Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

warpcore 

všechny recenze uživatele

cca 160 miliárd galaxií v nám známom vesmíre a v každej z týchto galaxíí cca 100 miliárd hviezd (minimálne). Môžete si byť istý, že hokej sa nehrá len na tejto planéte. Neuveriteľne nádherný a detailne spracovaný pohľad na vesmír, síce teoretický ale o to vzrušujúcejší. Nič lepšieho v tomto žánri som ešte nevidel ! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Eternity is really long time especially near the end." Pětipodlažní foťák aka detektor byl fascinující. To, že vesmír vznikl z ničeho je samozřejmě fascinující samo o sobě - Tečka pure energy se během miliontiny miliontiny miliontiny miliontiny vteřiny rozrostla do nezměrné velikosti. Nebo že není nic rychlejší než rychlost světla, ale ono to vlastně bylo nic. JInak slovo miliarda bylo velmi oblíbené a stále dokola vyslovované, stejně jako všechno ostatní tam bylo řečeno nejmíň 20x a pokaždý s jiným tónem vzrušení/nadšení/objevejí. Tento seriál je opravdu udělán přímo pro úplné debily, aby to asi pochopily i děti v mateřské školce. Opět viděn jen 1. díl na AFO 2014. "My jsme vlastně zbytek mezi zápasem hmoty a antihmoty." Aneb je hezké vědět, že jsme zbytek:) ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díly o Velkém třesku a černých dírách, na další už jsem neměl žaludek. Jen stručně, abych neopakoval výstižné komentáře kirmakX6on a zelvopyr. Tvůrci se vyžívají v katastrofických animacích, s velkou pompézností předkládají vědecké závěry a nevědecké domněnky, které budou nové snad jen pro žáky základní školy, a s vysvětlováním se téměř nenamáhají. Takový dokument dělá skutečné vědě, která je založená na kritickém hodnocení výsledků, medvědí službu. Jediné, co mně zaujalo, byly probíhající a plánované astronomické projekty. Někteří vědci jsou zkrátka prodejné děvky a za peníze půjdu sdělovat svoje moudra i do seriálu této úrovně. Proto jsem vždy oceňoval vědce, kteří s podstatně nižšími prostředky dokáží tvořit nepoměrně kvalitnější dokumenty: http://www.sixtysymbols.com/ Pro srovnání: v pět videích o černých dírách o celkové délce 47 min (odpovídá délce jednoho dílu seriálu) stačili autoři vysvětlit vznik černých děr (Schwarzschildův poloměr), srážku černých děr, evidenci pro jejich existenci, jejich vyzařování a aktuální pohled na pád do černé díry. Pohled na záření černé díry jako na analogii dynamického Casimirova efektu byl pro mne zcela nový. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně poučnej dokument, i když si někdy řikám - je to vubec možny? Nejsou to jenom jejich domněnky? Ale řekněme, že asi maj v něčem pravdu a pak je to všechno skoro jak nějaky sci-fi. Několikrát jsem fakt čuměl, co ti blázni vědečtí vůbec všechno objevili a hlavně mi dělá radost, že se to snaží podat srozumitelnou formou. Někdy až tak moc srozumitelnou, že tam plno věcí několikrát opakujou. Ale jinak jsem se fakt dozvěděl spoustu zajímavejch informací (třeba co jsou to všechny ty šileny názvy používany v každé sračkoidní scifárně - neutronová hvězda, pulsar, mangetar, kvasar, neutrina, temná hmota, antihmota, bílý trpaslík, červený obr atd.) - teda neřikám, že jsem všechno pochopil, ale aspoň trochu nějakou představu mi to dalo... a k tomu tam maj pěkny vesmírny záběry a animace. Jo, je to fakt hodně dobrej dokument, i když chápu, že asi né pro každyho. O hvězdu snižuju asi proto, že poslední díly už nebyly tak extra super moc zajimavy a taky tam bylo hodně těch opakovanejch informací a málo novejch. Prostě už mě to tak moc nebavilo... ()

Selixinho 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Ve všech případech, kdy jsem zaregistroval nějaké to slůvko, kterému jsem nerozuměl, v následující scéně bylo hned detailně vysvětleno a já tak mohl vstřebat veškerou tu vědu a výzkum. Opravdu podrobná výprava od začátku ničeho až po stále rozpínající se vesmír. To musíte vidět, doporučuji všem. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama