Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

warpcore 

všechny recenze uživatele

cca 160 miliárd galaxií v nám známom vesmíre a v každej z týchto galaxíí cca 100 miliárd hviezd (minimálne). Môžete si byť istý, že hokej sa nehrá len na tejto planéte. Neuveriteľne nádherný a detailne spracovaný pohľad na vesmír, síce teoretický ale o to vzrušujúcejší. Nič lepšieho v tomto žánri som ešte nevidel ! ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

ti, co se zajímají o astronomii, budou znechuceni. Typicky americkej styl: naprosto základní informace jsou opakovány snad milionkrát, animace se opakují, záběry se opakují...všechno se ixkrát opakuje. Obsahově naprosto nepodrobný, popravdě jsem se nedozvěděl téměř nic. Animace, tedy naprostou většinu z nich, dělal umělec bez konzultace s fyzikem - fyzikálně jsou to nesmysly. Hudba je rušivá - občas jako z thrilleru, občas jako z velkolepého fantasy - kýčovié, přeplácené, vůbec se to nehodí k vědeckému stylu. Celkově je dokument vhodný buď pro děti nebo pro ty, kteří o astronomii neví nic, takoví lidé mohou být nadšeni. Celkově: 40% ()

Reklama

chimeracerberus 

všechny recenze uživatele

Nechápem, prečo sa jedná o takto veľmi “zabudnutý“ seriál. Je úplne jedno ktorou časťou seriálu začnete, lebo v každej sa rozpráva o inom. Mňa na prvý pohľad zaujala počítačová grafika. Bola tak názorne jednoduchá, ale pritom tak dejovo prispôsobená, že by som si asi len ťažko vedel predstaviť Slnko, ako pred skonaním svojho života pohltí zem. Ale aby ste si nemysleli, že je všetko v tomto seriáli počítačové. Nájdete tam princípy strojov, ktoré napodobňujú vesmír u nás na zemi. Ako príklad spomeniem tokamak, alebo simulátor magnetického poľa zeme s tekutým jadrom. Všetko to je vysvetlené spôsobom, ktorý podľa mňa pochopí každý. V každom diely Vás nútia rozmýšľať nad našou existenciou a aká veľká súhra náhod stvorila našu Zem. Po prebratí všetkých týchto myšlienok som sa rozhodol nasledovne: HUDBA:7/10 * ORIGINALITA:8/10 * LOGICKOSŤ:10/10 * DEJ:10/10 * EFEKTY:9/10 ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Fakty, fakty, fakty...žiadne blábolenie stále o tom istom ale každú minútu sa dozviete niečo nové. Vzhľadom na menší počet dielov to v informáciách prekonáva aj seriál The Universe, kde niektoré diely sú slabšie. Ku koncu každého dielu vás doslova nútia sa zamýšľať nad našou existenciou a premýšľaním nad tým akí sme vo vesmíre jedineční, aké sme mali šťastie, že naša planéta sa nachádza práve tam kde sa nachádza, že máme atmosféru, ktorá nás chráni pred smrteľným slnečným vetrom, že máme mesiac, že nás zatiaľ nezasiahol žiadny ničivý asteroid či smrtiaci lúč neutrónovej hviezdy...Proste geniálna séria s množstvom neskutočných informácií, podávaných spôsobom, ktorý vám dokáže rozbúšiť vaše srdce! Najlepší diel bol asi o čiernych dierach. (95%) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám s tímhle dokumentem několik problémů...teda hlavně dva. Za prvé prezentuje vědecké poznatky jako víru. Není tam žádná skepse, jen občas dokument nabídne alternativní vysvětlení. Prostě si většinou vybere jednu z možností a tu prezentuje jako fakt. To se mi nelíbí. Za spoustu let bude tenhle pořad jen vtipnou sebrankou dobových omylů. Za druhé se mi nelíbí samorecyklace. Polovina záběrů i informací v díle Supernovy byla už v díle Hvězdy, polovina informací v díle Sluneční soustavy byla už v díle Planety, polovina informací v díle Galaxie už byla v díle Černé díry atd.. Také mě mrzí určitá povrchnost celého pořadu. Ale to je holt u populárně naučných (jiné dokumenty už se vlastně nedělají) normální. Na druhou stranu je tu úžasná vizualizace a je to tematicky ucelené, takže pořad nabídne lidem, kteří toho o vesmíru mnoho nevědí, poměrně dobrý všeobecný základ. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama