitelné, názorné, s dokonalými animacemi... Díl Galaxie měl uchvátil. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Vesmír mě vždycky moc fascinoval a tento dokument nám ho pěkně přibližuje. Takže asi není s hodnocením co řešit. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší pořad o Vesmíru, který jsem kdy viděl, výborně udělané a všechno srozumitelně vysvětlené. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

nádherné animace, které vám dokaží přiblížit neskutečnou realitu vzdaleného vesmíru dělají z tohoto dokumentu velmi poutavý kousek ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Eternity is really long time especially near the end." Pětipodlažní foťák aka detektor byl fascinující. To, že vesmír vznikl z ničeho je samozřejmě fascinující samo o sobě - Tečka pure energy se během miliontiny miliontiny miliontiny miliontiny vteřiny rozrostla do nezměrné velikosti. Nebo že není nic rychlejší než rychlost světla, ale ono to vlastně bylo nic. JInak slovo miliarda bylo velmi oblíbené a stále dokola vyslovované, stejně jako všechno ostatní tam bylo řečeno nejmíň 20x a pokaždý s jiným tónem vzrušení/nadšení/objevejí. Tento seriál je opravdu udělán přímo pro úplné debily, aby to asi pochopily i děti v mateřské školce. Opět viděn jen 1. díl na AFO 2014. "My jsme vlastně zbytek mezi zápasem hmoty a antihmoty." Aneb je hezké vědět, že jsme zbytek:) ()

beran-ek 

všechny recenze uživatele

Je to parádní dokumentární série, s vysvětlováním, kterému lze poměrně jednoduše porozumět. Ale co mi na něm dost vadilo, za což nedám plný počet, je neustále se opakující vizuální sekvence, animace i informace. A to nejen v samotném dílu, ale i mezi díly v rámci série. Např. v Supernovách uvidíte snad 50x stejný výbuch. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Fakty, fakty, fakty...žiadne blábolenie stále o tom istom ale každú minútu sa dozviete niečo nové. Vzhľadom na menší počet dielov to v informáciách prekonáva aj seriál The Universe, kde niektoré diely sú slabšie. Ku koncu každého dielu vás doslova nútia sa zamýšľať nad našou existenciou a premýšľaním nad tým akí sme vo vesmíre jedineční, aké sme mali šťastie, že naša planéta sa nachádza práve tam kde sa nachádza, že máme atmosféru, ktorá nás chráni pred smrteľným slnečným vetrom, že máme mesiac, že nás zatiaľ nezasiahol žiadny ničivý asteroid či smrtiaci lúč neutrónovej hviezdy...Proste geniálna séria s množstvom neskutočných informácií, podávaných spôsobom, ktorý vám dokáže rozbúšiť vaše srdce! Najlepší diel bol asi o čiernych dierach. (95%) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně poučnej dokument, i když si někdy řikám - je to vubec možny? Nejsou to jenom jejich domněnky? Ale řekněme, že asi maj v něčem pravdu a pak je to všechno skoro jak nějaky sci-fi. Několikrát jsem fakt čuměl, co ti blázni vědečtí vůbec všechno objevili a hlavně mi dělá radost, že se to snaží podat srozumitelnou formou. Někdy až tak moc srozumitelnou, že tam plno věcí několikrát opakujou. Ale jinak jsem se fakt dozvěděl spoustu zajímavejch informací (třeba co jsou to všechny ty šileny názvy používany v každé sračkoidní scifárně - neutronová hvězda, pulsar, mangetar, kvasar, neutrina, temná hmota, antihmota, bílý trpaslík, červený obr atd.) - teda neřikám, že jsem všechno pochopil, ale aspoň trochu nějakou představu mi to dalo... a k tomu tam maj pěkny vesmírny záběry a animace. Jo, je to fakt hodně dobrej dokument, i když chápu, že asi né pro každyho. O hvězdu snižuju asi proto, že poslední díly už nebyly tak extra super moc zajimavy a taky tam bylo hodně těch opakovanejch informací a málo novejch. Prostě už mě to tak moc nebavilo... ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Fúúúha... čo viac dodať? Je to seriál urobený veľmi odborne, takže na 1.x to rozhodne nezachytíte všetko (keby aspoň 1/2 :D)... Jediné, čo mi občas vadí je hudba, ktorá je popridávaná zvláštne - dramatická hudba pri ničom, čo by mohlo byť také dramatické :D ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Z komentářů některých rádoby astronomických expertů ("mám doma knížku o vesmíru a jsou v ní tři vzorce, podle kterých dokážu spočítat hmotnost Slunce, všechny pořady, kde se něco vysvětluje laikům, jsou pod mou úroveň") by to mohlo vypadat, že tento seriál je pro naprosté laiky až blbce, ale není tomu naštěstí tak. Ano, kdo se zajímá o vesmír trochu více do hloubky a má něco načteno co do informací toho moc nového nepřinese, ale čistě kvůli informacím se na dokumenty lidi nekoukají, jde i o zpracování, a to je u tohoto seriálu výborné. Kvalitní dokument, u kterého si na své přijde nejen laik. Za mě čtyři hvězdy třídy M. ()

regressiv 

všechny recenze uživatele

Možno si vravíte, čo to ten hviezdny prach je. Pravda je taká, že hviezdnym prachom ste vy sami. Každý atóm vášho tela totiž vznikol v búrlivom jadre hviezdy. Atómy z vašej ľavej ruky možno pochádzajú z inej hviezdy ako atómy z tej pravej, ale v podstate ste dieťaťom hviezd. Vaše telo tvorí uhlík, kyslík, v krvi vám prúdi železo. Všetky tieto prvky museli kedysi dávno vzniknúť pri explózii hviezd. Iný spôsob neexistuje :) ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který přehledně osvětluje co se vlastně v tom vesmíru děje/dělo. Já jsem plně spokojen = 5z5 ()

Reklama

Reklama