Reklama

Reklama

Oceán plastů

(TV film)
  • Francie Océans de plastique (více)

Obsahy(1)

Odpadky jsou pro současnou civilizaci stále větším problémem. Nejprve zaplavily pevninu a pak se s chutí pustily i do světových oceánů. V nich se s oblibou shlukují do obrovských plovoucích skládek, které hravě přerůstají rozměry největších evropských států. Miliardy lahví, bot a textilií se vaří v nestravitelné polévce, která ohrožuje potravinový řetězec v moři a v konečném důsledku může nepříjemně zasáhnout i život každého z nás. A zatímco si vědci po celém světě lámou hlavu, jak se této obrovské špíny zbavit, tisíce živočichů umírají kvůli drastickým následkům otravy plastem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

whack 

všechny recenze uživatele

Každý deň plastový odpad v oceánoch zabije 275 morských cicavcov a korytnačiek a 10 krát toľko morských vtákov (celosvetovo). Nevraviac o iných ekologických tragédiách. Je strašné, že recyklovanie odpadu je drahšie ako jeho odvoz a vypustenie do oceánu. Tento systém je úplne postavený na hlavu. Ľudstvo bude už čoskoro tvrdo pykať za svoju krátkozrakosť. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Základní příčina stálý růst počtu obyvatel na Zemi. Už se kvůli tomu i viditelně otepluje klima a hroutí ekosystémy. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

To máme dokument z roku 2008. Nechci ani odhadovat, jakej průser je to teď. Jo panečku, není lehký bojovat s korporacema, ale co teprv bojovat s lidskou hloupostí a neznalostí? 90% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto má chuť dať si plastovú polievočku, nech sa napije z mora. Len nedávno som na túto tému písal článok do Green Magazine Slovakia a za 11 rokov od vzniku tohto dokumentu sa toho veľa nezmenilo. Podľa odhadov vedcov stále každý rok končí v moriach asi 10 miliónov ton plastového odpadu. Takže môžeme písať, točiť, hlasno hovoriť, ale ak sa nezmenia politiky vlád, korporácií, podnikateľov a prístupy každého z nás, tak sa nič nezmení. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je to hrozné, keď vidíme koľko škody vieme narobiť, veľmi málo plastov recyklujeme a pritom pridávaním chemikálií vieme plastami uškodiť aj sebe, tým že sa mužom zmenšujú pohlavné orgány, vznikajú choroby a iné nežiadúce účinky. Len plastami sme pomohli znížiť záťaž na drevo a iné materiály. Možno by sme sa mali správať ako tá rodina na konci programu, potom by sa nám žilo zdravšie a mali by sme čistejšie prostredie, lebo tento vek plastov treba ukončiť, treba vymyslieť niečo nové, treba sa správať ekologicky. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Plasty, plasty, plasty, plasty, plasty, plasty. Všude plasty. Moře plastů, oceány plastů. Když se v plastech neutopíme my, utopí se v nich další generace, případně ta po ní. A víte co je nejhorší? I kdyby se situace změnila a přestali bychom plasty produkovat, tak se příští generace v plastech možná neutopí, ale chlapcům zmizí koule a zmenší se penis. Takže po světě budou chodit ženy a... taky ženy s přerostlými klitorisy. Jak píše uživatel Rannveig: jsme v prdeli. A jsem rád, že se vyjádřili všechny strany. Jak ti, kdo se problémem zabývají, tak ti, kdo problém tvoří. Alespoň je vidět, jaký je ten zástupce Sdružení výrobců plastů kretén ;) K vidění zde. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Nepríjemne zistenia ponúka tento osvetový dokument. Najinteligentnejšia bytosť tejto planéty pácha viac zla a škôd, ako všetky ostatné živé tvory na tejto planéte. Vieme o tom a aj tak drvivá väčšina takmer nič nerieši. Zaujmavý komentár Ozo. ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

A pak si dej rybu! Další hnus už tak dosti prohnilé a nenasytné společnosti! A to ani nechci pomyslet jak to vypadá momentálně po dalších 6 letech...90% ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Dokument zaujme hlavne faktami, ktoré sú dosť strašidelné. Tvorcovia tiež dali pekne do kontrastu tvrdenia aktivistov, vedcov a zástupcu firmy na výrobu plastov, ktorý sa snaži všetko obhajovať dosť slabými argumentami. Určite je to dokument hodný pozretia a zamyslenia sa nad spôsobom vytvárania odpadov našou spoločnosťou. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Pekelně odstrašující realita znečištění plasty v globálním měřítku. A také snímek, jenž by měl zhlédnout úplně každý. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

No, tohle je opravdu "husté" asi jen dvě generace dokázaly plasty a dalšími nebezpečnými látkami za**at doslova celý svět, takže už se jedům (a menším pindíkům) při sebelepší vůli nemáme jak vyhnout... Ale to bylo v roce 2008. A jaký je stav teď??? 🙊 ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Holt, bude to už len horšie. Predpokladám, že nakoniec sa nás matička zem zbaví všetkých a rýchlo sa dá znovu do poriadku.. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

Pod heslem: "Co oko nevidí, srdce nepálí." jsou všichni lidé klidní a dál hází plasty kdekoliv na planetu... stačí na silnici zpomalit a kouknout se do škarp... ()

Kytarka 

všechny recenze uživatele

Poněkud nechutná, ale o to užitečnější sonda k hlubinám oceánů a tomu, jak vypadají, hážeme-li do nich svůj s prominutím bordel. Tyhle dokumenty, ať už Cowspiracy, Home či právě Oceán plastů, nejsou v žádném případě kdovíjak příjemná podívaná, o to víc si ale člověk rozmyslí zakoupení každého dalšího kafe v plastovém kelímku. A propos, onen fakt, že tento dokument není úplně aktuální a už je to sedm let, co spatřil světlo světa, nutí k zamyšlení, jak to na dně oceánu asi vypadá dnes. ()

jakosan 

všechny recenze uživatele

U dokumentů tohoto typu nemá smysl hodnotit formu - jde o standardní rozhovory s odborníky, záběry aktivistů plujících na voru z PET lahví přes pacifik, prázdné řeči plastové lobby a smutné pohledy na zmrzačená zvířata. Co tedy obsah? Wow, plasty jsou špatné, to je mi ale překvapení... a co dál? Je to film, který upozorňuje na závažný problém, bohužel ale opravdu "pouze" upozorňuje a nenabízí žádnou alternativu nebo řešení. Některé informace, které se dozvíme, jsou opravdu poměrně šokující. Jestli ale žijete alespoň trochu ekologicky rozumně, nenajdete v něm nic, co by vás přinutilo k nějaké životní změně nebo vás nějak hlouběji zasáhlo. Když se teď od počítače rozhlédnu kolem sebe, většina věcí, které vidím, je buď z plastů vyrobená nebo byly stoprocentně použity při jejich výrobě, balení nebo přepravě. Co můžu dělat víc, než třídit odpad a používat co nejmíň výrobků na jedno použití? To jsem se nedozvěděl. ()

Reklama

Reklama